Papildināta (arī ar foto): Ādažu poligonā atrod lāča pēdu nospiedumus

Latvijā
DFDB348CBC1745FABAFE38328105C09F.jpg

Papildināta (arī ar foto): Ādažu poligonā atrod lāča pēdu nospiedumus

Veicot Ādažu poligona bioloģiskās daudzveidības resursu apsekošanu, vides speciālisti uzdūrās visai neparastam atradumam – lāča pēdu nospiedumiem.

Pēdu nospiedumi labi bija redzami poligona centrālajā daļā – uz smilšainā ceļa netālu no Puskas kurgāna. "Pēdas ir salīdzinoši svaigas, redzētas svētdien, lācis varēja būt gājis piektdien, pirms nedēļas," pieļāva Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra vides speciāliste Ieva Mārdega, kura uzgāja lāča pēdas.

   

Kad tieši un no kurienes neparastais viesis devies ciemos pie karavīriem uz poligonu, viņiem gan nav zināms. Arī līdz šim latviešu teiku varonis poligonā vai tā tuvumā nav manīts.

Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra Vides nodaļas speciālisti par savu savdabīgo atradumu poligonā informēs Dabas aizsardzības pārvaldi.

Militārās aktivitātes Ādažu poligonā līdz ar pēdu nospiedumu atrašanu gan neplāno ierobežot, jo dabas aizsardzības speciālisti un karavīri jau ir izstrādājuši gan normatīvo aktu bāzi, gan procedūras dabas resursu aizsardzībai, kā arī, protams, jau vairākus gadus veic visus nepieciešamos pasākumus apkārtējās vides aizsardzībai poligonā, tostarp arī intensīvas militārās aktivitātes, kuru rezultātā poligonā spēj pastāvēt daudzas retas un aizsargājamas floras un faunas sugas.

Lai nu kāda vēlme būtu iepazīties ar brūno lāci, vides speciālisti tomēr neiesaka tikties ar to – tas var apdraudēt ne tikai veselību, bet arī dzīvību.

Savukārt Nacionālie bruņotie spēki atgādina, ka iedzīvotājiem ir stingri aizliegts ieiet un iebraukt Ādažu poligona teritorijā bez saskaņošanas ar Ādažu poligona administrāciju.

Brūnais lācis nav plaši izplatīts savvaļas dzīvnieks Latvijas mežos, bet tomēr valsts ziemeļos un austrumos tas ir sastopams. Liela brūno lāču populācija – aptuveni 600 lāču – mīt pie mūsu ziemeļu kaimiņiem Igaunijā.

Varbūt kāds no viņiem kopā ar igauņu karavīriem bija devies trenēties uz Ādažu poligonu? :)

Ādažu poligons ir unikāla teritorija, kurā redzams, kā regulārs traucējums, ko nodrošina militārās mācības, rada un uztur īpašus biotopus, kas ir mājvieta retām un aizsargājamām sugām, tai skaitā daudzām rāpuļu sugām.

Vairāku dabas vērtību veidošanos un saglabāšanos ir sekmējušas teritorijā notiekošās militārās aktivitātes, kas virsājiem un kāpām nav ļāvušas aizaugt ar krūmiem.

Dalies ar šo ziņu