13 NATO valstis, tostarp Latvija, iegādāsies bezpilota izlūklidmašīnas

Latvijā
Sargs.lv

13 NATO valstis, tostarp Latvija, iegādāsies bezpilota izlūklidmašīnas

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fo Rasmusens piektdien paziņoja, ka alianses dalībvalstu aizsardzības ministru sanāksmē Briselē panākta vienošanās, ka kopīgi tiks iegādātas piecas ASV kompānijas "Northrop Grumman" bezpilota izlūklidmašīnas "Global Hawk RQ-4B" ar "Rolls-Royce" dzinējiem.

Vienošanos par bezpilota izlūklidmašīnu projektu izdevies panākt pēc divdesmit gadus ilgiem cīniņiem par projekta finansēšanas sadali. Plānots, ka projekts "Alliance Ground Surveillance" (AGS) darboties sāks 2015.gadā un tā galvenā bāze atradīsies Sigonellas aviobāzē Itālijai piederošajā Sicīlijas salā, bet tai būs vēl vairākas bāzes stacijas.

Projektā piedalās 13 NATO dalībvalstis - ASV, Bulgārija, Čehija, Igaunija, Itālija, Latvija, Lietuva, Luksemburga, Norvēģija, Rumānija, Slovākija, Slovēnija un Vācija. Lielbritānija un Francija nepiedalīsies programmas finansēšanā, taču tā vietā ļaus NATO izmantot to īpašumā esošos novērošanas lidaparātus.

Rasmusens, kam jau iepriekš izdevies panākt NATO dalībvalstu vienošanās par sadarbību aizsardzības projektos, atzina, ka NATO operācija pērn Lībijā parādīja nepieciešamību pēc bezpilotu izlūklidmašīnu vienības.

Tas ļaus mūsu komandieriem redzēt, kas notiek uz zemes lielā attālumā, ilgā laika posmā, jebkurādiennakts laikā un jebkuros laikapstākļos,"

skaidroja alianses ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens. "Nesenā civiliedzīvotāju aizsardzības operācija Lībijā apliecināja, cik nozīmīgas ir šādas spējas."

Lībijas operācijas laikā lielāko daļu bezpilota lidaparātu un novērošanu nodrošināja ASV. Kopš misijas Lībijā NATO šādu tehnoloģiju iegādi bija izvirzījusi par prioritāti.

"Northrop Grumman" ir galvenais līguma izpildītājs, bet apakšuzņēmēji ir EADS Vācijas filiāle, Itālijas konglomerāta "Finmeccanica" uzņēmums "Galileo Avionica", kā arī ASV konglomerāta "General Dynamics" Kanādas filiāle.

Bezpilota izlūklidmašīnas var lidot pat vairāk nekā 18 kilometru augstumā un gaisā pavadīt vairāk nekā 24 stundas.

Dalies ar šo ziņu