Jaunsargi un skolēni Starptautiskajā vides dienā pētīja mežus Ādažu poligonā

Latvijā
Sargs.lv

Jaunsargi un skolēni Starptautiskajā vides dienā pētīja mežus Ādažu poligonā

3.jūnijā Ādažu poligonā un Natura 2000 teritorijā „Ādaži” Starptautiskajā vides dienā jaunsargi no Rīgas un Zemgales, kā arī skolēni no Latvijas Dabas muzeja Botānikas un Zooloģijas pulciņiem kopā ar Latvijas Dabas muzeja pētniekiem un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) pārstāvjiem iepazinās ar dažāda veida mežiem un karavīru izmantoto maskēšanos šādos apstākļos.

Atvērto durvju diena, ikdienā apmeklētajiem slēgtajā poligonā, ir daudzu gadu tradīcija - šogad pasākuma tēma ir meži, jo ANO 2011.gadu ir pasludinājusi par Starptautisko meža gadu.

Dalībnieki devās izbraucienā pa poligonu un apmeklēs vietas, kur varēja iepazīties ar poligonā esošo bioloģisko daudzveidību,  Latvijas Dabas muzeja eksperti stāstīja par mežu un tajā sastopamajām dabas vērtībām. NBS Nodrošinājuma pavēlniecības 3.Reģionālā nodrošinājuma centra pārstāvji iepazīstināja dalībniekus ar militāro tehniku un stāstīja par maskēšanos, izdzīvošanās mācībām u.c. ar militāro dienestu saistītiem jautājumiem.

Meži ir plaši pārstāvēts biotops Ādažu poligonā. Daļa no poligonā sastopamajiem ir arī Eiropas Savienībā prioritāri īpaši aizsargājami meži. Poligonā lielās platībās atrodas slapjie mētrāji un damaksņi, kas citur, kur 20.gadsimta vidū tika veikti meliorācijas darbi, vairs ir sastopami tikai nelielās sadrumstalotās platībās. Poligonā teritorijā atrodas arī Eiropas Savienībā prioritārs īpaši aizsargājams biotops – melnalkšņu staignājs. Arī sausie priežu meži ir Eiropas Savienībā īpaši aizsargājams biotops.

Mežs militārajā poligonā nodrošina gan militārajām mācībām nepieciešamos apstākļus, gan kalpo kā dabisks skaņas slāpētājs. Mežam kalpo ne tikai saimnieciskām vajadzībām, tā galvenā vērtība ir kā skābekļa avotam.

Ādažu poligons ir unikāla teritorija, kurā redzams, kā regulārs traucējums, ko nodrošina militārās mācības, rada un uztur īpašus biotopus, kas ir mājvieta retām un aizsargājamām sugām.

Dalies ar šo ziņu