Jaunsargi palīdz nometnes bērniem ar īpašām vajadzībām dalībniekiem

Jaunsardze
Sargs.lv
Jaunsardze

No 1. līdz 5. jūlijam Kuldīgas novada Pelču speciālajā internātskolā – attīstības centrā notiek nometne bērniem un jauniešiem ar īpašām vajadzībām „Cerību planēta”, kuras rīkošanā atbalstu sniedz arī jaunsargi.

Jaunsargi palīdz nometnes bērniem ar īpašām vajadzībām dalībniekiem

Nometnē piedalās 45 bērni un jaunieši vecumā no sešiem līdz divdesmit pieciem gadiem, gandrīz no visas Latvijas. Nometne notiek jau sesto gadu pēc kārtas, un to organizē Ventspils biedrība „Spēkavots” un tās vadītāja, Ventspils baptistu draudzes sieviešu kalpošanas savienības locekle Elita Lapiņa.

Nometnes dalībniekiem atbalstu sniedz arī 32 brīvprātīgie jaunieši. Viņu uzdevums ir aktīvi palīdzēt saviem „aizbilstamajiem”, jo dažiem no viņiem šī palīdzība ir vajadzīga visu diennakti.

Brīvprātīgajiem jauniešiem pirms nometnes notika trīs dienu apmācība, kurā tie apguva, kā uzvesties un runāt ar šiem bērniem, kā rīkoties dažādās situācijās. Profesionāļu padomi viņiem ļauj šīs nedēļas laikā adekvāti reaģēt un rīkoties, ja viņu „aizbilstamajam” rodas kāda problēma.

Nozīmīgu atbalstu nometnes dalībniekiem sniedz Rekrutēšanas un jaunsardzes centra Jaunsardzes departamenta 1. novada 419. jaunsargu vienības instruktors Mārtiņš Irbe, kurš šajā svarīgajā darbā ir iesaistījis ne tikai jaunsargus, bet arī savus draugus.

Seši no jaunsargiem – Gatis Tikota, Artūrs Irbe, Sindija Ulpmane, Reinars Kirkovskis, Rihards Saulītis un Lauma Belova – visu nedēļu būs kopā ar nometnes bērniem un jauniešiem, lai palīdzētu viņiem, bet pats galvenais - lai radītu vidi, kurā viņi jūtas laimīgi un vajadzīgi. Atbalsta grupā strādā arī jaunsargs Katrīna Ivanova no Kalnciema, kas uz šejieni ceļu atradusi kopā ar citas organizācijas jauniešiem un kuru mērķis ir brīvprātīgi palīdzēt nometnē esošajiem bērniem un jauniešiem.

Gatis Tikota, daloties savās pārdomās par nometni, pastāstīja, ka viņš šeit atrodas, jo vēlas palīdzēt nometnes dalībniekiem, kā arī komunicēt ar citiem brīvprātīgajiem. Viņš bija viens no tiem jaunsargiem, kuri izveidoja atpūtas pasākumus brīvā dabā, radot improvizētu boulinga „zāli” un šķīvīšu mešanas laukumu, kur nometnes dalībnieki aktīvi piedalījās sacensībās gan boulingā, gan šķīvīšu mešanā mērķī.

Jaunsardzes departamenta direktors Ansis Strazdiņš izsaka lielu pateicību jaunsargu instruktoram Mārtiņam Irbem, kurš ir parādījis, ka arī jaunsargi var piedalīties šādās un līdzīgās misijās, un kurš saredz Jaunsardzes lomu iesaistīties labdarībā un palīdzēt tiem, kuriem to patiešām visvairāk vajag. Viņš pateicās arī jaunsargiem, kas nesavtīgi palīdz nometnes dalībniekiem.

„Šādas nometnes ir viens no veidiem, kā ļaut bērniem un jauniešiem ar īpašām vajadzībām integrēties sabiedrībā un apzināties savu vērtību kā personībai,” norāda A.  Strazdiņš.

Dalies ar šo ziņu