Komandkapteinis G. Ļaudups: Karogs ir vēstījums par vienības identitāti, tās lepnumu un atbildību

NBS
Sargs.lv
9B0A4613D3FB4BF0BABC638CEE87DFB4.jpg

Jūras spēku Mīnu kuģu eskadra, atzīmējot vienības 15. gadadienu, 27. jūnijā svinīgā ceremonijā saņems vienībām tik nozīmīgu simbolu – savu vienības karogu.

Komandkapteinis G. Ļaudups: Karogs ir vēstījums par vienības identitāti, tās lepnumu un atbildību

“Karogs, tas pirmkārt simbolizē ne tikai vienības piederību kādai ieroču šķirai, bet tas ir arī vēstījums. Vēstījums par vienības identitāti, tās lepnumu par uzdevumu izpildi un atbildību, ar kādu šie uzdevumi un mērķi tiek sasniegti. Mīnu kuģu eskadra ir lielākā Jūras spēku vienība, kas šogad atzīmēs savu izveidošanas 15.gadskārtu,“ uzsver Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras komandieris komandkapteinis Gvido Ļaudups.

Kā norāda Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras Vadības grupas bocmanis Ivars Zvirgzdiņš, 2018. gada vasarā, mainoties Jūras spēku Mīnu kuģu eskadras komandieriem, vadības līmenī tika pieņemts lēmums, ka 2019. gada 1. jūlijā,  apritot Mīnu kuģu eskadras 15. gadadienai, tai ir jābūt savam vienības karogam.

Komandkapteinis G. Ļaudups uzsver: “Atskatoties uz 15 gados paveikto, ar lepnumu varu teikt, ka nav jākaunas. Esam uzņēmušies atbildību un uzdevumu izpildi gan nacionālajā, gan starptautiskajā sabiedrībā. Dodam savu artavu un ieguldām spēkus kolektīvās aizsardzības pasākumos gan Latvijā, gan NATO. Saviem partneriem esam pierādījuši savu profesionalitāti un spēju būt līdzvērtīgiem. Kā arī uzņemties komandvadību un komandēt starptautiskajā līmenī. Es vēlētos pateikties saviem vienības jūrniekiem. Un vislabākais veids kā to darīt, ir “dāvāt” vienībai spēka, lepnuma un ieroču šķiras piederības simbolu – karogu! Karogs sevī nesīs Latvju rakstus, piederību spēku veidam – Jūras spēkiem, kā arī Mīnu kuģu eskadras simboliku un devīzi – MĒS LATVJU ZEMES DZINTARJŪRU DROŠU SEVĪM DARĪSIM!

“Man, kā Mīnu kuģu eskadras komandieriem,  būs gods saņemt šo karogu, turēt to augstu, un ar lepnumu soļot zem šī karoga un virzīt Mīnu kuģu eskadru uz tālāku spēju attīstību nākotnē!”

Darbs pie karoga izstrādes tika uzsākts pagājušajā gadā. 2019. gada 15. martā tika apstiprināts Mīnu kuģu eskadras karoga dizains. Karoga skices izstrādāja Mīnu kuģu eskadras Vadības grupas bocmanis I. Zvirgzdiņš un, sadarbībā ar Aizsardzības ministrijas heraldikas komisiju, tika izstrādāts karoga makets.

“Karoga šūšanas sagatavošanas darbi sākās 2019. gada janvārī, bet pati šūšana sākās šī gada februārī un ilgs līdz pat karoga pasniegšanas dienai – 27. jūnijā,” stāsta bocmanis I. Zvirgzdiņš.

Karoga šūšanas darbus veic meistare Lia Mona Ģibiete ar kolēģēm meistarēm Astru Dzērvi, Antru Brakši un Veltu Aizstrauti. Karoga kātu un spici izgatavoja meistars Andris Dzērve un rotkalis Andris Grebis.

Mīnu kuģu eskadras karoga kreisā puse darināta no karmīna krāsas zīda  tafta auduma, kas simbolizē Latvijas valsts karoga krāsu. Tā izmērs ir 120 x 180cm. Karoga trīs malas apšūtas ar 4-5 garām zeltītas krāsas bārkstīm. Karoga centrā izšūta krāsaina Mīnu kuģu eskadras emblēma, bet virs tās izšūta Mīnu kuģu eskadras devīze “MĒS LATVJU ZEMES DZINTARJŪRU DROŠU SEVĪM DARĪSIM”.

Karoga kreisajā augšējā stūrī izšūta latviešu mitoloģiskā zīme ‒ Austras koks, kas simbolizē cilvēces zināšanas un pasaules kārtības tiekšanos uz augšu. Zīme apvieno mūsu senčus, mūs un mūsu bērnus, pagātni, tagadni un nākotni. Labajā augšējā karoga stūrī izšūta latviešu mitoloģiskā zīme ‒ Mēness zīme, kas simbolizē Mēness krustu, kas ir karavīru sargātājs, bet abos apakšējos stūros izšūti stilizēti enkuri, kas simbolizē Mīnu kuģu eskadras personāla piederību jūrnieku saimei.

Karoga labā puse darināta no zeltītas krāsas zīda tafta auduma, kas simbolizē zemes bagātību, gudrību un attīstību, tā centrā izšūta krāsaina Jūras spēku emblēma. Virs Jūras spēku emblēmas puslokā izšūts ”JŪRAS SPĒKI”, bet zem Jūras spēku emblēmas uzraksts ”MĪNU KUĢU ESKADRA’’.

Visos četros labās puses karoga stūros izšūta latviešu mitoloģiskās Saules zīmes, kas simbolizē dzīvības un mūžīgās kustības simbols, bez kuras nebūtu dzīvības. Saules gaisma simbolizē iedvesmu un garīgu vērojumu. Tā sargā dzimtu, nes Dieva svētību, ir Visuma norišu harmonijas un augstāko estētisko vērtību paudēja.
Karoga kāts sastāv no divām daļām, tās ir vienāda garuma un ir sastiprinātas. Stiprinājuma vieta ir izgatavota no metāla un ir saskrūvējama. Karoga kāta augšējā galā atrodas dekoratīvs uzgalis – zeltītas krāsas simbolisks četru šķautņu šķēpa uzgalis. Karoga kāta garums ir 233,52 mm.

Mīnu kuģu eskadra tika izveidota 2004. gada 1. jūlija. Jūras spēku Mīnu kuģu eskadra tika izveidota kā jauna vienība, un tāpēc nav nevienas vienības pēctecības mantiniece. 2004. gada 1. jūlijā Mīnu kuģu eskadras sastāvā tika ieskaitīti štāba un apgādes kuģis A-53 VIRSAITIS, mīnu tralētāji M-01 VIESTURS un M-02 IMANTA, mīnu meklētājs M-03 NAMEJS un Ūdenslīdēju komanda.

Dalies ar šo ziņu