Godinot starptautisko operāciju karavīrus, kapteine Santa Stroka noskrien Bostonas maratona 42.2 km

Sports
Sargs.lv
C627B8D4B3694AE6A64A4541B9737150.jpg

15. aprīlī Bostonā, ASV, norisinājās ikgadējais un pasaulē vecākais maratons - Bostonas maratons. Kā cieņas apliecinājumu karavīriem, kuri pilda dienesta pienākumus starptautiskajās operācijās, Bostonas atlētikas asociācija piedāvā karavīriem noskriet 42.2 kilometrus garo distanci “Ēnu skrējienā” (“Shadow run”).

Godinot starptautisko operāciju karavīrus, kapteine Santa Stroka noskrien Bostonas maratona 42.2 kilometrus garo distanci

Iespēju piedalīties Bostonas maratona “Ēnu skrējienā” arī izmantoja Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes virsniece kapteine Santa Stroka, kas dienesta pienākumus pilda Afganistānā. Kapteine 42.2 kilometrus garo distanci noskrēja četrās stundās un 12 minūtēs.

“Pusmaratons vienmēr ir bijis manā vēlmju sarakstā. Uzzinot par iespēju šeit noskriet pasaulslaveno Bostonas maratonu, nešaubījos un pieteicos pilnajai distancei, ” stāsta kapteine S. Stroka.

Kapteine S. Stroka atzīst, ka tas bija liels izaicinājums. Lai sagatavotos maratonam, viņai bijis tikai mēnesis laika. “Savam pirmajam maratonam gatavojos mērķtiecīgi. Skrēju piecus līdz trīsdesmit kilometrus garas distances mēneša laikā. 30 kilometru garajā treniņā apjautu, ka tas būs ļoti liels izaicinājums un pārbaudījums, bet sāku arī apzināties, ka spēju noskriet šo garo distanci,” turpina S. Stroka.

S. Stroka norāda, ka maratona trase bijusi sarežģīta, ierobežotās teritorijas dēļ un, lai veiktu 42,2 kilometrus bijis jānoskrien 26 apļi. “Katrā aplī bija 22 pagriezieni, kas nozīmē, ka nedaudz vairāk kā četru stundu laikā bija jāveic 572 deviņdesmit grādu pagriezieni, kas gan palēnināja tempu, gan radīja papildus slodzi. Savukārt retinātais gaiss 1800 metru augstumā virs jūras līmeņa radīja papildus grūtības skābekļa uzņemšanai organismā.”

“Visas šīs grūtības atsver gandarījums par paveikto, kas noteikti paliks atmiņā uz mūžu. Šis maratons man pašai radījis lielāku pārliecību par savām spējām un, ka bailes ir pārvaramas. Ja cilvēks spēj morāli sagatavoties, tad viņš ir spējīgs izdarīt daudz vairāk, nekā spēj iedomāties.

Novēlu katram karavīram biežāk izaicināt sevi, lai vairotu sevī spēku, izturību, pārliecību un neatlaidību,” uzsver kapteine S. Stroka.

Bostonas maratona “Ēnu skrējiens” tiek organizēts kopš 2005. gada par godu karavīriem, kuri dienesta pienākumus pilda starptautiskajās operācijās. Skrējiens tiek organizēts starptautiskās operācijas rajonā, kurā karavīri ir izvietoti.

Dalies ar šo ziņu