Ādažu bāzē svinīgā ceremonijā atklāta jaunā kazarmas ēka

NBS
Sargs.lv
825225E5CDE1435785447FB0F48DD033.jpg

11. decembrī Ādažu bāzē svinīgā ceremonijā tika atklāta jaunā kazarmas ēka, kas ir pirmā no četrām šāda tipa kazarmām, kuras plānots būvēt Ādažu bāzē.

Ādažu bāzē svinīgā ceremonijā atklāta jaunā kazarmas ēka

Kazarma ir 7731 kvadrātmetru liela četrstāvu ēka, kas paredzēta Latvijas karavīru izmitināšanai. Ēkā kopumā var izvietot līdz 450 karavīru. Kazarmas būvniecība tika uzsākta pagājušā gada decembrī.

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis uzrunā norāda, ka ir pagodināts par iespēju atrasties jaunās kazarmas atklāšanā, kas ir pirmā uzbūvētā kazarma pēc Latvijas nesakarības atgūšanas, kas atbilst vārdam kazarma.

“Šis ir ļoti nozīmīgs pienesums mūsu valsts Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un mūsu valsts drošībai. Manas kalpošanas laikā man bija tas gods redzēt renovēto kazarmu Alūksnes mācību centrā, kuru uzbūvēja Latvijas pirmās neatkarības laikā. Laikā, kad arī nekā daudz nebija un daudz trūka, bet šo kazarmu uzcēla un tā tur atrodas vēl šobaltdien. Kazarma Alūksnē kalpo tiem pašiem mērķiem, kuriem kalpos šī kazarma. Es novēlu šai kazarmai tik pat ilgu mūžu un kalpot tik pat labi kā to dara kazarma Alūksnē, kurā ierodas mūsu jaunie cilvēki, kuri ir izvēlējušies karavīra profesiju. Tā ir pirmā sastapšanās ar mūsu ikdienu. Šai kazarmā šogad pamatapmācību izgāja 37 brīvprātīgie. Šis vārds brīvprātīgie nozīmē ļoti daudz. Līdzīgi kā jūs, kas šobrīd šeit atrodas – jūs brīvprātīgi esat izvēlējušies karavīra profesiju. Jūs brīvprātīgi esat izvēlējušies dienēt, kalpot, aizsargāt un radīt šo drošības sajūtu. Bez jūsu uzupurēšanās, bez jūsu ziedošanās diez vai mēs justos tik droši. Tāpēc es tiešām esmu pagodināts būt šeit šīs kazarmas atklāšanā! Milzīgs paldies celtniekiem un ikvienam, kas bija iesaistīts šādas kazarmas būvniecībā, kas ir pirmā mūsu kazarma pēc neatkarības, kas atbilst vārdam kazarma. Un es tiešām ceru, ka šī saikne par kuru es minēju iepriekš būs ļoti cieša un tik pat būtiska ikvienam no mums, kas šodien šeit ir. Novēlu būt stipriem, ticēt un būt gataviem aizstāvēt tās vērtības, kuru dēļ esat izvēlējušies šo cildeno karavīra profesiju. Paldies visiem par dienestu!”

“Apsveicu Ādažu garnizonu, it sevišķi 1. mehanizēto bataljonu, ar šo brīnišķīgo Ziemassvētku dāvanu! (..) Tikai pēc 27 mūsu neatkarības gadiem un mūsu armijas pastāvēšanas gadiem šī ir pirmā pilntiesīgā kazarma, ko mēs esam uzcēluši, tā atdodot parādu jums. Esmu vairāk kā pārliecināts, ka šāda veida infrastruktūra būs tikai kā motivējošais faktors jūsu pienākumu izpildē un kaujas gatavībā. Atceroties savas dienesta gaitas, zinu, cik karavīram svarīgi, pēc veiksmīgi izpildīta uzdevuma izpildes un mācībām, ir atgriezties infrastruktūrā, kur viņš var apkopot sevi, ekipējumu un ieroci. Nolikt to visu pareizajā vietā un kārtībā, lai, vajadzības gadījumā, viņš zina kur konkrēti ko var paņemt un doties uzdevuma izpildē. Apsveicu jūs un novēlu veiksmi dienestā,” tā uzrunā norāda Nacionālo bruņoti spēku Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks atbalsta jautājumos Brigādes ģenerālis Imants Ziediņš.


Sauszemes Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Ilmārs Atis Lejiņš, apsveicot ar jaunuzcelto kazarmu, ka šis tiešām ir parāds, kas atdodam, bet tas ir tikai sākums. Pulkvedis I. A. Lejiņš arī izteica aicinājumu jaunajai ēkai dot nosaukumu, “Vēlētos izteikt arī tādu kā aicinājumu šai mūsu jaunajai kazarmai izdomāt nosaukumu..”


Šī ir pirmā no četrām šāda tipa kazarmām, kuras plānots būvēt Ādažu bāzē, radot papildu izmitināšanas iespējas gan Latvijas, gan sabiedroto spēku karavīriem, kas ierodas Latvijā uz apmācību vai rotācijas laiku. Trešās un ceturtās kazarmas būvniecībai plānots piesaistīt NATO Drošības investīciju programmas līdzfinansējumu.


Daudzfunkcionālās kazarmas būvniecības projekta kopējās izmaksas ir 7,78  miljoni eiro (bez PVN). Projektu īstenoja būvuzņēmums SIA "Abora".

Dalies ar šo ziņu