Jūras spēki mācībās “Namejs” veic uzdevumus ostās, piekrastē un jūrā

Militārās mācības
Sargs.lv
Jūras spēki
Foto: Juris Stoļarovs/Aizsardzības ministrija

Mācībās “Namejs” iesaistīti visi spēku veidi, arī Jūras spēki, kas piedalās mācībās ar visu personālsastāvu un visiem kuģiem, veicot uzdevumus gan ostā, gan jūrā. 

Jūras spēki mācībās “Namejs” veic uzdevumus ostās, piekrastē un jūrā

 “Jūras spēki katru gadu trenējas un rīko mazāka mācības, kur iesaistītas visas vienības, lai būtu gatavi veikt savus pienākumus augstā līmenī un aizsargāt Latviju. Šogad, kad Latvijā norisinās mācības “Namejs 2018”, esam pieskaņojuši savas apmācības  konkrētajam norises laikam,” stāsta flotiles admirālis Ingus Vizulis.

Mācībās “Namejs” tiek trenēti tie paši uzdevumi, kas vienmēr ir aktuāli Jūras spēkiem, tikai šogad tas notiek lielākā mērogā, ciešāk sadarbojoties un apmainoties ar informāciju gan ar Nacionālo bruņoto spēku Apvienoto štābu, gan ar citiem spēku veidiem, tādējādi sniedzot atbalstu arī viņiem uzdevumu veikšanā.

“Mācību “Namejs 2018” laikā Jūras spēki trenējas pildīt savus pienākumus konkrēta scenārija ietvaros, kas ir ļoti plašs un piesātināts ar dažādiem notikumiem un uzdevumiem,” skaidro flotiles admirālis I.Vizulis.  “Jūras spēki šajās mācībās – tāpat kā ikdienas uzdevumus pildot – ir bruņoto spēku acis un ausis jūrā vairāk nekā 100 kilometru attālumā no Latvijas piekrastes.  Tāpat mācību laikā tiek izspēlēti dažādi incidenti jūrā, uz kuriem mums jāreaģē.”

“Latvijas robeža nebeidzas ar piekrasti. Mums ir gan teritoriālā jūra, gan ekskluzīvā ekonomiskā zona. Kopumā šī teritorija ir gandrīz tikpat liela kā puse Latvijas, un to sargāt ir Jūras spēku uzdevums,” uzsver Jūras spēku komandieris.

“Lielākie izaicinājumi mācībās ir pārbaudīt sevi un savas spējas, identificēt izaicinājumus un pilnveidoties līdz pilnīgai operacionālai gatavībai,” saka Mīnu kuģu eskadras komandieris, komandkapteinis Gvido Ļaudups. “Mācību laikā kuģi jūrā trenējas veikt dažādus uzdevumus lielākās un mazākās grupās, kā arī veic individuālus uzdevumus, piemēram, mīnu meklēšanas operācijas.”

Mācības “Namejs” sniedz labu iespēju pārbaudīt sadarbību ar citām iestādēm, kas ir likumdošanas aktos nostiprināta, bet ko ir ļoti būtiski pārbaudīt arī reālajā dzīvē.   Mācību laikā tika pārbaudīta dažāda veida sadarbība – gan situācijas, kad Robežsardzei un Policijai nepieciešams Jūras spēku atbalsts, gan otrādi. “Ir ļoti svarīgi, ka varam šādu notikumus izspēlēt reāli, ne tikai “uz papīra”, un mācības “Namejs” šādu iespēju dod,” uzsver flotiles admirālis I.Vizulis.

“Mācību laikā cieši sadarbojamies ar Liepājas pašvaldību, jo daļa mācību uzdevumu veicam Liepājas ostā, tai skaitā ūdenslīdēji veica iegremdēšanos un pārbaudīja ostas zemūdens stāvokli. Šādi uzdevumi ir noderīgi ne tikai mums, bet arī sniedz vērtīgu informāciju ostai un pašvaldībai,” stāsta komandkapteinis Gvido Ļaudups.

Arī ikdienas pienākumi mācību laikā neapstājas: paralēli uzdevumu pildīšanai mācību laikā, Jūras spēki turpina arī meklēt un iznīcināt jūrā sprādzienbīstamus priekšmetus, gādājot par drošību jūrā.

No 20. augusta līdz 2. septembrim visā Latvijā notiek līdz šim lielākās militārās mācības “Namejs 2018”, lai pārbaudītu un pilnveidotu Nacionālo bruņoto spēku gatavību izvērsties valsts aizsardzības uzdevumu izpildei kā patstāvīgi tā arī kolektīvās aizsardzības sistēmas ietvaros.

Mācībās piedalās vairāk nekā 10 000 dalībnieku – Latvijas un sabiedroto spēku karavīri un zemessargi, rezerves karavīri, brīvprātīgie rezervisti, Aizsardzības ministrijas darbinieki un Iekšlietu ministrijas struktūru personāls – policisti un robežsargi.

Dalies ar šo ziņu