Militārajās mācības “Saber Strike 2018” stiprina kaujas gatavības spējas

Militārās mācības
Sargs.lv
C1096ECFB69A4CBFA716DD08E864B60D.jpg

No 3. līdz 15.jūnijam Latvijā norisinājās ASV spēku Eiropā vadītās ikgadējās starptautiskās militārās mācības “Saber Strike 2018”, kuru mērķis ir uzlabot sabiedroto un reģionālo partneru sadarbību, kā arī kaujas gatavības un reaģēšanas spējas. Šogad pirmo gadu mācībās piedalās arī NATO paplašinātās klātbūtnes daudznacionālā kaujas grupa.

Militārās mācības “Saber Strike 2018” demonstrē sabiedroto spēju ātri un koordinēti veikt vienotu uzdevumu

Militārajās mācībās “Saber Strike 2018” Latvijā uzsvars tika likts uz vienību taktisko uzdevumu trenēšanu pilsētvidē, kā arī liela apjoma spēku un tehnikas pārvietošanu. 

Mācības “Saber Strike 2018” ir apvienotas ar Latvijas organizētajām starptautiskajām militārajām mācībām “Summer Shield XV”, un kopā mācībās piedalījās vairāk nekā 3000 dalībnieku no Albānijas, ASV, Dānijas, Itālijas, Kanādas, Latvijas, Lielbritānijas, Norvēģijas, Polijas, Slovēnijas, Spānijas un Vācijas.
Mācību aktīvā fāze norisinājās gan Ādažu poligonā, gan ārpus poligona Rucavas, Nīcas, Grobiņas, Priekules, Durbes, Aizputes, Skrundas, Vaiņodes un Saldus novadā.

13. jūnijā poligonā “Mežaine”, Skrundas novadā norisinājās starptautisko militāro mācību “Saber Strike 2018” viesu un mediju diena, kuras laikā klātesošajiem bija iespēja vērot kauju pilsētvidē ar integrētu tuvā gaisa atbalstu. 

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis uzsver: “Šodien mēs redzējām daļu no ilgstošā un plašā militāro mācību cikla – ir notikušas plaša mēroga militārās mācības gan Baltijas jūrā, NATO mācības “Baltops”, tāpat ASV Armijas un ASV Gaisa spēku apvienotās mācības “Swift Response”, kuru laikā mūsu sabiedrotie demonstrēja spēju ātri ierasties Latvijā, atlidojot no ASV, Ziemeļkarolīnas.  Mācību “Saber Strike” laikā redzētais apliecina to, kā mēs esam stiprinājuši Nacionālo bruņoto spēku spējas un sadarbību ar sabiedrotajiem. Tas iedvesmo darīt vairāk."

Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš pauž gandarījumu par militāro mācību rezultātiem: “Esmu gandarīts, ka militārās mācības “Saber Strike 2018” Latvijā ir sasniegušas savu mērķi un katra vingrinājuma mērķis ir trenēt visas vienības. Visi uzdevumi ir sekmīgi paveikti. Mēs beidzot esam izgājuši ārpus Ādažu bāzes un darbojamies visā Latvijā. Nacionālie bruņotie spēki mācības ārpus poligona uzsāka jau iepriekšējā gadā. Tomēr šis daudznacionālais ASV vadītais vingrinājums pirmo reizi šādā apmērā ir ārpus Ādažu poligona.  Mēs trenējam sadarbību ar sabiedrotajiem gan vienību taktisko uzdevumu izpildē, gan arī Latvijas kā uzņemošās valsts atbalsta spēju. Šogad militārajās mācībās “Saber Strike” esam likuši uzsvaru uz vienību taktisko uzdevumu trenēšanu pilsētvidē, kā arī liela apjoma spēku un tehnikas pārvietošanu.  Šogad vienlaikus ar mācībām “Saber Strike” notika arī militārās mācības “Swift Response”, kuru ietvaros 12 stundu laikā gaisa desanta vienību karavīri no ASV ieradās Latvijā.”

Ģenerālleitnants L. Kalniņš norāda: “Mēs varam reaģēt ļoti ātri ar visām tām vienībām, kas izvietotas Latvijā un esam pilnīgi gatavi nodrošināt visu nepieciešamo Latvijas valsts aizsardzībai, līdz šeit ierodas sabiedrotie.”

“Mobilitāte, ātra reaģēšanas spēja un spēja sinhronizēti vadīt vienības operācijā – šie ir tie galvenie “trīs vaļi”, uz kuriem balstīsies arī nākamie vingrinājumi,” uzsver ģenerālleitnants L. Kalniņš.

ASV Mičiganas Nacionālās gvardes komandieris ģenerālmajors Gregorijs Vadnais pauž gandarījumu par mācību laikā redzēto: “Man ir prieks atgriezties Latvijā un redzēt, kā ir paaugstinājusies Latvijas Bruņoto gatavība un kaujas spējas.”

Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Ilmārs Atis Lejiņš atzīmē: “Vingrinājumu veidoja vairākas fāzes – sākot no tā, kā sabiedrotie ierodas Latvijā. Šogad mums bija nepieciešams īsāks laiks, lai sagatavotos mācību aktīvajai fāzei, kā arī sabiedroto vienības spēja īsākā laikā integrēties. Mācību ietvaros vadīju trīs bataljonus Dienvidkurzemē, sākot no Bārtas, caur Priekuli līdz Vaiņodei, Embūtei un Skrundai. Šī ir pirmā reize, kad trenējamies tik plašā teritorijā un apjomā ārpus poligona. Pagājušajā gadā Mālpils un Ropažu apkārtnē trenējās divi bataljoni. Šogad - trīs bataljoni.  2000 karavīru ārpus poligona mums ir ievērojams sasniegums. Pateicoties šādiem vingrinājumiem mēs kļūstam profesionālāki. Pateicamies zemju īpašniekiem un sabiedrībai par atbalstu mācību laikā.”

Mācības “Saber Strike 2018” norisinājās ne tikai Latvijas, bet arī Lietuvas, Igaunijas un Polijas teritorijā, un kopumā piedalījās aptuveni 18 000 dalībnieku no 19 valstīm.

Šogad mācību vadošā organizētājvalsts bija Lietuva, pērn – Latvija.

"Saber Strike” ir ikgadējas ASV vadītas apvienotās sauszemes un gaisa spēku mācības, kas tiek organizētas jau kopš 2010.gada. 

Šogad mācības "Saber Strike" Latvijā ir apvienotas ar Latvijas vadītajām militārajām mācībām “Summer Shield XV”, kuru mērķis ir trenēt kaujas atbalsta un kaujas nodrošinājuma spēju integrēšanu bataljona un brigādes līmeņa aizsardzības operācijās. Šogad mācībās “Summer Shield XV” tika trenētas plaša spektra kaujas atbalsta spējas, tostarp artilērijas, pretgaisa aizsardzības, izlūkošanas, aizsardzības pret masu iznīcināšanas ieročiem, inženieru un prettanku spējas. Mācībās prasmes uzlaboja arī apvienotā uguns atbalsta priekšējie novērotāji un gaisa atbalsta kontrolieri, kā arī Medicīnas rota un transportēšanas apakšvienības.

Mācības "Summer Shield" Latvijā notiek kopš 2004.gada, un sākotnēji to galvenais uzdevums bija sagatavot vienības dalībai koalīcijas spēku operācijā Irākā.

Dalies ar šo ziņu