Mācībās “Ramstein Dust II-17” pilnveidos Baltijas un Polijas gaisa operāciju komandvadību

Militārās mācības
Sargs.lv
mācības
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

No 28. augusta līdz 6. oktobrim Latvijā notiks NATO Gaisa spēku pavēlniecības rīkotās mācības “Ramstein Dust II-17”, kuru laikā NATO pārvietojamā Gaisa operāciju vadības un kontroles centra elementi tiks izvietoti Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzē Lielvārdē, pilnveidojot spējas izvērst centra darbību ārpus tā pastāvīgā izvietojuma Itālijā un sekmējot gaisa spēku integrāciju kopējā Baltijas un Polijas bruņoto spēku komandvadības struktūrā. 

Mācībās “Ramstein Dust II-17” pilnveidos Baltijas un Polijas gaisa operāciju komandvadību

28. augustā Lielbritānijas Karalisko gaisa spēku transporta lidmašīna A400M veiks lidojumu no Aviano bāzes Itālijā un nogādās Latvijā daļu NATO Gaisa operāciju vadības un kontroles centra personālsastāva, kas piedalīsies mācībās, kā arī mācībām nepieciešamo aprīkojamu. Šāda veida lidmašīna Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzē Lielvārdē nolaidīsies pirmo reizi. 

Mācībās “Ramstein Dust II-17” Latvijā piedalīsies ap 100 karavīru no centra apakšvienībām, kas nodrošina gaisa telpas kontroli, kā arī gaisa telpas reālās situācijas (attēla) un sensoru datu apstrādi.  Sensoru datu apstrādi mācībās vadīs NATO Apvienotais Gaisa operāciju centrs Ūdemā, Vācijā, kas pārrauga NATO patrulēšanas operāciju Baltijas valstu gaisa telpā. 

Atbalstu Baltijas gaisa telpas reālās situācijas novērošanā sniegs Itālijas Gaisa spēki, kas mācību laikā Liepājā izvietos radaru vienību un pārvietojamo radaru TPS-77. 

“Ramstein Dust II-17” norisē piedalīsies arī NATO pārvietojamā Gaisa operāciju vadības un kontroles centra speciālisti, nodrošinot gaisa operāciju vadības un kontroles apmācību Baltijas Apvienotajā kontroles un ziņošanas centrā Karmelavā, Lietuvā un Polijas Gaisa operāciju vadības centrā Varšavā. 

Mācībās tiks iesaistītas arī Baltijas valstīs un Polijā izvietoto NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas, sekmējot sauszemes un gaisa spēku savstarpēju savietojamību un sadarbību. 

Latvijas bruņotie spēki mācībās  “Ramstein Dust II-17” sniegs uzņemošās valsts atbalstu. 

Kopš NATO pārvietojamā Gaisa operāciju vadības un kontroles centra izveides 2014. gadā mācības “Ramstein Dust” notiek regulāri – divas reizes gadā. “Ramstein Dust II-17” ir vienas no NATO Gaisa spēku pavēlniecības mācībām, kas apliecina NATO piemērošanos jaunajiem drošības izaicinājumiem. 

NATO pārvietojamais Gaisa operāciju vadības un kontroles centrs atrodas Ziemeļitālijā. Spējot ātri izvērsties, tas nodrošina NATO gaisa operāciju vadību un kontroli no jebkuras vietas.

Dalies ar šo ziņu