Dalība mācībās “Allied Spirit VI” – izaicinājums un gandarījums

Ārvalstīs
Sargs.lv
A322880A31C84E28BD6A4D411831B928.jpg

No 8.  līdz 31. martam Vācijā, Hohenfelsā norisinājās gadskārtējās ASV Armijas Eiropā  vadītās starptautiskās militārās mācības “Allied Spirit VI”, kurās piedalījās aptuveni 500 Latvijas karavīru un 130 militārās tehnikas vienības. Tā bija līdz šim lielākā Nacionālo bruņoto spēku iesaiste mācībās ārvalstīs.

Dalība mācībās “Allied Spirit VI” – izaicinājums un gandarījums

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, apmeklējot mācību “Allied Spirit VI” viesu dienu teica: “Viennozīmīgi šīs mācības mūsu bruņotajiem spēkiem dos iespēju izprast, kur mēs esam un uz kurieni mums jādodas. Es ticu, ka tas ir milzīgs solis mūsu bruņoto spēku attīstībā.”

“Šīs mācības ir īpašas ar to, ka mēs pirmo reizi ārpus Latvijas esam pārvietojuši bataljonu kopā ar jauniegādāto tehniku un galvenais, ka mēs varam kopā būt ar mūsu sabiedrotajiem, kopā trenēties apstākļos, kas ir pietuvināti reālai darbībai. Katru gadu kāpinot meistarību, to, ko mēs viens otram atdodam, arī mūsu sabiedrotajiem, es redzu reālus rezultātus – mēs esam sadraudzējušies, sinhroni izpildām uzdevumu un mums ir ļoti labi panākumi, ” uzsver Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Leonīds Kalniņš.

“Mācības “Allied Spirit” ir unikālas, jo tās fokusējas uz sabiedroto brigādes štābu, kam pakļauti dažādu valstu bataljoni. Tas mums palīdz uzlabot gatavību un īpaši – savietojamību. Nav labākas vietas kā šeit, Hohenfelsā, 7.armijas apmācību pavēlniecībā, lai radītu šādu apmācību vidi,” atzīmē ASV Armijas Eiropā komandieris ģenerālleitnants Frederiks Bens Hodžess.

Mācību “Allied Spirit VI” mērķis bija pilnveidot iesaistīto vienību spējas plānot un vadīt augstas intensitātes militārās operācijas daudznacionālā vidē, pilnveidot vienību savstarpējo sadarbību, izmantojot dažādus sakaru līdzekļus. Mācībās tika vērtētas karavīru spējas plānot un vadīt operācijas, simulējot dažādas kaujas situācijas. Operācijas ietvēra gan aizsardzības, gan uzbrukuma un stabilizācijas elementus.

Mācībās piedalījās aptuveni 2770 karavīru no 12 valstīm – ASV, Kanādas, Čehijas, Igaunijas, Francijas, Ungārijas, Vācijas, Itālijas, Maķedonijas, Latvijas, Nīderlandes un Slovēnijas.

Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku kājnieku brigādes štābs mācību laikā uzņēmās brigādes vadību, ko veidoja 2700 karavīri no 10 valstīm. Šo Latvijas izveidoto brigādi komandēja Sauszemes spēku kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Ilmārs Atis Lejiņš.

“Komandēt daudznacionālu brigādi ir liels izaicinājums. Pildot uzdevumus daudznacionālā vidē uzsvars ir ne tikai uz brigādes tehniskajām iespējām, bet arī cilvēciskais faktors ir būtisks. Ir jāveido atgriezeniskā saikne ar citu valstu karavīriem. Personīgi man kā komandierim vadīt daudznacionālu brigādi nebija liels izaicinājums, jo esmu strādājis daudznacionālā vidē arī iepriekš, turpretī štābam šī bija jauna un ļoti vērtīga pieredze,” atzīmē pulkvedis I.A. Lejiņš.

“Gan mācību plānošanas fāzē, gan izpildes fāzē panācām vienotu izpratni un īsajā laikā, kas bija dots, varējām karot kā viena vienība. Savstarpēja uzticēšanās ir viens no sadarbības pamatelementiem un Alianse ir tik stipra, cik stipri ir tās biedri. Nevajag meklēt to, kas mūs atšķir. Pirmkārt ir jāmeklē tas, kas mūs vieno, tikai tad meklēt atšķirīgo un veidus, kā to novērst,” uzsver pulkvedis I.A.Lejiņš. 

“Strādājām kopā arī ar karavīriem no ASV Mičiganas Nacionālās gvardes. Viņi integrējās ātri, kas parāda Latvijas bruņoto spēku un Mičiganas Nacionālās gvardes sadarbības briedumu,” atzīmē pulkvedis I.A.Lejiņš.

“Īpašs prieks ir par mūsu jaunākajiem virsniekiem, kuri reizēs, kad pietrūkst praktisko zināšanu un pieredzes, ātri mācās un apgūst jaunas zināšanas, tās veiksmīgi pielietojot praksē. Tas ir apliecinājums, ka Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā pēdējos gados veiktās izmaiņas apmācību programmās ir pareizas. Par instruktoriem šaubu nebija nekad,” gandarījumu pauž pulkvedis I.A.Lejiņš.

“Mācības “Allied Spirit VI” ir pirmās brigādes līmeņa mācības un pirmajai reizei ar pārliecību varu dot novērtējumu “labi”. Esam identificējuši trūkumus un šie trūkumi nav tādi, par kuriem būtu jākaunas. Tos var atklāt tikai mācībās. Mācību ietvaros testējām arī vairākus taktikas paņēmienus ar kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehniku un redzējām, kādas ir priekšrocības un kādi ierobežojumi, ko vajag darīt savādāk. Mācību norise nepazīstamā apvidū bija papildu izaicinājums – izaicinājums un gandarījums. Mācībās ASV artilērijas diviziona štābs bija liels ieguvums. Varējām plānot un izpildīt artilērijas kauju. Attīstot Nacionālo bruņoto spēku uguns atbalsta spējas, mācībās gūtās atziņas tiks ņemtas vērā. Šīs mācības parādīja, ka Latvijas virsnieki prot strādāt štāba līmenī. Lai saņemtu novērtējumu “izcili”, mums ir jāatgriežas šeit,” norāda pulkvedis I.A.Lejiņš.

Mācībās piedalījās Nacionālo bruņoto spēku karavīri no Sauszemes spēku kājnieku brigādes, Apvienotā štāba, Štāba bataljona, Gaisa spēku aviācijas bāzes Pretgaisa aizsardzības diviziona, Mācību vadības pavēlniecības, Nodrošinājuma pavēlniecības un Zemessardzes, lai turpinātu gatavoties četru gadu mācību cikla noslēguma vingrinājumam “Namejs 18”. Mācībās tika izmantotas 130 Nacionālo bruņoto spēku tehnikas vienības, tostarp 30 kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīnas.

Dalies ar šo ziņu