Saeima pagarina zemessargu kvalitatīvai apmācībai atvēlēto laiku

Nozares politika
Sargs.lv
zemessargi
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Saeima 3. novembrī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Zemessardzes likumā, nosakot iespēju nodrošināt zemessargu un rezerves karavīru kvalitatīvu apmācību, iesaistot zemessargus šajā procesā vairāk par 30 dienām gadā.

Parlaments pagarina zemessargu kvalitatīvai apmācībai atvēlēto laiku

Noteikts, ka zemessargs atbilstoši dienesta līgumam pildīs aizsardzības ministra noteiktā svarīgas profesijas kvalificēta speciālista amata pienākumus starptautiskajās vai nacionālajās militārajās mācībās vai vingrinājumos. To viņš varēs darīt līdz 90 dienām gadā no pamatdarba vai mācībām brīvajā laikā, kā arī gadījumos, kad atbilstoši likumam zemessargu atbrīvos no pamatdarba vai mācībām.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas izstrādātie un parlamentā akceptētie grozījumi arī nosaka, ka par iesaistīšanos apmācībās zemessargiem tiek izmaksāta Ministru kabineta noteikumos noteiktā kompensācija.

Likuma izmaiņu mērķis ir nodrošināt zemessargu pilna cikla apmācību, kā arī pildīt Zemessardzei uzticēto uzdevumu nodrošināt rezerves karavīru apmācību. Apmācībās ir nepieciešams piesaistīt vairāk zemessargu, kuri pilda kvalificēto speciālistu amatu - autovadītāju ar atbilstošu kategoriju, pavāru, instruktoru un mediķu - pienākumus.

Tā kā arī šiem zemessargiem ir jāapgūst viņiem noteiktā ikgadējā apmācība - vismaz 20 dienas gadā -, viņu iesaistīšana citu zemessargu apmācību procesa nodrošināšanā ir ļoti ierobežota. Apmācību nodrošināšanu ar kvalificētajiem speciālistiem būtiski apgrūtina pašlaik spēkā esošais ierobežojums zemessargus iesaistīt mācībās vai dienesta uzdevumu izpildē vairāk par 30 dienām gadā.

Likumā noteiktais regulējums neuzliks papildu slogu darba devējiem, jo zemessargs pildīs aizsardzības ministra noteikto amatu pienākumus no pamatdarba un mācībām brīvajā laikā.

Dalies ar šo ziņu