Mācību “Sudraba Bulta 2016” noslēdzošajā kaujā demonstrē Latvijas un sabiedroto spējas

Militārās mācības
Sargs.lv
Sudraba bulta
Foto: Foto: virsseržants Gatis Indrēvics

31. oktobrī Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, Albānijas bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Jeronims Bazo, Sauszemes spēku kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Ilmārs Atis Lejiņš un citas augstas amatpersonas apmeklēja starptautisko mācību “Sudraba Bulta 2016” noslēdzošo dienu.  

Mācību “Sudraba Bulta 2016” noslēdzošajā kaujā demonstrē Latvijas un sabiedroto spējas

Tās laikā tika apskatīta tehnika un ekipējums, kā arī Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas uzņēmumu ražojumi, kā arī novērots mācību lauka taktiskā vingrinājuma uzdevums – noslēdzošā kauja, kurā piedalījās Latvijas un sabiedroto karavīri.

“Man bija iespēja aprunāties ar daudzu šajās mācībās pārstāvēto valstu komandieriem, un viņi man apliecināja, ka, lai gan laika apstākļi karavīrus nelutināja, mācību mērķi un uzdevumi ir sasniegti,” uzsvēra Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube. “Esmu gandarīts, ka desmit valstis kopā tik lieliski spējušas sadarboties un uzlabot savietojamību. Vēlos uzsvērt, ka šajās mācībās pirmo reizi piedalījās arī Albānijas bruņotie spēki, kas šonedēļ paziņoja par iesaisti Kanādas vadītajā bataljona lieluma kaujas grupā, kas 2017. gadā ieradīsies Latvijā.”

“Mācībās piedalījās vairāk nekā 3000 karavīru, un mēs divās nedēļās trenējāmies veikt pilnu kaujas uzdevumu spektru – aizsardzības un uzbrukuma kaujas, integrējot pretgaisa spējas un aizsardzību pret masveida iznīcināšanas līdzekļiem, pildot uzdevumus gan diennakts gaišajā, gan tumšajā laikā,” stāstīja mācību vadītājs, Sauszemes spēku kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Ilmārs Atis Lejiņš. Viņš uzsvēra, ka šajās mācībās piedalījās arī rezerves karavīri, kas ir ļoti nozīmīgi viņu spēju uzturēšanai labā līmenī. Tāpat “Sudraba Bultā 2016” savas spējas un taktiku trenēja 1.mehanizētais kājnieku bataljons ar kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīnām.

No 26. oktobra desmit valstu karavīri piedalījās lauka taktiskajā vingrinājumā, kur Baltijas bataljona kaujas grupa un Sevišķi ātras reaģēšanas vienības bataljona kaujas grupa veica gan aizsardzības, gan aizkavēšanas uzdevumus. Nosacīto pretinieku mācībās spēlēja Sauszemes spēku kājnieku brigādes 1.mehanizētā kājnieku bataljona karavīri kopā ar Lietuvas karavīriem un ASV karavīriem un jūras kājniekiem.

No 17. līdz 31. oktobrim Ādažu poligonā un tam pieguļošajā apvidū norisinājās starptautiskās militārās mācības "Sudraba Bulta", kurās piedalījās vairāk nekā 3000 karavīru no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, kā arī Albānijas, ASV, Kanādas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Rumānijas un Vācijas.

Dalies ar šo ziņu