“Sudraba Bultā 2016” sertificē rotu dalībai Sevišķi ātras reaģēšanas vienībā

Militārās mācības
Sargs.lv
Sauszemes spēki
Foto: Foto: virsseržants Gatis Indrēvics

No 26. līdz 30. septembrim Ādažos norisinās mācību “Sudraba Bulta 2016” lauka taktiskais vingrinājums, kura ietvaros sadarbību uzlabo gan NATO Reaģēšanas spēku (NRF 16) Baltijas valstu bataljona kaujas grupa Igaunijas vadībā, gan Sevišķi ātras reaģēšanas vienības (VJTF 17) bataljona kaujas grupa Lielbritānijas vadībā.

“Sudraba Bultā 2016” sertificē rotu dalībai Sevišķi ātras reaģēšanas vienībā un attīsta mehanizācijas spējas

“Mācību lauka taktiskā vingrinājuma laikā Sauszemes spēku kājnieku brigādes 1. mehanizētā kājnieku bataljona 2. kājnieku rota pilda uzdevumus Sevišķi ātras reaģēšanas vienības kaujas grupas sastāvā,” stāsta rotas komandieris, virsleitnants Ģirts Rasa. “Bataljona kaujas grupā sadarbojamies ar Albānijas, Lielbritānijas un Nīderlandes karavīriem. Šajās mācībās kaujas grupa, kas dežūru uzsākts 2017.gadā, trenējas sadarboties un kopā pilda mācību uzdevumus.”

Mācību “Sudraba Bulta” laikā norisinās laikā Sauszemes spēku kājnieku brigādes 1. mehanizētā kājnieku bataljona 2. kājnieku rotas sertifikācija dalībai Sevišķi ātras reaģēšanas vienībā 2017. gadā.

Jautāts, kāda ir sadarbība ar Lielbritānijas karavīriem, kas ir Sevišķi ātras reaģēšanas vienības komandvadība un nodrošina arī divas kājnieku rotas, virsleitnants Rasa norāda, ka šī nav pirmā reize, kad notiek sadarbība ar britu karavīriem, un pirms tam notikušas arī mācības komandvadības personālam. “Sadarbība ir ļoti laba, īpaši, ņemot vērā, ka pildām uzdevumus daudznacionālā vienībā. Varu teikt, ka mēs ar bataljona komandvadību runājam vienā valodā – gan tiešā, gan pārnestā nozīmē,” stāsta virsleitnants Rasa.

Savukārt Sauszemes spēku kājnieku brigādes 1.mehanizētā kājnieku bataljona 3.mehanizētās kājnieku rotas karavīri ar kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehniku (CVRT) mācību "Sudraba Bulta 2016" lauka taktiskā vingrinājuma laikā pilda uzdevumus kopā ar Lietuvas un Rumānijas karavīriem, kā arī ASV jūras kājniekiem no Melnās jūras rotācijas spēkiem un ASV 173.kājnieku brigādes karavīriem, kas atrodas Latvijā operācijas “Atlantic Resolve” ietvaros, mācību ietvaros spēlējot nosacīto pretinieku NATO Reaģēšanas un Sevišķi ātras reaģēšanas vienības bataljoniem.

Mācību laikā atbalstu 3. mehanizētajai kājnieku rotai sniedz Lielbritānijas instruktori, kas konsultē Latvijas karavīrus par kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīnām. "Lielbritānijas instruktori palīdz mūsu karavīriem uzlabot iemaņas uzdevumu izpildes laikā, konsultē par bruņutehnikas remontu lauka apstākļos un taktiku," stāsta 1.mehanizētā kājnieku bataljona komandieris majors Raivis Melnis. Viņš uzsver, ka Lielbritānijas atbalsts sniedz lielu ieguldījumu mehanizēto spēju attīstībai.

Mācību laikā bataljoniem atbalstu sniedz arī Vācijas Gaisa spēku pretgaisa aizsardzības vienība un Latvijas Gaisa spēku aviācijas bāzes pretgaisa aizsardzības vienība, kā arī Vācijas un Latvijas aizsardzības pret masu iznīcināšanas ieročiem vienības, kas nodrošina kaujas atbalsta elementus.

Nedēļas nogalē mācību lauka taktiskajā vingrinājumā iesaistījās arī Zemessardzes Studentu bataljons un Eiropas Savienības Kaujas grupa.

No 17. oktobra līdz 31. oktobrim Ādažu poligonā un tam pieguļošajā apvidū norisinās starptautiskās militārās mācības "Sudraba Bulta", kurās piedalās vairāk nekā 3000 karavīru no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, kā arī Albānijas, ASV, Kanādas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Rumānijas un Vācijas.

Sevišķi ātras reaģēšanas vienību (VJTF) veido daudznacionāla brigāde - aptuveni 5000 karavīru, kurus atbalsta jūras, gaisa un speciālo operāciju komponente. Daži šīs vienības elementi spēj izvērsties divu trīs dienu laikā. Latvijas karavīri pildīs dienesta pienākumus Sevišķi ātras reaģēšanas vienībā 2017. gadā, bataljonā, ko vada Lielbritānija un kurā ietilpst arī Albānija un Nīderlande.

Dalies ar šo ziņu