Latvijas karavīri trenē pretgaisa aizsardzības spējas mācībās “Tobruq Legacy “

Militārās mācības
Sargs.lv
karavīri
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Latvijas karavīri laikā no 19. līdz 30. septembrim piedalījās starptautiskajās militārajās mācības “Tobruq Legacy 2016”, kas norisinājās Slovākijā Zvolenā, Leštas poligonā kalnainā apvidū valsts centrālajā daļā.

Latvijas karavīri trenē pretgaisa aizsardzības spējas mācībās “Tobruq Legacy “ 

Tobruq Legacy” ir NATO pretgaisa aizsardzības mācības, kuru mērķis ir veicināt dalībvalstu pretgaisa aizsardzības apakšvienību savstarpējo sadarbību un savietojamību, pildot uzdevumus daudznacionālā vidē, tostarp trenēt pretgaisa aizsardzības operāciju plānošanu un veikšanu. Mācību uzdevumi ietvēra gaisa aizsardzības vienību integrāciju kopējā NATO pretgaisa aizsardzības sistēmā, kā arī vienības tika apmācītas sagatavot un veikt vienotam standartam atbilstošas gaisa aizsardzības procedūras.

Mācībās piedalījās 40 karavīri no Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku aviācijas bāzes Pretgaisa aizsardzības diviziona, Zemessardzes 17. pretgaisa aizsardzības bataljona, Nacionālās aizsardzības akadēmijas un Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba. Latvijas karavīri ciešā sadarbībā ar Lietuvas karavīriem veidoja kopīgu Baltijas pretgaisa aizsardzības bateriju, kas veica mācību uzdevumus daudznacionālā vidē.  Sadarbībā ar Slovākijas, Slovēnijas, Čehijas, Ungārijas, Polijas un ASV vienībām tika trenēta sadarbība pretgaisa aizsardzības uzdevumu izpildei, kā arī tika trenēta vienības tuvā aizsardzība un kaujas atbalsta, tai skaitā apgādes sistēma.

Mācībās Latvijas karavīri izmantoja tuvās darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas RBS-70.

Mācībām izvirzītie mērķi – trenēt valstu sadarbību, vienību savstarpējo savietojamību un standarta procedūras tika sasniegti.

Lai veicinātu starptautisko sadarbību un NATO pretgaisa aizsardzības vienību savstarpējo savietojamību, mācībās piedalījās Slovākijas, Čehijas, Ungārijas, Lietuvas, Latvijas, Polijas, Slovēnijas un ASV bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības apakšvienības, kopā ap 1700 karavīru.

Pirmo reizi mācības “Tobruq Legacy” tika organizētas 2015. gadā Čehijā.

Latvijas karavīri mācībās piedalījās pirmo reizi.

Dalies ar šo ziņu