Mācībās “Gaisa Dūre 16” pārbauda spēju reaģēt militārās aviācijas negadījumos

Militārās mācības
Sargs.lv
2C3A687FC2764645BC16D9B69B791B1F.jpg

6. oktobrī Gaisa spēku Aviācijas bāzē norisinājās mācības “Gaisa Dūre 16”, kuru laikā tika pārbaudīta Nacionālo bruņoto spēku vienību spēja reaģēt un organizēt nepieciešamos pasākumus militārās aviācijas nelaimes gadījumu seku likvidēšanai sadarbībā ar citiem dienestiem.

Mācībās “Gaisa Dūre 16” pārbauda spēju reaģēt militārās aviācijas negadījumos

Mācību scenārijs paredzēja, ka uz lidlauka skrejceļa saskrējušās divas militārās lidmašīnas – C-130 un An-2, kā rezultātā cietuši 57 pasažieri. Šos pasažierus tēloja Nacionālās akadēmijas kadeti un Saldus tehnikuma 3. un 4.kursa audzēkņi, kas apgūst programmu “Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ugunsdzēsējs – glābējs”.

Pēc tam kad tika saņemtas ziņas par gaisa kuģu avāriju, tika aktivizēts Ārkārtas situāciju pasākuma plāns, kura ietvaros tika atstrādātas visas nepieciešamās procedūras.

“Gaisa spēkiem šis bija liels izaicinājums, jo mācībās tika iesaistīti daudzi civilie dienesti, gan kā mācību dalībnieki, gan kā novērotāji,” pastāstīja mācību vadītājs, Gaisa spēku aviācijas bāzes komandieris pulkvedis Armands Saltups. “Sadarbība ar civilajiem dienestiem mācībās bija ļoti laba. Civilās administrācijas dienests un lidostas Rīga speciālisti sniedza vērtīgus ieteikumus, kā reaģēt krīzes situācijās vēl īsākā laikā un vēl efektīvāk.”

Pulkvedis Saltups atzina, ka mācības noslēgušās veiksmīgi, taču katras mācības ir paredzētas tam, lai vēl vairāk uzlabotu darbību, kas arī tiks darīts.

Mācībās atbalstu sniedza helikopters “Mi-17” un lidmašīna “An-2”, kā arī ASV Nacionālās gvardes transporta lidmašīna C-130 “Hercules” un helikopteri UH-60 “Black Hawk”. 

Mācībās piedalījās Nacionālo bruņoto spēku vienības, atbalstu sniegs arī citi atbildīgie dienesti, tai skaitā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, Robežsardze, Valsts Policija un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, kā arī Civilās aviācijas aģentūra un Rīgas lidostas speciālisti.

Lai Lielvārdes lidlauks varētu tikt pilnībā sertificēts, nepieciešama gan atbilstoša infrastruktūra un ekipējums, gan labi apmācīti dienesti. Šādās mācībās tiek pārbaudīta dienestu – gan mediķu, gan ugunsdzēsēju, gan glābēju – spējas ātri reaģēt krīzes situācijās. Šīs spējas lidlauka sertifikācijas laikā tiks pārbaudītas.

Dalies ar šo ziņu