Jūras spēku mācību centrs atzīmē 25. jubileju

NBS
Džoanna Eglīte

1E3D4F8086D84B94A43BEBE39DEEE491.jpg

Valstij atgūstot neatkarību, Jūras spēku mācību centrs (JS MC) bija dzimšanas vieta un bāze Latvijas Jūras spēkiem, kas tika izveidoti dažus mēnešus vēlāk

Jūras spēku mācību centrs atzīmē 25. jubileju

Šoruden, 1. oktobrī, JS MC atzīmēja 25 gadu jubileju, lepojoties ar to, ka mācību saturs un programmas kļūst arvien vērtīgākas un profesionāli padziļinātākas. Lai arī vairākus gadus JS MC nav Jūras spēku flotiles pakļautībā un līdztekus militārajiem jūrniekiem vairākās programmās tiek apmācīti arī Speciālo uzdevumu vienības, Zemessardzes, Gaisa spēku aviācijas bāzes, Valsts policijas, Drošības policijas un pašvaldību policijas, kā arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta cilvēki, ciešākās saiknes joprojām ir tieši ar Latvijas Jūras spēku flotili. Ik gadu kopīgi tiek izstrādātas jaunas mācību programmas un pilnveidotas esošās. Mācību centrs Jūras spēku flotiles karavīru kursus plāno, rēķinoties ar to, kad kuģu komandām ir mazāk noslogots grafiks.

1991. gadā JS MC veidojās uz Liepājas jūrniecības koledžas bāzes kā militāra mācību iestāde jūras robežsargu sagatavošanai. Līdz tam Latvijā varēja iegūt tikai civila jūrnieka izglītību. Pirmais JSMC priekšnieks bija Ivars Virga. Līdz 2007. gada janvārim, kad valstī atcēla obligāto militāro dienestu, JS MC galvenais uzdevums bija apmācīt visus jauniesauktos karavīrus, kurus nozīmēja dienestam Jūras spēkos.

«Sākotnēji apmācāmo kvantitāte bija būtiskāka par kvalitāti,» vērtē jaunais JS MC komandieris komandleitnants Artis Guzlēns (amatā kopš šī gada 1. augusta). Kopš Latvijā ir profesionāla armija, JS mācību centra uzdevumi mainījušies. «Arī pašreiz turpinām apmācīt jaunos karavīrus, kuri norīkoti dienestam Jūras spēku flotilē, tomēr ne mazāk būtiski ir kvalifikācijas celšanas kursi un padziļinātu profesionālu iemaņu pilnveidošana jau esošiem Jūras spēku flotiles karavīriem — to skaitā instruktoriem un virsniekiem.» Mācību centra komandieris vērtē, ka kursu saturs kļuvis daudz dziļāks un izstrādāts tā, lai sniegtu ļoti specifiskas zināšanas.

Kādas zināšanas var apgūt JS MC

Mācību centra kursus nosacīti var iedalīt divās daļās. «Atsevišķu programmu uzdevums ir uzturēt un atkārtot specifiskas jūrnieku iemaņas, piemēram, cīņu ar ūdeni un uguni uz kuģa klāja vai individuālās izdzīvošanas nosacījumus ūdenī. Savukārt specifisko kursu mērķis ir sniegt zināšanas specialitātē vai arī padziļināt jau esošas profesionālas prasmes,» skaidro Artis Guzlēns.

JS MC ir divi mācību virzieni. Ūdenslīdēju mācību daļā sagatavo kuģu ūdenslīdējus, ūdenslīdēju darba vadītājus un ūdenslīdējus atmīnētājus. Jūrniecības un taktikas mācību daļā sagatavo karavīrus dienestam uz kuģa (kuģa klāja matrožus, stūres vīrus signālistus, kuģa elektriķus).

Vēsturiski būtiska JS MC straujajā profesionālajā izaugsmē bija Jūras spēku iesaistīšanās BALTRON projektā. Šī projekta ietvaros, lai apmācītu personālsastāvu BALTRON eskadras vajadzībām, tika izveidotas divas skolas. 2000. gada 1. decembrī Jūras spēku mācību centrā atklāja BALTRON Pretmīnu skolu (tagad Jūrniecības un taktikas mācību daļa), bet 2001. gada 5. septembrī tika atklāts Baltijas valstu ūdenslīdēju mācību centrs (tagad Ūdenslīdēju mācību daļa). Baltijas valstu ūdenslīdēju mācību centrs tapa ar Norvēģijas atbalstu. Jau sākotnēji tas ieguva starptautisku atpazīstamību nemainīgi augsto fiziskās sagatavotības, angļu valodas prasmes un mācību noslēguma pārbaudījumu prasību dēļ, kā arī ar vērtīgo mācību saturu.

Pašreiz Ūdenslīdēju mācību daļa un Jūrniecības un taktikas mācību daļa Liepājā ir vienīgās Baltijas valstīs, kas regulāri apmāca ne vien Latvijas, Igaunijas un Lietuvas, bet arī programmas «Partnership for Peace» valstu karavīrus.

Nākotnes attīstības uzdevumi

Kā jebkurā mācību iestādē būtiska loma JS MC ir pasniedzējiem. «Esmu pārliecināts, ka kursi jāvada pieredzējušiem, lietpratīgiem profesionāļiem, ar harismu apveltītiem, kas aizrauj un pārliecina. Tādēļ rūpējamies, lai pasniedzēji būtu praktiķi, kas spēj un vēlas dalīties ar gadu gaitā uzkrātām zināšanām un pieredzi,» saka komandleitnants Artis Guzlēns.

Lai arī pēdējos gadus, atzīmējot JS MC dzimšanas dienu, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) augstākā vadība ikreiz uzsver, ka mācību centrs pārdomāti attīstās un ar paveikto un sasniegto var lepoties ne vien NBS un liepājnieki, bet visi valsts iedzīvotāji, ikvienam labam projektam izšķiroša ir perspektīva un nākotnes attīstības plāns. Tāds ir arī JS MC. No paveicamajiem darbiem JS MC komandieris kā svarīgāko nosauc nepieciešamību modernizēt navigācijas trenažieri un MCM simulatoru, lai tas būtu tuvāks reālai kuģa vadīšanai un aprīkots ar pašreiz praksē izmantotajām vadības programmām. Analizējot Latvijas Jūras spēku flotiles vajadzības, iecerēts paplašināt Pretmīnu skolas iespējas, izstrādājot kursu padziļinātai Jūras spēku flotiles rīcībā esošo ieroču iepazīšanai mācību telpās.

Savukārt tālākā nākotnē jāmeklē risinājumi Jūras virsnieku saieta nama atjaunošanai. «Atšķirībā no citām valsts struktūrām, piemēram, policijas, ugunsdzēsēju dienesta un cietumu apsardzes, atjaunotajā Latvijā bruņotie spēki un jo īpaši Jūras spēki ir veidojuši sevi paši, nevis attīstījušies uz padomju laikā tapušās bāzes. Paši esam veidojuši savas tradīcijas un vērtības. Manuprāt, viens no nozīmīgākajiem mana priekšgājēja komandleitnanta Ulda Zupas veikumiem šo vērtību saglabāšanā un kopšanā ir bijušā Jūras spēku komandiera jūras kapteiņa Ilmāra Lešinska auditorijas izveide Mācību centrā,» saka JS MC komandieris komandleitnants Artis Guzlēns.

Jūras spēku mācību centrs savas darbības 25 gados ir sagatavojis 3111 profesionālā militārā dienesta karavīrus, kā arī laikā no 1992. gada līdz 2006. gadam 3944 obligātā militārā dienesta karavīrus.

Paldies esošajam un bijušajam JS MC personālam par viņu ieguldījumu mācību centra izveidē un attīstībā!

Dalies ar šo ziņu