Mācību “Saber Strike” viesu dienā demonstrē plaša spektra spējas un daudznacionālu sadarbību

Militārās mācības
Sargs.lv
Saber Strike
Foto: Foto: virsseržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

13. jūnijā Ādažu poligonā norisinājās mācību “Saber Strike”  viesu un mediju diena, kuru apmeklēja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, kā arī ASV armijas Eiropā komandiera vietnieks ģenerālmajors Timotijs Makgīrs, Mičiganas pavalsts Nacionālās gvardes komandieris ģenerālmajors Gregorijs Vadnaiss, mācību komandieris no ASV brigādes ģenerālis Bleiks Ortners, kā arī citas augstas amatpersonas.

Mācību “Saber Strike” viesu dienā demonstrē plaša spektra spējas un daudznacionālu sadarbību

“Esmu ļoti gandarīts, ka mācībās “Saber Strike” mēs varam trenēt spēju koordināciju – ar katru gadu mācības kļūst arvien plašākas un sarežģītākas. Latvijas karavīri šajās mācībās var uzlabot savas spējas strādāt starptautiskā vidē un nostiprināt mūsu valsts pašaizsardzības spējas,” sacīja ģenerālleitnants Raimonds Graube.

“Mācības “Saber Strike 2016” apvieno 13 dalībvalstis mācību norises vietās trijās Baltijas valstīs, šīs valstis strādā kopā, lai uzlabotu sadarbību un savietojamību. Bet svarīgākais, ko mēs iegūstam šajās mācībās, ir spēja paļauties citam uz citu un uzticība sabiedrotajiem,” uzsvēra brigādes ģenerālis Bleiks Ortners.

Viesi novēroja Lielbritānijas vadīto uzbrukuma un aizstāvības uzdevumu, kurā uzbrukuma uzdevumu veica Polijas rota ar kājnieku kaujas mašīnām “Rosomak”, bet aizstāvības uzdevumu pildīga Norvēģijas vieglo kājnieku rota. Savukārt ASV vadītajā uzbrukuma vingrinājumā piedalījās Lielbritānijas rota, kaujas atbalstu sniedza no Norvēģijas atvestie tanki “Abrams”, tuvā gaisa atbalstu nodrošināja lidmašīnas “A-10” , kaujas helikopteri “Apache” un bumbvedējs “B-52”.

Viesu dienas laikā Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube svinīgi parakstīja Latvijā izvietotās NATO spēku integrācijas vienības pilnu spēju izvērtēšanas deklarāciju.

No 11. līdz 21. jūnijam Ādažu poligonā un tam pieguļošajās teritorijās norisināsies starptautisko militāro mācību “Saber Strike” lauka taktiskais vingrinājums, kurā piedalīsies vairāk nekā 2100 karavīru no ASV, Latvijas, Lietuvas, Lielbritānijas, Norvēģijas un Polijas.

Dalies ar šo ziņu