Kopīgos treniņos Baltijas jūrā piedalās Latvijas un NATO kuģi; tos varēs apskatīt Rīgas ostā

Militārās mācības
Sargs.lv
07C6610F74D4495F9C20A5392C79ECDC.jpg

23. martā vairāki Latvijas Jūras spēku flotiles un NATO 1. pastāvīgās Jūras spēku grupas kuģi piedalījās kopīgos treniņos Baltijas jūrā.

Kopīgos treniņos Baltijas jūrā piedalās Latvijas un NATO kuģi; tos varēs apskatīt Rīgas ostā

Taktiskajā manevrēšanā kuģu grupās Jūras spēku flotili pārstāvēja četri kuģi - M-08 “Rūsiņš”, A-53 “Virsaitis”, A-90 “Varonis” un P-09 “Rēzekne”. Treniņos piedalījās arī vairāki Lietuvas Jūras spēku kuģi.

Arī iepriekšējās dienās NATO kuģi piedalījās mācībās Baltijas jūrā, sadarbojoties ar reģiona valstu jūras un gaisa spēkiem. Mācības ļāva pilnveidot grupas reaģēšanas spējas un savietojamību ar citām vienībām.

Pēc treniņiem kopā ar Latvijas un Lietuvas kuģiem NATO kuģi ienāca Rīgas ostā, kur uzturēsies līdz 27. martam. Tā ir daļa no grupas izvēršanas Ziemeļu un Baltijas jūrā, kas demonstrē alianses solidaritāti un saliedētību ar reģiona valstīm.

NATO 1. pastāvīgās Jūras spēku grupas komandieris flotiles admirālis Hose Enrike Delgado un kuģu komandieri 24. martā tikās ar Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Raimondu Graubi.

“Grupas pirmā vizīte Rīgā šogad sniegs tai iespēju sākt sadarbību ar vietējām institūcijām un ļaus kuģu apkalpes komandām izbaudīt vēstures un kultūras iespējas laipni uzņemtajā vizītē Latvijā,” sacīja flotiles admirālis Hose Enrike Delgado. “Kuģu grupa turpinās sekmēt sadarbību un mācību iespējas ar NATO sabiedrotajiem Baltijā.”

Pašreiz NATO 1. pastāvīgās Jūras spēku grupas sastāv trijiem kuģiem: flagmaņa, Spānijas “F100” klases fregates “Alvaro de Bazan”, Lielbritānijas 23. tipa fregates “Iron Duke” un Spānijas kaujas apgādes kuģa “Cantabria”.

Arī Latvijas Jūras spēku flotiles kuģi regulāri veic uzdevumus NATO sastāvā, darbojoties alianses 2. pastāvīgajā jūras pretmīnu kuģu grupā, kas vienlaikus ir daļa no NATO Reaģēšanas spēkiem.

Šogad NATO Reaģēšanas spēku sastāvā kopumā iekļauti 527 Latvijas karavīri – flotiles kuģis ar 45 karavīru komandu 2. pastāvīgajā jūras pretmīnu kuģu grupā, Militārās policijas vads 37 karavīru sastāvā un 140 karavīru lielā Kājnieku rota Apvienoto reaģēšanas spēku sastāvā Tūlītējas reaģēšanas spēkos, kā arī 240 karavīru lielais Latvijas kontingents (kājnieku rota, kaujas atbalsta elementi, štāba personāls) Baltijas bataljona sastāvā un Speciālo operāciju vienība ar 65 karavīriem Rezerves spēkos.

Dalies ar šo ziņu