Latvijā turpina attīstīt apvienotā uguns atbalsta priekšējo novērotāju spējas

NBS
Sargs.lv
NBS
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

No 7. līdz 18. martam Nacionālajā aizsardzības akadēmijā jau trešo gadu pēc kārtas norisinās Apvienotā uguns atbalsta priekšējo novērotāju sertifikācijas kurss, kurā piedalās 24 Nacionālo bruņoto spēku karavīri.

Latvijā turpina attīstīt apvienotā uguns atbalsta priekšējo novērotāju spējas

Šāds kurss visā pasaulē norisinājies jau vairāk nekā 350 reižu, un tikai astoņas reizes visi kursanti, kas uzsākuši mācības, saņēmuši sertifikātus - divi no šiem kursiem bijuši Latvijā.

Kursa ietvaros sākotnēji notiek apmācība lekcijās, bet pēc tam karavīri tiek apmācīti strādāt ar simulatoriem, kas īpaši šim kursam atvesti no ASV. Treniņos ar simulatoriem karavīriem jāmācās pielāgoties dažādām vidēm. Liela nozīme ir labai angļu valodai - instruktori ir ASV karavīri, kas saskaņā ar scenāriju spēlē gan komandieru, gan pilotu lomas.

Jaunie apvienotā uguns atbalsta priekšējie novērotāji varēs pārbaudīt savas prasmes mācībās „Operation Summer Shield”, kas norisināsies Ādažos aprīļa beigās.

Gan 2014.gadā, gan 2015.gadā Apvienotā uguns atbalsta priekšējā novērotāja mācībās  tika sertificēti 24 karavīri no Latvijas.

Mācību kurss 2005.gadā tika izveidots ASV Fortsillā, Oklahomā, un tagad tiek izmantots apvienotā uguns atbalsta priekšējo novērotāju apmācībai visā pasaulē.

Apvienotā uguns atbalsta priekšējais novērotājs (Joint Fire Observer, JFO) ir karavīrs, kas spēj pieprasīt, koriģēt un kontrolēt uguni no sauszemes platformām (mīnmetējiem, lielgabaliem), no jūras platformām (kuģu lielgabaliem), kā arī nodrošināt visu nepieciešamo informāciju par mērķi, lai gaisa atbalsta kontrolieris varētu iznīcināt pretinieku no gaisa platformām (lidmašīnām, helikopteriem).

Karavīri, iegūstot sertifikātu apvienotā uguns atbalsta novērotāja sertifikātu,  dien savā vienībā, realizējot vienībā šo spēju un piedaloties militārajās mācībās.

Dalies ar šo ziņu