Sākas kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas vadīšanas un apkopes kurss

NBS
Sargs.lv
karavīri
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

15. februārī Ādažu bāzē sākās pirmais kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas vadīšanas un apkopes kurss, kurā iemaņas apgūs desmit topošie bruņutehnikas vadītāji.

Sākas kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas vadīšanas un apkopes kurss

Uzrunājot kursa vadību, instruktorus un apmācāmos, Nacionālo bruņoto spēku komandiera vietnieks, Apvienotā štāba priekšnieks ģenerālmajors Juris Zeibārts, ka norādīja, ka sasniegts nopietns solis bruņoto spēku attīstībā un kājnieku brigādes mehanizācijas projektā.

"Tas nav galīgais solis, bet tas ir jau noteikts posms ceļā līdz mērķim, kuru vēlamies sasniegt," sacīja ģenerālmajors Juris Zeibārts, atgādinot, ka pēc operacionālo prasību izpētes 2012. gadā tika pieņemts galīgais lēmums par bruņutehnikas iegādi, bet 2014. gadā noslēgts iepirkuma līgums.

"Pavisam drīz pirmās saņemtās bruņutehnikas vienības, kuras pērn saņēmām apmācību vajadzībām, papildinās arī tās, kas atbilstoši noslēgtajam līgumam jau būs modernizētas un aprīkotas atbilstoši mūsu operacionālajām prasībām," norādīja bruņoto spēku komandiera vietnieks.

Uzrunājot topošos bruņutehnikas vadītājus, viņš pauda gandarījumu par ieinteresētību apgūt jaunas iemaņas: "Tas būs kaut kas jauns. Un karavīram nekas nevar būt labāks par jaunu izaicinājumu un apņemšanos un spējām to paveikt un sasniegt teicamus rezultātus. Lai jums veicas!" 

"Kājnieku skolas Sauszemes spēku kājnieku brigādes Mehanizācijas daļas rīkotais kurss ilgs piecas nedēļas, un bruņutehnikas vadītājiem tajā būs jāapgūst drošības noteikumi un satiksmes drošība, bruņutehnikas uzbūve un ekspluatācija, kā arī procedūras rīcībai ārkārtas situācijās," pastāstīja daļas priekšnieks majors Uldis Gūtmanis. Viņš norādīja, ka apmācību programmā iekļauta arī bruņutehnikas vadīšana, tostarp šķēršļu joslā, kā arī tās vadīšana un koriģēšana, izmantojot gaismas un roku signālus.

Kursa laikā topošie bruņutehnikas vadītāji kārtos vairākas ieskaites, bet noslēdzošais pārbaudījums būs Valsts tehniskās uzraudzības aģentūras tehnikas vadītāja “H” kategorijas kvalifikācijas iegūšanas eksāmens, pēc kura nokārtošanas karavīri ar bruņutehniku varēs pārvietoties pa koplietošanas ceļiem atbilstoši ceļu satiksmes noteikumiem.

"Mehanizācijas daļā ir izstrādātas trīs kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas apmācību programmas – vadīšanas un apkopes kurss, ekipāžas komandiera kurss, kā arī tēmētāja kurss," pastāstīja daļas priekšnieks.

Apmācību programmas izstrādātas, par pamatu ņemot iegūtās zināšanas, iemaņas un pieredzi, kuru kursu instruktori pasniedzēji ieguva Lielbritānijā, piedaloties dažādos apmācību kursos. Pirms tam instruktori ir dienējuši 1.kājnieku bataljonā un guvuši arī starptautisko operāciju pieredzi.

Apmācību Lielbritānijā Latvijas bruņoto spēku karavīri sāka 2014. gada augustā, Viņi apguva kursu sagatavošanās posmu, kurā intensīvi mācījās tehnisko angļu valodu. Karavīri pabeidza arī vairākus militārās apmācības kursus - tehnikas vadīšanas un apkopes kursu un sakaru kursu, kā arī šaušanas un taktikas kursu. Apmācība Lielbritānijā noslēdzās 2015. gada jūnijā.

Karavīru apmācībai Ādažu poligonā izveidos arī jaunu šķēršļu joslu bruņutehnikas vajadzībām, kā arī iegādāsies dažādus šaušanas un taktikas stimulatorus, lai uzlabotu individuālo un vienību sniegumu, kā arī ļautu ietaupīt apmācībā izmantojamos resursus.

2014. gada septembrī tika noslēgts starpvaldību pirkuma līgums starp Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes un Latvijas Republikas valdību par Lielbritānijas bruņoto spēku lietošanā esošo kaujas izlūkošanas kāpurķēžu 123 bruņutehnikas vienību iegādi. Mehanizētas vienības izveidei paredzētos piecus kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas modeļus bruņotie spēki saņems laikā no 2016. gada līdz 2020. gadam. Pirmās četras bruņutehnikas vienības Latvijai tika piegādātas jau 2015.gada septembrī, lai izmantotu karavīru apmācībai.

Iepirkumā ietilpst pieci bruņutehnikas modeļi. Latvija iegādāsies komandvadības bruņumašīnas "Sultan", kas aprīkotas ar kaujas vadības sistēmu un 7,62 milimetru ložmetēju lokālajai aizsardzībai, kā arī kaujas bruņumašīnas "Scimitar", kas bruņotas ar ložmetēju un 30 milimetru lielgabalu pretinieka bruņutehnikas, ieskaitot vieglo tanku, satriekšanai attālumā līdz 1500 metriem. Tiek pirkti arī bruņutransportieri "Spartan", kuri aprīkoti ar 7,62 milimetru ložmetēju lokālajai aizsardzībai, un bruņotas ambulances "Samaritan", kuras aprīkotas ar pirmās medicīniskās palīdzības komplektu un paredzēti līdz četru gulošu ievainoto pārvadāšanai no kaujas lauka līdz ievainoto savākšanas punktam. Bruņotie spēki saņems arī bruņotu evakuācijas tehniku "Samson", kas aprīkota ar vinčām un instrumentu komplektu transporta pārvietošanai un pirmā līmeņa remontam, kā arī 7,62 milimetru ložmetēju lokālajai aizsardzībai.

Līgumā noteiktā bruņutehnikas iegādes summa ir 39,4 miljoni britu mārciņu.

Kāpurķēžu bruņutehnika ir Latvijas apstākļiem piemērota, tai ir ļoti augsta mobilitāte. Tehnika var pārvietoties pa visiem Latvijā pieejamiem koplietošanas ceļiem, tiltiem, grāvju pārvadiem, kā arī ārpus ceļu tīkla.

Darbs pie Sauszemes spēku kājnieku brigādes mehanizācijas projekta tika sākts 2012.gada nogalē.

Jau ziņots, ka 8. februārī, saņemot 178 skolēnu pieteikumus, noslēdzās Aizsardzības ministrijas rīkotais konkurss 7.-12.klašu skolēniem, lai izvēlētos piemērotākos latviskos nosaukumus pieciem kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas modeļiem, ko Nacionālie bruņotie spēki iegādājušies Sauszemes spēku kājnieku brigādes mehanizācijas projekta ietvaros.

Dalies ar šo ziņu