Aizsardzības akadēmijā noslēdzas divi virsnieku apmācības kursi

NBS
Sargs.lv
NAA
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

18. decembrī Nacionālajā aizsardzības akadēmijā notika Jaunākā štāba virsnieku  un Virsnieku speciālistu kursa izlaidumi – bruņoto spēku rindas papildināja deviņi bataljona līmeņa plānošanas virsnieki, kā arī septiņi informācijas tehnoloģiju speciālisti, trīs juristi, divi ārsti un viens kapelāns.

Aizsardzības akadēmijā noslēdzas divi virsnieku apmācības kursi

Jaunākā štāba virsnieka kurss sākās augustā, un nepilnos piecos mēnešos klausītāji tika apmācīti bataljona līmeņa taktikā, kaujas operāciju plānošanā un štāba darbā.

Kursā  apguva tēmas, kas paaugstina vispārējo klausītāju militāro kompetenci - politoloģija, vadība un ētika, kā arī vienību uzdevumi, spējas un infrastruktūra, projektu vadība, gaisa, jūras un sauszemes operācijas un to plānošana, kā arī štāba procedūras, kur uzsvaru lika uz militāro lēmumu pieņemšanas procedūru. Nozīmīgu kursa sadaļu aizņēma operāciju plānošana uz kartēm, piemēram, bataljons uzbrukumā, aizsardzībā un krīzes vadībā, kā arī brigāde aizsardzībā.

Klausītājus periodiski izvērtēja, bet kursa noslēgumā viņi kārtoja integrēto testu un izstrādāja individuālo izpētes darbu, kā arī desmit stundu laikā veica nepārtrauktu bataljona līmeņa plānošanas procedūru.

Kursu sekmīgi pabeidza deviņi virsnieki, kuri turpmākajā dienestā ir spējīgi strādāt par bataljona līmeņa plānošanas virsniekiem, un viņiem ir tiesības saņemt kapteiņa dienesta pakāpi.

Savukārt septembrī 13 Virsnieka speciālista pamatkursa klausītāji apmācību sāka Instruktoru skolā, kur pavadīja sešas nedēļas, pieredzējušu instruktoru vadībā intensīvi apgūstot pirmās praktiskās militārās iemaņas.

Sekmīgi pabeidzot apmācību posmu Cēsīs, viņi turpināja mācības Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, kur koncentrētā veidā jaunajiem virsniekiem speciālistiem bija iespēja gan praktiski pilnveidot karavīra iemaņas, gan arī apgūt teorētiskās zināšanas dažādos militārajos priekšmetos, ieskaitot praktiskās šaušanas nodarbības.

Visi 13 kursanti sekmīgi nokārtoja arī gala pārbaudījums. Pēc desmit nedēļu apmācības bruņoto spēku  rindas papildina sekojoši virsnieki speciālisti - septiņi informācijas tehnoloģiju speciālisti, trīs juristi, divi ārsti un viens kapelāns.

Pirmo reizi šajā kursā mācījās un to sekmīgi pabeidza arī četri Zemessardzes kiberaizsardzības vienības informācijas tehnoloģiju speciālisti.

Ar valsts bruņotā spēka vadoņa, Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa pavēli kursa klausītājiem tika piešķirtas virsnieka dienesta pakāpes.

Virsnieka speciālista pamatkursa mērķis ir sagatavot militāros speciālistus, kuri pildīs kapelāna, jurista, ārsta, psihologa, diriģenta un informācijas tehnoloģiju speciālista pienākumus Nacionālo bruņoto spēku vienībās.

Dalies ar šo ziņu