ASV karavīri Ādažu poligonā šauj ar artilērijas sistēmu “Paladin”

Militārās mācības
Sargs.lv
ASV mācības
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

ASV lauka artilērijas apakšvienība, kas Latvijā atrodas operācijas “Atlantic Resolve” ietvaros, 27. novembrī Ādažu poligonā trenējās šaut ar artilērijas sistēmu “Paladin”. Kā novērotāji vingrinājumā piedalījās arī Sauszemes spēku kājnieku brigādes Uguns atbalsta rotas karavīri.

ASV karavīri Ādažu poligonā šauj ar artilērijas sistēmu “Paladin”

“Paladin” ir lielgabalu artilērijas sistēma, kas izstrādāta un ražota ASV. Pirmo reizi tā tika izmantota 1994. gadā un pašlaik to izmanto ASV un Izraēlas artilēristi.

Artilērijas sistēmas “Paladin” apkalpē ir četri karavīri – komandieris, vadītājs, šāvējs un lādētājs. “Paladin” var pildīt uzdevumus patstāvīgi bez tehniskā atbalsta. Komanda saņem uzdevumu caur drošu balss un digitālās komunikācijas sistēmu, apstrādā datus, automātiski atbloķē lielgabalu, izšauj, un var pārvietoties uz nākamo uzdevuma vietu.

“Paladin” tika izmantotas  operācijā “Iraqui Freedom” 2003. gada pavasarī.

ASV 3. kājnieku divīzijas 1. brigādes kaujas vienība, kuras bruņojumā ir arī tanki “Abrams” un bruņumašīnas “Bradley”, ieradās Latvijā oktobra beigās. Kopumā Latvijā tika nogādāti 17 tanki un bruņutransportieri, kā arī papildu kaujas un kaujas nodrošinājuma tehnika, tai skaitā divas artilērijas sistēmas “Paladin”.

Dalies ar šo ziņu