Latvijā uz mācībām ierodas Vācijas bruņoto spēku mehanizētā kājnieku vienība

Militārās mācības
Sargs.lv
Marder
Foto: Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija

Nedēļas nogalē Latvijā ieradās Vācijas bruņoto spēku 37. mehanizētās kājnieku brigādes vienība ar kājnieku kaujas mašīnām “Marder” no Saksijas, kas šeit uzturēsies līdz novembra vidum, lai piedalītos militārās mācībās un treniņos kopā ar Latvijas un citu sabiedroto valstu karavīriem.

Latvijā uz mācībām ierodas Vācijas Bruņoto spēku mehanizētā kājnieku vienība; uzreiz veic pārvietošanās vingrinājumu

Ceļā uz Latviju vienība devās 28.septembrī.

Vairāk nekā 20 kāpurķēžu un 15 riteņu tehnikas vienības, kā arī konteineri ar ekipējumu tika nogādāti no Vācijas uz Latviju pa dzelzceļu un izkrauti Garkalnes dzelzceļa stacijā.

4. oktobrī tehnika devās uz Ādažu bāzi, veicot arī pirmo – pārvietošanās - vingrinājumu, kas vienlaikus pārbaudīja arī civilmilitārās sadarbības iemaņas, jo vingrinājuma norisē iesaistījās arī Ādažu novada domes, AS “Latvijas Valsts ceļi” un SIA “Rīgas meži” pārstāvji.

Ādažu novada iedzīvotāji un viesi netālu no Ādažu novada domes ēkas klātienē varēja aplūkot Vācijas Bruņoto spēku bruņutehniku un tikties ar karavīriem.

“Esmu gandarīts par Vācijas karavīru ierašanos Latvijā,” uzsvēra Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube. “Tehnikas nogādāšana no Vācijas uz Latviju pa dzelzceļu un autoceļiem ir lieliska iespēja pārbaudīt uzņemošās valsts atbalstu, kas Latvijai ir īpaši svarīga un nepieciešama spēja, lai sniegtu atbalstu sabiedrotajiem. Šādi tiek pārbaudīta iespēja ātri pārvietot sabiedroto spēkus visā Alianses teritorijā,” uzsvēra bruņoto spēku komandieris.

Vācijas Bruņotie spēki atrodas Latvijā iniciatīvas “Persistent Presence” ietvaros, īstenojot sabiedroto spēku klātbūtni saskaņā ar NATO samitā Velsā pieņemtajiem lēmumiem par reģionālās drošības stiprināšanu alianses austrumu pierobežā.

“Kopš Ukrainas krīzes NATO un mūsu sabiedrotie aktīvi iesaistās savas klātbūtnes stiprināšanā un drošības veicināšanā Latvijā. Sabiedroto spēku klātbūtne ir nozīmīga, ilglaicīga un redzama. Tās mērķis ir atturēt iespējamo agresoru, lai tas nepieļautu pat domu, ka kādā no NATO dalībvalstīm iespējams iebrukt,” norādīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, uzsverot, ka tomēr mums ir jāatceras, ka sabiedroto spēku klātbūtne Latvijā nav pašsaprotama lieta, jo arī pašiem jārūpējas par savas valsts aizsardzību.

Vācijas karavīri rotācijas kārtībā atrodas Latvijā jau kopš augusta un piedalās kopīgās militārās mācībās un treniņos kopā ar Latvijas un citu sabiedroto valstu bruņoto spēku karavīriem. Vācijas Gaisa spēku pretgaisa aizsardzības vienība un aizsardzības pret masu iznīcināšanas ieročiem vienība, kā arī Militārās policijas karavīri piedalījās Latvijas vadītajās starptautiskajās mācībās “Sudraba Bulta”, kas norisinājās Ādažos no 14. līdz 29. septembrim.

14. aprīlī vizītes laikā Latvijā Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena, tiekoties ar aizsardzības ministru Raimondu Vējoni, pārrunāja drošības situācija reģionā un nepieciešamību nodrošināt ilgtermiņa sabiedroto klātbūtni Baltijas valstīs. Vācijas ministre apliecināja, ka Vācija gatavojas jau šogad uz dažādām mācībām nosūtīt karavīrus.

 

Dalies ar šo ziņu