Starptautiskās mācības «Balex Delta 2015»

Ārvalstīs
Līva Veita, Jūras spēku flotiles Krasta apsardzes dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste
CCE4C7C023FC456681A43F45EAC24AB3.jpg

No 9. līdz 11. septembrim Pomerānijas līcī Polijas ūdeņos notika Baltijas jūras vides aizsardzības komisijas — Helsinku komisijas (HELCOM) organizētās starptautiskās mācības «Balex Delta 2015».

Starptautiskās mācības «Balex Delta 2015»

Mācībās piedalījās kuģi no astoņām HELCOM dalībvalstīm — no Dānijas, Igaunijas, Lietuvas, Polijas, Somijas, Vācijas, Zviedrijas un Latvijas. Latviju mācībās pārstāvēja Jūras spēku flotiles štāba un apgādes kuģis A-90 «Varonis». Mācībās piedalījās gan civilie, gan militārie kuģi ar vairāk nekā 400 dalībniekiem kopā. Papildus mācībās reaģēšanas vienību darbību uzraudzīja gandrīz 50 novērotāji no visām deviņām HELCOM dalībvalstīm un HELCOM, kā arī Brazīlijas, Kanādas, Portugāles un ASV novērotāji. Mācību izvērtēšanas komisijā darbojās pārstāvji no Latvijas, Lietuvas un Polijas.

 

Jūras spēku flotiles rīcībā ir divi jūras spējīgi kuģi un viena jūras liellaiva, katrs no šiem peldlīdzekļiem ir apgādāts ar naftas piesārņojuma seku likvidācijas aprīkojumu, kurš sastāv no borta skimmera sukveida komplektiem, norobežojošām bonām un iegremdējamiem naftas savākšanas sūkņiem.

Jūras spēku flotiles piesārņojuma seku likvidācijas aprīkojuma sastāvā ir 2200 m jūras tipa norobežojošo bonu, 120 m krasta tipa norobežojošo bonu 500 m upes tipa norobežojošo bonu, 5400 m absorbējošo bonu, 6000 kg absorbenta granulu, 4 borta skimmera sukveidu komplekti, 3 iegremdējami naftas savākšanas sūkņi, 9 lieljaudas naftas ūdens maisījuma sūkņi, 8 peldošās naftas pagaidu uzglabāšanas tilpnes ar kopējo tilpumu 110 m3, 1 dispersantu izsmidzināšanas iekārta ar 2000 litriem dispersanta koncentrāta, 1 tvaika ģenerators un 1 naftas tralēšanas komplekts.

«Balex Delta 2015» mērķis bija pārbaudīt Eiropas civilās aizsardzības sistēmas darbību, Baltijas jūras reģiona avāriju sistēmas darbību un katras Baltijas jūras valsts gatavību piedalīties kopīgā naftas piesārņojuma seku likvidācijas operācijā jūrā un piekrastē. Turklāt 2015. gada mācībās galvenais uzdevums bija pilnveidot saziņu starp iesaistītajām struktūrvienībām un attīrīšanas vienību krastā. Mācību laikā naftas produktu savākšanai jūrā tika izmantoti divdesmit specializēti naftas produktu savākšanai aprīkoti kuģi un specifisks aprīkojums naftas savākšanai piekrastē.  

Šogad HELCOM ikgadējo pasākumu organizēja sadarbībā ar Polijas Jūras meklēšanas un glābšanas dienestu (jūras operācija «Gdiņa») un Rietumu Pomerānijas reģionālā štāba Valsts ugunsdzēsības dienestu (sauszemes operācija). Pēc vingrinājuma scenārija, vidēja izmēra tankkuģis bija sadūries ar mazāku konteineru kuģi, un sadursmē no dreifējošajiem kuģiem noplūda 500 m3 naftas un 150 m3 mazuta. HELCOM dalībvalstu vienībām tika uzdots kopīgi novērst naftas un mazuta nonākšanu krastā, kura tuvumā atrodas Nacionālais parks un «Natura 2000» tīklā iekļauta aizsargājamā dabas teritorija. Ņemot vērā, ka piesārņojums tika konstatēts divās dažādās vietas, kuģi tika sadalīti divās grupās. Latvijas štāba un apgādes kuģis A-90 «Varonis» tika norīkots par koordinatoru vienā no notikuma vietām, tā pakļautībā darbojās seši HELCOM dalībvalstu kuģi. Mācību laikā naftas produktu vietā tika izmantots perlīts (15 un 5 kubikmetri), vulkāniskas izcelsmes stiklveida iezis, kas nav toksisks.

Par mācību «Balex Delta» tradīciju kļuvušas airēšanas sacensības, kurās cīnās par ceļojošo balvu — Helsinku komisijas sarūpēto ūdenslīdēja ķiveri. Šogad tajās piedalījās Dānijas, Igaunijas, Lietuvas, Polijas, Somijas, Vācijas, Zviedrijas un Eiropas Savienības komandu pārstāvji. Piecus gadus Latvijas komanda neapstrīdami bija labākā, bet šoreiz ceļojošo balvu ieguva Dānija, 2. vieta — Zviedrijai, bet trešā —Polijai.

Jau vairāk nekā 25 gadus HELCOM ir veicinājusi starptautisko operatīvo gatavību jūras avāriju un piesārņojuma negadījumu seku novēršanai jūrā, jo Baltijas jūra ir vienā no visneaizsargātākajām un noslogotākajām jūrām pasaulē. Kopš 1989. gada «Balex Delta» operatīvās reaģēšanas mācības notiek katru gadu. Šajā laikā ir uzlabojusies sadarbība starp HELCOM dalībvalstīm, lai kopīgi reaģētu uz naftas noplūdēm jūrā.


HELCOM — Baltijas jūras vides aizsardzības komisija, ko parasti sauc par Helsinku komisiju, ir starpvaldību organizācija visām deviņām Baltijas jūras valstīm un ES, kas strādā, lai aizsargātu jūras vidi Baltijas jūrā no piesārņojuma avotiem. HELCOM ir atbildīga par Helsinku konvenciju, kas pazīstama arī kā «Konvencija par Eiropas jūras vides aizsardzību Baltijas jūras reģionā».

HELCOM dalībvalstis — Dānija, Igaunija, Somija, Vācija, Latvija, Lietuva, Polija, Krievija un Zviedrija.


 

Dalies ar šo ziņu