Piegādātas pirmās kāpurķēžu kaujas mašīnas "CVR(T)"

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
CVRT
Foto: Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija

Latvijā piegādātās pirmās četras kāpurķēžu kaujas mašīnas "CVR(T)" (Combat Vehicle Reconnaissance (Tracked)), kas tiks izmantotas tehniķu un mehāniķu, kā arī karavīru apmācībai vienībās Ādažu bāzē.

Piegādātas pirmās kāpurķēžu kaujas mašīnas "CVR(T)"

Mehanizētas vienības izveidei paredzētās kaujas mašīnas "CVR(T)" bruņotie spēki saņems laikā no 2016.gada līdz 2020.gadam. Tehnikas piegāde notiks pakāpeniski, un līdz ar tehnikas piegādi tiks sākta arī tās ieviešana ekspluatācijā.

„Šis ir nozīmīgs solis pretī Latvijas pašaizsardzības spēju stiprināšanā, jo šīs modernizētās bruņumašīnas, kas tiks aprīkotas ar labākajiem prettanku ieročiem, nozīmīgi uzlabos Sauszemes spēku kājnieku brigādes kaujas spējas un mobilitātes spējas,” uzsvēra aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis.

Jau pērn augustā desmit bruņoto spēku karavīri mehanizācijas projekta ietvaros sāka apmācību Lielbritānijā. Tās mērķis bija sagatavot apkalpes un instruktoru mācību spēkus, lai pēc bruņutransportieru saņemšanas viņi organizētu kvalitatīvu vienību apmācību Latvijā un būtu gatavi bruņutehnikas izmantošanai un uzturēšanai.

Gada sākumā karavīri bija noslēguši apmācības kursu sagatavošanās posmu, kurā viņi intensīvi apguva tehnisko angļu valodu. Viņi pabeidza arī divus militārās apmācības kursus - tehnikas vadīšanas un apkopes kursu un sakaru kursu. Savukārt 9.martā tika sākti arī atlikušie militārās apmācības kursi - šaušanas kurss un taktikas kurss.

Apmācību Lielbritānijā karavīri pabeidza jūnijā, kad viņi atgriezās Latvijā, lai turpinātu dienestu Sauszemes spēku kājnieku brigādē un Mācību vadības pavēlniecībā ar mehanizācijas projektu saistītos amatos.

Pērn septembrī tika noslēgts starpvaldību pirkuma līgums starp Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes un Latvijas Republikas valdību par Lielbritānijas bruņoto spēku lietošanā esošo 123 tehnikas vienību iegādi.

Līgums satur punktus attiecībā uz bruņumašīnu platformu piegādi, kapitālo remontu, aprīkojumu, instrumentiem un rezerves daļām. Kāpurķēžu kaujas mašīnas, kurām būs veikts kapitālais remonts, nodrošināts standarta aprīkojums, instrumentu komplekti un rezerves daļas.  Tāpat tiks veikta arī bruņumašīnu modernizācija, kuras laikā mašīnas aprīkos ar papildu ieroču sistēmām, komunikācijas iekārtām, uguns vadības sistēmām un citiem elementiem.

Iepirkumā ietilpst pieci “CVR(T)” modeļi. Latvija iegādāsies kaujas vadības nodrošināšanas bruņutransportierus "Sultan", kuri aprīkoti ar kaujas vadības sistēmu un 7,62 milimetru ložmetēju lokālajai aizsardzībai, kā arī izlūkošanas kaujas mašīnas "Scimitar", kas bruņotas ar 30 milimetru lielgabalu pretinieka bruņutehnikas, ieskaitot vieglo tanku, satriekšanai attālumā līdz 1500 metriem. Tiek pirkti arī bruņutransportieri "Spartan", kuri aprīkoti ar 7,62 milimetru ložmetēju lokālajai aizsardzībai, un medicīnas bruņutransportierus "Samaritan", kuri aprīkoti ar pirmās medicīniskās palīdzības komplektu un paredzēti līdz četru gulošu ievainoto pārvadāšanai no kaujas lauka līdz ievainoto savākšanas punktam. Bruņotie spēki saņems arī evakuācijas un remonta bruņutransportierus "Samson", kas aprīkoti ar vinčām un instrumentu komplektu transporta pārvietošanai un pirmā līmeņa remontam, kā arī 7,62 milimetru ložmetēju lokālajai aizsardzībai.

Līgumā noteiktā bruņutehnikas iegādes summa ir 39,4 miljoni britu mārciņu.

"CVR(T)" ir Latvijas apstākļiem piemērota kaujas tehnika ar ļoti augstu mobilitāti, kas neprasa attīstīt smagnēju inženiertehnisko bāzi kaujas mobilitātes nodrošināšanai. Tehnika var pārvietoties pa visiem Latvijā pieejamiem koplietošanas ceļiem, tiltiem, grāvju pārvadiem, kā arī ārpus ceļu tīkla.

Darbs pie Sauszemes spēku kājnieku brigādes mehanizācijas projekta tika sākts 2012. gada nogalē.

 

Dalies ar šo ziņu