Mācību „SaberStrike” viesu dienā bumbvedējs B-52 sniedz atbalstu uzbrukuma kaujā

Militārās mācības
Sargs.lv
B-52
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

11. jūnijā Ādažu bāzē norisinājās mācību „Saber Strike 2015” mediju un viesu diena, kurā piedalījās aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris, ģenerālleitnants Raimonds Graube, Apvienoto spēku pavēlniecības Brunsumā komandieris ģenerālis Hanss Lotārs Domroze, ASV armijas Eiropā komandieris ģenerālleitnants Frederiks Bens Hodžs, mācību vadītāji ģenerālmajors Marks Makvīns un ģenerālmajors Almants Leika.

Mācību „SaberStrike” viesu dienā bumbvedējs B-52 sniedz atbalstu uzbrukuma kaujā

Mediju dienu apmeklēja arī Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris ģenerālleitnants Riho Terrass, Lietuvas bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Jons Vītauts Žuks, Somijas Sauszemes spēku komandieris ģenerālleitnants Sepo Toivonens, Norvēģijas Sauszemes spēku komandieris ģenerālmajors Rūne Jākobsens un Mičiganas pavalsts Nacionālās gvardes komandieris ģenerālmajors Gregorijs Vadnaiss.

Viesi un žurnālisti tika iepazīstināti ar mācību „Saber Strike” mērķiem un norisi, ar Baltijas bataljona struktūru un uzdevumiem, kā arī novēroja vienu no mācību vingrinājumiem , kurā Latvijas Sauszemes spēku Kājnieku brigādes karavīri veica uzbrukumu, kamēr Lielbritānijas Karaliskā Gurku pulka karavīri bija aizsardzībā. 

Atbalstu kaujai sniedza lidmašīnas A-10 un bumbvedējs B-52, kā arī „Black Hawk” helikopteri un C-130 lidmašīna, kā arī Somijas mīnmetējs.

„Starptautiskās mācības "Saber Strike 2015" ir ļoti nozīmīgas Latvijai un Baltijas valstīm, jo šo mācību laikā notiek treniņš Baltijas bataljonam, kas nākamajā gadā plāno piedalīties NATO ātrās reaģēšanas spēkos, un šis ir akreditācijas pasākums,” sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis.

Savukārt ģenerālleitnants Graube uzsvēra, ka militārās mācības "Saber Strike 2015" ir unikālas ar to, ka tajās tiek vingrināta gaisa un sauszemes spēku sadarbība. Tieši šādi militāra apdraudējuma gadījumā Latvijai tiktu sniegta palīdzība.

Komandieris gan atzina, ka Latvijas rīcībā nav iznīcinātāju vai transporta lidmašīnu, tāpēc ir ļoti svarīgi spējas trenēt kopīgi ar mūsu sabiedrotajiem. „Mums jāspēj sadarboties ar gaisa spēkiem un modernākajām lidmašīnām pasaulē," sacīja ģenerālleitnants Graube. „Mācībās mūsu karavīri risina tos uzdevumus, kas viņiem būtu jādara - vienalga vai tas būtu uz Latvijas zemes, vai starptautiskajās operācijās – kopā ar citām nācijām. Mēs esam gatavi strādāt kopā ar sabiedrotajiem," teica Graube.

Mācības kā apliecinājumu NATO 5. panta darbībai izcēla Apvienoto spēku pavēlniecības štāba komandieris Brunsumā ģenerālis Hanss Lotārs Domroze un ASV armijas Eiropā komandieris ģenerālleitnants Federiks Bens Hodžs.

"NATO veido 28 valstis, un mums ir brīnišķīgi partneri, kā, piemēram, Somija un Zviedrija. Var teikt, ka šeit mācībās ir vesela ģimene ar līdzīgi domājošām nācijām, kas ir gatavas aizsargāt savus pilsoņus. Mēs šodien esam šeit, lai demonstrētu to, ka NATO ir gatava, spējīga, labi apbruņota un apmācīta alianse," uzsvēra ģenerālis Domroze.

Savukārt ģenerālleitnants Hodžs norādīja, ka ir svarīgi organizēt šādus treniņus un sadarbību starp bruņotajiem spēkiem. "Mēs nekad necīnīsimies vieni paši. Mēs vienmēr būsim ar sabiedrotajiem un šodienas investīcijas ir svarīgas," pauda ASV armijas Eiropā komandieris.

"Tā ir vesela ģimene, kas ir gatava aizsargāt savus iedzīvotājus. Mēs šeit esam, lai pierādītu, ka NATO ir ne tikai spējīga uz to, bet arī pauž savu vēlmi to darīt," sacīja Apvienoto spēku pavēlniecības Brunsumā komandieris ģenerālis Hanss Lotārs Domroze,

Dalies ar šo ziņu