Mācībās „Saber Strike” piedalās Gurku pulka karavīri no Lielbritānijas

Militārās mācības
Sargs.lv
Lielbritānijas karavīrs
Foto: Foto: seržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Vairāk nekā 170 Lielbritānijas karavīru piedalīsies mācībās „Saber Strike”, ieskaitot kaujas grupas štābu un Karaliskā Gurku pulka (Royal Gurkha Rifles)  2. bataljona rotu. Ādažu bāzē viņi ieradās 1. jūnijā, līdzi ņemot aptuveni 30 dažāda veida militārās tehnikas vienību.

Mācībās „Saber Strike” piedalās Gurku pulka karavīri no Lielbritānijas

Lielbritānijas aizsardzības ministrs Maikls Felons uzsver, ka nozīmīgā loma, kas Lielbritānijas bruņotajiem spēkiem ir NATO mācībās „Allied Shield”, tai skaitā mācībās „Saber Strike”, demonstrē Lielbritānijas ieguldījumu NATO sabiedroto drošībā. „Dienot un piedaloties mācībās kopā ar citu valstu sauszemes, gaisa un jūras spēkiem, mēs uzlabojam savas spējas piedalīties apvienotās operācijās šobrīd un nākotnē, atbildot uz jebkuru draudu aliansei,” uzsver Felons.

Dalība mācībās ir viens no piemēriem, kā Lielbritānija iesaistās reģionālās stabilitātes nodrošināšanā pie alianses austrumu robežas, un tā turpinās šo iesaisti.
Lielbritānijas iznīcinātāji „Typhoon” šogad piedalījās patrulēšanā NATO gaisa telpā virs Baltijas. Lielbritānijas Bruņotie spēki piedalījās arī Igaunijas Aizsardzības spēku mācībās „Siil”.

Šogad Karaliskajam Gurku pulkam aprit 100 gadu. Tajā ir divi bataljoni – viens no tiem atrodas Kentā, Lielbritānijā, bet otrs - Brunejā, Nepālā. Pulks ir piedalījies operācijās Kosovā, Bosnijā, Austrumtimorā, Sjerraleonē, kā arī Afganistānā un Irākā.

Gurku pulka karavīrus rekrutē Lielbritānijas Bruņotajos spēkos no Nepālas. Karavīri, kas uzauguši Himalaju kalnos, ir īpaši piemēroti vieglo kājnieku uzdevumu pildīšanai. Daudziem no nepāliešiem dienests Gurku pulkā ir ģimenes tradīcija, bet konkurence, lai iestātos šajā pulkā, ir ļoti liela, kas līdzvērtīga konkursam dienestam Speciālo uzdevumu vienībā.

Viena no Gurku pulka karavīru priekšrocībām Tuvo un Tālo Austrumu valstīs, īpaši Afganistānā, ir spēja saprasties ar vietējiem iedzīvotājiem.

No 8. līdz 19. jūnijam Baltijas valstīs un Polijā norisināsies militārās mācības „Saber Strike”, kurās piedalīsies vairāk nekā 6000 karavīru no Kanādas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Vācijas, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Polijas, Portugāles, Slovēnijas, Lielbritānijas un ASV.

Ādažu poligonā un tam pieguļošajā teritorijā norisināsies mācību lauka taktiskais vingrinājums, kurā piedalīsies vairāk nekā 1000 karavīru no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, kā arī ASV, Dānijas, Lielbritānijas, Norvēģijas un Somijas.

„Saber Strike” ir ikgadējas ASV vadītas apvienotās sauszemes un gaisa spēku mācības, kas tiek organizētas jau kopš 2010. gada. Tās ir iekļautas arī NATO vadīto mācību sērijā „Allied Shield”. Mācību uzņemošā valsts šogad ir Lietuva.

Dalies ar šo ziņu