Mācībās pilsētvidē pārbauda zemessargu un robežsargu sadarbību

Militārās mācības
virsseržante Diāna Selecka
BB71FC2038404477A3E33C484FA3E106.jpg

29. aprīlī Rēzeknē norisinājās Nacionālo bruņoto spēku un Valsts robežsardzes kopīgās taktiskās mācības, kurās bija iesaistīti 2. Zemessardzes novada karavīri un zemessargi un robežsargi.

Mācībās pilsētvidē pārbauda zemessargu un robežsargu sadarbību

Pilsētvides apstākļos tika pārbaudīta Zemessardzes un Valsts robežsardzes sadarbība reģionā, pilnveidojot aizsardzības un iekšlietu sistēmas savietojamību.

Pateicoties ilggadējai sadarbībai ar Rēzeknes novada pašvaldību, mācības notika Rēzeknes novada domes ēkā, jo viens no vingrinājuma mērķiem bija trenēt karavīru, zemessargu un robežsargu spēju veikt kopīgus uzdevumus ne tikai poligonā, bet arī pilsētvidē. Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Leonīds Kalniņš pastāstīja, ka robežsargu uzdevums bija attīrīt ēku no «sliktajiem cilvēkiem», kas to ieņēmuši, savukārt Zemessardzes 32. kājnieku bataljona karavīri un zemessargi nodrošināja ārējo apķēdējumu. «Uzdevumu izpilde ir atkarīga no spējas strādāt kopā pēc noteiktām procedūrām, un šajā gadījumā rezultāti bija ļoti labi! Šādas operācijas jāspēj veikt katram Zemessardzes bataljonam, jo mums jāgarantē drošība visā valstī.»

"Valsts robežsardzes aviācijas pārvaldes priekšnieks pulkvedis Aleksandrs Šukšins atzina sadarbību par veiksmīgu. «Taktiskās mācības ir augstākā apmācību forma, pirms tām mēs veicām arī sagatavošanās darbu. Ļoti svarīgi ir trenēt kopējo sadarbību, jo modernajā pasaulē ir ļoti daudzas jomas, kurās kopā jādarbojas aizsardzības un iekšlietu struktūrām, kā arī civi-lajām iestādēm.»

Pēc mācību scenārija, krīzes situācija izveidojusies civilā iestādē pilsētas centrā, bet, tā kā jārīkojas ļoti ātri, tiek iesaistītas spēka struktūras. Vērot mācības bija aicināti arī Rēzeknes pilsētas domes Civilās aizsardzības komisijas pārstāvji, kā arī Valsts ugunsdzēsības un glāb-šanas dienesta un Valsts policijas pārstāvji.

Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Rēzeknes iecirkņa priekšnieks Gunārs Paškevičs atzina: «Ņemot vērā mūsdienu situāciju, uzska-tu, ka kopējās mācības jārīko biežāk, lai visas struktūras zinātu savus uzdevumus krīzes situācijā. Armijas un robežsardzes sadarbība bija perfekta, un nepieciešamības gadījumā arī policija ir gatava palīdzēt.»

Mācības Rēzeknē tika plānotas jau vairāk nekā gadu iepriekš. Tās bija turpinājums jau notikušajām mācībām Rīgā un citviet. Galvenie Nacionālo bruņoto spēku un Valsts robežsardzes sadarbības virzieni ir kopējas mācības, lai nodrošinātu efektīvu karavīru un robežsargu sadarbību, un robežsardzes virsnieku apmācība Nacionālajā aizsardzības akadēmijā.

Dalies ar šo ziņu