Sākas gatavošanās mācībām „Saber Strike”; pirmās vienības jau dodas uz mācību norises vietām

Militārās mācības
Sargs.lv
karavīri
Foto: Foto: seržants Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

28. maija rītā Sauszemes spēku kājnieku brigādes Štāba un sakaru rota no Ādažu bāzes devās uz vienu no  mācību „Saber Strike” norises vietām Lietuvā, Nemenčinē, lai sagatavotu platformas un infrastruktūru, kuru vairāk nekā 100 Latvijas karavīri izmantos štāba vingrinājuma laikā.

Sākas gatavošanās mācībām „Saber Strike”; pirmās bruņoto spēku vienības jau dodas uz štāba vingrinājumu

Sauszemes spēku kājnieku brigāde jau vairākus gadus piedalās Dānijas divīzijas rīkotajā mācību ciklā „Knight”, kas noslēdzas ar divīzijas līmeņa mācībām. Šogad šīs mācības integrētas mācībās „Saber Strike” kā komandpunkta vingrinājums, kuram dots nosaukums „Saber Knight”. Tas norisināsies Lietuvā no 1. līdz 12. jūnijam un tajā piedalīsies vairāk nekā 600 karavīru.

Vingrinājuma „Saber Knight” galvenais uzdevums ir trenēt brigādes līmeņa štābus dažādu militāro operāciju veikšanai. Vingrinājumā piedalīsies divi brigādes štābi no Dānijas divīzijas, kā arī tajā integrētie Baltijas valstu kājnieku brigāžu štābi. Tajā piedalīsies arī ASV brigādes līmeņa štābs.

No 8. līdz 19. jūnijam Baltijas valstīs un Polijā norisināsies ikgadējās militārās mācības „Saber Strike”, kurās piedalīsies vairāk nekā 6000 karavīru no Kanādas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Vācijas, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Polijas, Portugāles, Slovēnijas, Lielbritānijas un ASV.

„Saber Strike” ir ikgadējas ASV vadītas apvienotās sauszemes un gaisa spēku mācības, kas tiek organizētas jau kopš 2010.gada. Tās ir iekļautas arī NATO vadīto mācību sērijā „Allied Shield”. Mācību uzņemošā valsts šogad ir Lietuva.

Mācību uzdevums ir uzlabot sadarbību un dalībvalstu spējas reaģēt uz mūsdienu izaicinājumiem, tai skaitā krīzes situācijām. Tās veicinās reģionālo stabilitāti, drošību un uzticamību, kā arī stiprinās partneru kaujas spējas, vienlaikus uzlabojot sabiedroto savstarpējo savietojamību.

Mācības „Saber Strike” notiks kā rotas līmeņa vienību lauka taktiskais vingrinājums Baltijas valstīs un Polijā un kā Dānijas divīzijas organizēts brigādes līmeņa komandpunkta vingrinājums Lietuvā, lai sagatavotu štābus un vienības dalībai NATO Reaģēšanas spēkos.

Mācību komandpunkta vingrinājums norisināsies Lietuvā, savukārt lauka taktiskais vingrinājums - poligonos Lietuvā, Latvijā un Polijā. ASV Gaisa spēki sniegs tuvā gaisa atbalstu sauszemes vienībām.

Ādažu poligonā un tam pieguļošajā teritorijā norisināsies mācību lauka taktiskais vingrinājums, kurā piedalīsies vairāk nekā 1000 karavīru no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, kā arī ASV, Lielbritānijas un Somijas.

Latvijā lauka taktiskā vingrinājuma laikā notiks Baltijas bataljona nacionālā līmeņa sertificēšana dalībai NATO Reaģēšanas spēkos.

Mācību atklāšanas ceremonija Latvijā notiks Ādažu bāzē 8. jūnijā.

Dalies ar šo ziņu