Lielvārdē ierodas ASV karavīri ar „Black Hawk” helikopteriem

Latvijā
Sargs.lv
Black Hawk
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Lai atbalstītu ASV iniciatīvu „Strong Europe” un operāciju „Atlantic Resolve”, 13. maijā Gaisa spēku Aviācijas bāzē Lielvārdē ieradās vairāk nekā 70 ASV karavīru ar sešiem helikopteriem UH-60 „Black Hawk”. 

Lielvārdē ierodas ASV karavīri ar „Black Hawk” helikopteriem

Viņi Latvijā piedalīsies kopīgos treniņos ar Nacionālo bruņoto spēku karavīriem un sniegtu atbalstu vairākās starptautiskajās militārajās mācībās, tai skaitā „Saber Strike”, kas norisināsies jūnijā Baltijas valstīs un Polijā.

Piloti, helikopteru apkalpes un tehniskā nodrošinājuma speciālisti ieradušies Latvijā no 3. kājnieku divīzijas 3. kaujas aviācijas brigādes 3. aviācijas pulka „Brawler” 4. kaujas helikopteru bataljona no Hanteras armijas bāzes Savanā, Džordžijā.

No Džordžijas štata Latvijā ieradušies arī 3. kājnieku divīzijas „Raider” 1.bruņotās brigādes kaujas grupas 7. kājnieku pulka „Cottonbalers” 2. bataljona karavīri, kas jau kopš marta atrodas Ādažos. Viņus atbalsta arī 173. kājnieku brigādes 91. kājnieku pulka 1. eskadriļas karavīru vada līmeņa vienība.

Karavīri uzturas Eiropā jau no marta sākumā, sākotnēji viņu bāzes vieta bija Vācijā, pēc tam Polijā. 4. kaujas helikopteru bataljons atradīsies Lielvārdē līdz novembra beigām, sniedzot atbalstu mācībās gan Latvijā, gan Lietuvā.

Lai uzņemtu ASV karavīrus Lielvārdē, Gaisa spēku aviācija bāzē veikti nozīmīgi infrastruktūras sagatavošanas darbi.

Aviācijas bāzē atjaunotas dzīvojamās telpas – 20 istabas, kurās var izmitināt līdz 110 karavīriem, veikta elektroinstalāciju, ūdensvadu  un  grīdas seguma nomaiņa un citi remontdarbi. Tāpat tika iepirktas mēbeles un veļas mazgājamās mašīnas, kā arī labiekārtota atpūtas telpa. ASV karavīriem dzīvojamajās telpās būs pieejams arī bezvadu internets.

Ir uzsākts arī ēdnīcas atjaunošanas darbs – telpas jau ir iekārtotas, noslēgts arī līgums ar vietējo komersantu par ēdināšanu.

Pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas pērnā gada pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos ASV ir sākusi mācību operāciju „Atlantic Resolve”. Operācijas mērķis ir apliecināt ASV nepārtraukto ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā, veicinot mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā. Šogad operācija ir izvērsta  arī Rumānijā un Bulgārijā.

Dalies ar šo ziņu