Bruņotie spēki izsūta pavēstes par rezerves karavīru iesaukšanu uz militārajām mācībām

NBS
Sargs.lv
rezerves karavīrs
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Atlases un rezerves personāla uzskaites centrs ir izsūtījis pavēstes par rezerves karavīru iesaukšanu uz rudenī plānotajām militārajām mācībām. Pavēstes saņems 300 rezerves karavīru.

Bruņotie spēki izsūta pavēstes par rezerves karavīru iesaukšanu uz militārajām mācībām

Izvērtējot iespējamo rezerves karavīru atsaucību uz nosūtītajām pavēstēm, tiek prognozēts, ka šoruden mācībās piedalīsies no 50 līdz 120 rezerves karavīru.

Pavēstes izsūtītas tiem rezerves karavīriem, kuri atbilst tām Apvienotā štāba pieprasītajām specialitātēm, kuras nepieciešamas vairāku bruņoto spēku vienību personālsastāva komplektēšanai.

Tajā norādīts gan ierašanās laiks un vieta, gan arī izskaidroti rezerves karavīra pienākumi.

Pavēstē norādītajā laikā rezerves karavīram jāpaziņo Atlases un rezerves personāla uzskaites centram par to, ja viņš pavēstē minēto iemeslu dēļ noteiktajā laikā un vietā nevar ierasties uz militārajām mācībām.

Pavēstē norādīts, ka rezerves karavīru uz kārtējām vai pārbaudes mācībām neiesauc veselības stāvokļa dēļ vai ja viņš ir apgādājamu ģimenes locekļu vienīgais apgādnieks vai viņa apgādībā ir ne mazāk kā divi pirmsskolas vecuma bērni. Uz rezerves karavīru mācībām neiesauc arī rezerves karavīru, kurš dienē Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs vai Ieslodzījuma vietu pārvaldē. Tāpat neiesauc arī to rezerves karavīru, kurš ir aizdomās turētais vai apsūdzētais kriminālprocesā par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, ir sodīts par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas.

Pirms pavēstes izsūtīšanas Atlases un rezerves personāla uzskaites centrs vairākos valsts reģistros veica datu salīdzināšanu, tādējādi mēģinot pavēstes neizsūtīt tiem rezerves karavīriem, kuri nevarētu tikt iesaukti uz militārajām mācībām.

Rezerves karavīram pēc pavēstes saņemšanas, bet ne vēlāk kā mēnesi pirms iesaukšanas aktīvajā dienestā, jāinformē darba devējs par plānoto iesaukšanu aktīvajā dienestā.

Šajās mācībās pirmo reizi tiks pielietots Militārā dienesta likuma 66.pants, kas nosaka kārtību, kādā rezerves karavīri iesaucami uz kārtējām un pārbaudes militārajām mācībām, proti, ierašanās uz mācībām vairs nebūs rezerves karavīru brīva izvēle, viņi tiks iesaukti.

Tas būs jāņem vērā ne tikai darba ņēmējiem, bet arī darba devējiem. Darba devējs, pie kura strādā uz militārajām mācībām iesaucamais rezerves karavīrs, atbrīvo darbinieku no darba uz veselības pārbaudes laiku. Pēc tam, kad darbinieks uzrāda pavēsti, bet ne vēlāk kā 24 stundas pirms pavēstē norādītā laika, kad jāierodas uz militārajām mācībām, darba devējs piešķir darbiniekam bezalgas atvaļinājumu uz militāro mācību laiku.

Pavēstē arī norādīts, ka rezerves karavīriem, ierodoties uz militārajām mācībām, līdzi jāņem pavēste, pase vai personas apliecība, transportlīdzekļa vadītāja apliecība un potēšanas pase.

Rezerves karavīri ir karavīri, kas atvaļināti no profesionālā dienesta Latvijas bruņotajos spēkos un nav noņemti no militārā dienesta uzskaites, kā arī zemessargi pēc līguma par dienestu Zemessardzē izbeigšanas, ja viņi nav sasnieguši maksimālo vecumu dienestam bruņoto spēku rezervē. Rezerves karavīri netiek apmācīti no jauna - viņiem tiek atsvaidzinātas jau dienesta laikā iegūtās zināšanas.

Militāro mācību laikā rezerves karavīrs pilda aktīvo dienestu, viņam ir karavīra statuss, un mācību laiks tiek ieskaitīts viņa izdienas stāžā. Rezerves karavīram tiek izmaksāta kompensācija par militāro mācību laiku.

Dalies ar šo ziņu