Bruņotie spēki maina rekrutēšanas plānu – šogad profesionālajā dienestā pieņems 400 karavīru

NBS
Sargs.lv
karavīrs
Foto: Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Šogad bruņotie spēki profesionālajā dienestā pieņems 400 karavīrus, kas, nesen mainot rekrutēšanas plānu, ir par gandrīz simts karavīriem vairāk nekā tika plānots pieņemt dienestā gada sākumā.

Bruņotie spēki maina rekrutēšanas plānu – šogad profesionālajā dienestā pieņems 400 karavīru

95 karavīrus šogad pieņems studijām Nacionālās aizsardzības akadēmijā. Savukārt 162 karavīrus uzņems dienestam Sauszemes spēku kājnieku brigādē, 45 – Speciālo uzdevumu vienībā, 35 – Štāba bataljonā, 10 karavīrus – Jūras spēku flotiles vienībās, bet vēl astoņus – Gaisa spēku aviācijas bāzes vienībās. Šogad plānots rekrutēt arī 10 instruktorus speciālistus, kā arī 35 karavīrus speciālistus dienestam specializētajās vienībās.

Nacionālā aizsardzības akadēmija 2015./2016. studiju gadā studiju programmā „Komandējošā sastāva virsnieks” uzņems  30 kadetus ar jau iegūtu augstāko izglītību bakalaura līmenī, bet programmā „Virsnieka speciālista pamatkurss” plānots uzņemt piecus augstskolu absolventus. Trijās profesionālās augstākās izglītības bakalaura studiju programmās akadēmija uzņems 60 kadetus, no kuriem desmit kadeti militāro izglītību varēs iegūt programmā „Gaisa spēku militārā vadība”. Savukārt programmā „Sauszemes spēku militārā vadība” uzņems 35 kadetus, bet programmā „Jūras spēku militārā vadība” - 15 kadetus.

Kandidātu dokumentu pieņemšana studijām aizsardzības akadēmijā jau ir sākusies, un tā notiks līdz pat 31. jūlijam. Ar studiju iespējām aizsardzības akadēmijā ikviens interesents varēs iepazīties 8. maijā, kad akadēmija rīkos Atvērto durvju dienu.

Pērn profesionālajā militārajā dienestā iestājās 351 karavīrs, bet brīvprātīgi apgūt militārās zināšanas, dienot Zemessardzē, izvēlējās 815 Latvijas pilsoņi, no kuriem 653 bija vecumā līdz 35 gadiem.

Bruņotie spēki atgādina, ka jau kopš 1991.gada ikviens Latvijas pilsonis brīvprātīgi militārās zināšanas un iemaņas var apgūt Zemessardzē, un aicina pilsoņus, kuri sasnieguši 18 gadus, kļūt par zemessargiem.

Pērn no dienesta bruņotajos spēkos atvaļinājās 294 karavīri, no kuriem 139 karavīri (47 procenti) no dienesta aizgāja pēc pašu vēlēšanās. 24 procenti karavīru nepagarināja profesionālā dienesta līgumu, bet 12 procenti karavīru dienestu neturpināja, jo sasniedza maksimālo vecumu. Savukārt no Zemessardzes pērn izstājās vai tika izslēgti 672 zemessargi, no kuriem 185 zemessargi (27 procenti) dienestu neturpināja, jo sasniedza maksimālo vecumu. 90 zemessargi (13 procenti) iestājās profesionālajā militārajā dienestā, bet 39 (seši procenti) sāka dienestu kādā no Iekšlietu ministrijas pakļautības iestādēm. Savukārt 287 zemessargus (44 procentus) izslēdza no Zemessardzes, jo ilgstoši neapmeklēja nodarbības.

Pašreiz bruņotajos spēkos dien aptuveni 4700 karavīru un 8000 zemessargu. 16 procenti profesionālajā dienestā dienošo ir sievietes.

Dalies ar šo ziņu