Starptautiskā vingrinājumā Ādažu poligonā pilnveido kaujas atbalsta spējas

Militārās mācības
Sargs.lv
Summer Shield
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

No 22. līdz 31. martam Ādažu poligonā norisinās Latvijas sadarbībā ar ASV vadītais starptautiskais kaujas atbalsta speciālistu un vienību apmācības vingrinājums “Operation Summer Shield XII”.

Starptautiskā vingrinājumā Ādažu poligonā pilnveido kaujas atbalsta spējas un to pielietošanu kājnieku vienībās

Gadskārtējais vingrinājums ir apvienotās sauszemes, gaisa un jūras spēku mācības, kurās piedalās bruņoto spēku vienības no Latvijas, Lietuvas, ASV, Vācijas, Luksemburgas un Kanādas, kopumā – vairāk nekā 1100 karavīru.

Latvijas bruņotos spēkus tajā pārstāv visi spēku veidi - Sauszemes spēku kājnieku brigādes vienības, Jūras spēku flotiles kuģis „Varonis”, kuru izmantos kā karavīru desantēšanās platformu, Gaisa spēku aviācijas bāzes helikopteri „Mi-17”, kā arī vairākas specializētās Zemessardzes vienības – 54. inženiertehniskais bataljons, 17. pretgaisa aizsardzības bataljons, 31. aizsardzībai no masu iznīcināšanas ieročiem bataljons un 19. nodrošinājuma bataljons. Vingrinājuma norisi atbalsta Nodrošinājuma pavēlniecības vienības un Militārā policija.

„Latvijā ir ieradušās vairāku sabiedroto valstu vienības ar dažādiem kaujas atbalsta ieročiem,” sacīja Kaujas atbalsta bataljona komandieris un vingrinājuma vadītājs majors Ģirts Savins. Viņš pastāstīja, ka Latvijā ir ieradusies ASV Mičiganas Nacionālās gvardes artilērijas vienība ar vairākām 155mm haubicēm „M777”. Viņš piebilda, ka artilērijas atbalstu nodrošina arī Ādažos izvietotais ASV 2.kavalērijas pulks.

Vingrinājumā piedalās arī ASV jūras kājnieku vienība, ka arī pieci kaujas helikopteri UH60 „Black Hawk”, kuri pirms dažām dienām ieradās aviācijas bāzē Lielvārdē.

Šī gada vingrinājumā piedalās arī vairākas citas valstis. Kanādas bruņotos spēkus pārstāv 45 3. bataljona karavīri no Petanavā, Ontario, izvietotā Karaliskā Kanādas pulka.

„Ar katru gadu vingrinājums papildinās ar kādas jaunas spējas iemaņu pilnveidošanu”, sacīja majors Ģirts Savins. „Vācijas bruņoto spēku pienesums vingrinājuma ir aizsardzība no masveida iznīcināšanas ieročiem, kuri veiks vienību attīrīšanu no ķīmiskā vielām, bet Luksemburgas karavīri nodrošinās ūdens attīrīšanu”, norādīja vingrinājuma vadītājs, piebilstot, ka šo attīrīto ūdeni izmantos visi vingrinājuma dalībnieki.

Vingrinājuma uzdevums ir integrēt un koordinēt uguns atbalstu kājnieku vienību operācijās, izmantojot vairākus kaujas atbalsta elementus – artilēriju, aviāciju, izlūkošanu, aizsardzību pret masu iznīcināšanas ieročiem, inženieru atbalstu vienotā operācijā ar šķēršļu pārvarēšanu, uzdevumu izpildē iesaistot arī apvienotā uguns atbalsta priekšējos novērotājus un tuvā gaisa atbalsta kontrolierus.

Tā mērķis ir apmācīt Sauszemes spēku kājnieku brigādes kājnieku bataljonus izmantot kaujas atbalsta spējas dažādu uzdevumu veikšanā.

„Vingrinājums „Operation Summer Shield” Latvijā notiek kopš 2004.gada,” pastāstīja majors Ģirts Savins, paskaidrojot, ka to pirmsākumā galvenais uzdevums bija sagatavot vienības dalībai koalīcijas spēku operācijā Irākā.

„Līdz ar Kaujas atbalsta bataljona izveidošanu Sauszemes spēku kājnieku brigādes sastāvā, vingrinājuma uzdevumi ir mainīti – tas fokusējas uz kaujas atbalsta spēju pilnveidošanu un to izmantošanu kājnieku vienībās.

Kopš 2014.gada vingrinājums ir iekļauts NATO vingrinājumu un mācību sarakstā, līdz ar tas ir atvērts dalībai arī ikvienai no alianses dalībvalstīm. Pērn tajā piedalījās vairāk nekā 600 karavīru no Latvijas, Igaunijas un ASV bruņotajiem spēkiem. Savukārt no Lietuvas bruņotajiem spēkiem vingrinājumā bija iesaistīti vairāki štāba virsnieki, kas tika integrēti Latvijas bataljona sastāvā.

„NATO kolektīvās drošības centienu īstenošanas mērķis ir panākt to, lai neviens neiedrošinātos pārkāpt mūsu robežas un aizskart kādas dalībvalsts suverenitāti,” atklājot vingrinājumu, sacīja NATO Apvienoto spēku pavēlniecības štāba Brunsumā komandieris ģenerālis Hanss Lotārs Domroze.

Viņš norādīja, ka "mēs šodien varam vērot neko citu kā vien labas un tradicionālas mācības, par kurām mums nav jāatvainojas". Vairāku valstu karavīri šeit atrodas, lai demonstrētu, ka NATO ir lielisku sabiedroto organizācija, piebilda ģenerālis.

Vingrinājums noritēs vairākās daļās. No 23. līdz 28.martam notiks teorētiskā un praktiskā apmācība, bet no 29. līdz 31. martam - lauka taktiskie vingrinājumi diennakts gaišajā un tumšajā laikā, kuros izmantos arī artilēriju.

Ādažu poligonā notiekošā vingrinājuma dēļ bruņotie spēki atgādina, ka ir aizliegts ieiet un iebraukt poligona teritorijā bez saskaņošanas ar tā administrāciju.

Bez saskaņošanas atļauts pārvietoties tikai pa koplietošanas ceļiem, kuri norādīti kartē uz informatīvajiem stendiem.

Bruņotie spēki atvainojas par sagādātājām neērtībām, kas var īslaicīgi rasties sakarā ar to, ka dažas kaujas šaušanas nodarbības notiks arī agrā rīta un vēlā vakara stundā.

Dalies ar šo ziņu