Bruņotie spēki turpina Apvienotā uguns atbalsta priekšējo novērotāju apmācību

NBS
Sargs.lv
JFO kurss
Foto: Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija

No 9. līdz 19. martam Ādažu bāzē notika Apvienotā uguns atbalsta  priekšējo novērotāju sertifikācijas kurss, kurā piedalījās 24 bruņoto spēku karavīri.

Bruņotie spēki turpina Apvienotā uguns atbalsta priekšējo novērotāju apmācību

Šāds kurss pasaulē noticis jau vairāk nekā 350 reižu, bet tikai astoņos kursos visi kursanti, kas sākuši mācības, ir sekmīgi to beiguši un saņēmuši kvalifikācijas sertifikātus. Latvijā līdz šim ir notikuši divi kursi un tie abi ir starp šiem astoņiem kursiem.

Mācību kurss 2005. gadā tika izveidots ASV Fortsillā, Oklahomā, un tagad tiek izmantots apvienotā uguns atbalsta priekšējo novērotāju apmācībai visā pasaulē, arī Latvijā.

Kursā apmācība sākotnēji notiek lekciju veidā, bet pēc tam karavīri tiek apmācīti ar trenažieri, kas īpaši šim kursam atvests no ASV.

„Apvienotā uguns atbalsta priekšējie novērotāji ikvienai armijai ir ļoti nozīmīga spēja,  un šis apmācību kurss ir ļoti pieprasīts visā pasaulē,” stāsta kapteinis Ričards Sands, Mičiganas Armijas Nacionālās gvardes atbalsta virsnieks priekšējo novērotāju programmai Latvijā. „Šajā kursā iegūtās prasmes ir ļoti nozīmīgas  starptautiskās sadarbības ietvaros, tās ļauj karavīriem „runāt vienā valodā”, un tās tiek izmantotas arī militārajās mācībās.”

„Latvijas karavīri šajā mācību kursā bija ļoti motivēti un darīja visu, lai iegūtu šo kvalifikāciju,” stāsta Fortsillas Mobilās apmācības grupas galvenais instruktors štāba virsseržants Džeisons Spragins „Šajā kursā motivācija un vēlme apgūt jaunas prasmes bija pat vēl lielāka nekā daudzviet citur pasaulē.”

Štāba virsseržants Spragins  uzsver, ka ar šādu kursu tiek paaugstinātas ne tikai Latvijas armijas kaujas spējas, bet arī katra karavīra individuālā profesionalitāte.

Tam piekrīt arī pirmā sieviete, kas Latvijā ieguvusi apvienotā uguns priekšējā novērotāja sertifikātu – leitnante Santa Morozova.  „Ikdienā esmu mīnmetēja vada komandiere, un šis kurss ir noderīgs manai profesionālajai izaugsmei. Iegūtās zināšanas varēšu izmantot ikdienas darbā, nododot tās tālāk saviem karavīriem, kā arī pielietot militārajās mācībās.”

„Šī kursa laikā tika apgūts ļoti liels informācijas daudzums, un visas teorētiskās zināšanas bija jāspēj ļoti ātri un pareizi pielietot praksē, strādājot ar simulatoriem,” par kursu stāsta leitnante Morozova.

Par labāko šajā kursā pēc visu pārbaudījumu nokārtošanas tika atzīts dižkareivis Artjoms Levickis.

„Simulatoros bija dažādi scenāriji un dažādas situācijas, piemēram, artilērijas atbalsta izsaukšana, uzdevumi dažādās vietās un apstākļos – dienā vai nakts laikā, lauku apvidū vai pilsētā,” par kursu stāsta dižkareivis Levickis. „Eksāmenā bija gan teorija, gan simulatora uzdevums, kur nebija pirms tam zināms ne scenārijs, ne apvidus, un desmit minūšu laikā bija jāspēj sagatavoties uzdevuma izpildei.”

Jaunie apvienotā uguns priekšējie novērotāji varēs pārbaudīt savas prasmes jau no 22. līdz 31. martam vingrinājumā „Operation Summer Shield XII”.

Arī 2014. gadā šādā kursā tika sertificēti 24 karavīri no Sauszemes spēku kājnieku brigādes, Speciālo uzdevumu vienības un Zemessardzes 34. artilērijas bataljona.

Apvienotā uguns atbalsta priekšējais novērotājs (Joint Fire Observer, JFO) ir karavīrs, kas var pieprasīt, koriģēt un kontrolēt netiešo uguni no sauszemes platformām (mīnmetējiem, lielgabaliem), no jūras platformām (kuģu lielgabaliem), kā arī nodrošināt savlaicīgu un precīzu informāciju par mērķi gaisa platformu kontrolieriem (tuvā gaisa atbalsta kontrolieriem)  un realizēt autonomu nāvējošo līdzekļu novadīšanu uz sauszemes mērķiem.

Karavīri, iegūstot sertifikātu apvienotā uguns atbalsta novērotāja sertifikātu,  dien savā vienībā, realizējot vienībā šo spēju un piedaloties militārajās mācībās.

Dalies ar šo ziņu