Gaisa atbalsta kontrolieri pilnveido prasmes vingrinājumā „Baltic Maple” ASV

NBS
Sargs.lv
DBD63D64B5FB46E68FEA944DFB8217BD.jpg

Vingrinājumā „Baltic Maple”, kas notiek jau otro gadu un paredzēts NATO valstu gaisa atbalsta kontrolieru vienību kvalifikācijas uzturēšanai un celšanai, kopā ar Amerikas, Jaunzēlandes un Beļģijas karavīriem piedalījās arī Latvijas gaisa atbalsta kontrolieri.

Gaisa atbalsta kontrolieri pilnveido prasmes vingrinājumā „Baltic Maple” ASV

Vingrinājums norisinājās no 24. janvāra līdz 8. februārim Arizonas štatā ASV.

Šāds vingrinājums ir ļoti liels ieguvums gaisa atbalsta kontrolieru kvalifikācijas celšanai, jo ASV poligonos ir iespējas trenēties tādos apstākļos un izsaukt tuvā gaisa atbalstam tādas lidmašīnas, kādu Latvijā nav.

"Baltic Maple" laikā gaisa atbalsta kontrolieri trenējās poligonā, izsaucot A-10 un F-16 lidmašīnas saskaņā ar dažādiem scenārijiem. Gaisa kontrolieri strādāja komandās kopā ar citu valstu karavīriem. Pēc katra uzdevuma tā izpilde tika pārrunāta ar labākajiem gaisa atbalsta kontrolieriem un pilotiem, kas ir ļoti nozīmīgs ieguvums prasmju uzlabošanai.

Tāpat gaisa atbalsta kontrolieri vingrinājumā iepazina A-10 platformas un tikās ar lidmašīnu pilotiem, kas bija noderīga pieredzes apmaiņa, kas savukārt palīdzēs uzlabot savstarpējās procedūras un taktiskos risinājumus.

Latvijas armijas gaisa atbalsta kontrolieri ir NATO valstīs atzīti par ļoti profesionāliem; tā ir viena no bruņoto spēku kaujas spējām, kas ar stratēģiskā partnera ASV palīdzību attīstīta augstā līmenī.

Gaisa atbalsta kontrolieris ir augsti kvalificēts karavīrs, kas kaujā no priekšējām līnijām koordinē un tieši vada iznīcinātāju tuvo gaisa atbalstu un cita veida gaisa atbalsta operācijās.

Dalies ar šo ziņu