Mācībās „Sudraba Bulta” izcīnītas pirmās uzbrukuma un aizstāvības kaujas, arī nakts operācija

Militārās mācības
Sargs.lv
militārās mācības Sudraba bulta
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Mācību „Sudraba Bulta” aktīvā fāze sākās 3. oktobra rītā ar uzbrukumu Ādažu lidlaukam un tā atgūšanu draudzīgo spēku kontrolē, kas, saskaņā ar mācību scenāriju, bija konflikta sākums. Tālākā konflikta attīstība paredz pretinieka spēku ienākšanu arī Ādažu poligonā, kā rezultātā draudzīgie spēki veic sākumā aizsardzības operāciju un pēc tam arī uzbrukuma operāciju.

Mācībās „Sudraba Bulta” izcīnītas pirmās uzbrukuma un aizstāvības kaujas, arī nakts operācija

3. oktobra vakarā notika izvirzīšanās uz aizsardzības pozīcijām - Sauszemes spēku kājnieku brigādes karavīriem un Lielbritānijas Lankāsteras hercoga vārdā nosauktā bataljona karavīriem pievienojās Zemessardzes 1. novada karavīri un zemessargi, kopā izveidojot trīs bataljonus, kas pārstāv draudzīgos spēkus.

Pirmās kaujas, kurās bija iesaistīta zemessargu rota, sākās jau 3. oktobra pēcpusdienā pozīcijās pie upes. Kamēr zemessargu rota veica aizkavēšanas operāciju,  zemessardzes bataljons ieņēma ātrās aizsardzības pozīcijas un 4. oktobra rītā stājās pretī Igaunijas skautu bataljonam, kurā bija integrēta arī Norvēģijas rota. Pretinieku spēki ir bruņoti ar CV-90 bruņumašīnām un SISU bruņumašīnām.

4. oktobra pēcpusdienā draudzīgie spēki pārgāja pretuzbrukumā, izmantojot tuvā gaisa atbalstu, ko nodrošināja Šauļos bāzētie F-16 iznīcinātāji, kurus izsauca Kaujas atbalsta bataljona gaisa atbalsta kontrolieri.

Kaujas operācijas turpinājās arī 4. oktobra naktī, kad notika vērienīgākā nakts operācija, kas Ādažu poligonā norisinājusies daudzu gadu laikā.

Mācību dalībnieki „Sudraba Bultā 2014” pilnveido iemaņas konvencionālu operāciju veikšanā, bataljona sastāvā veicot uzbrukuma, aizsardzības un aizkavēšanas operācijas.

No 29. septembra līdz 6. oktobrim Ādažu poligonā un tam pieguļošajā apvidū norisinās starptautiskās Sauszemes spēku militārās mācības „Sudraba Bulta 2014”, kurās piedalās vairāk nekā 2100 karavīru no Latvijas, ASV, Igaunijas, Grieķijas, Lielbritānijas un Norvēģijas. No Latvijas bruņotajiem spēkiem mācībās piedalās Sauszemes spēku kājnieku brigādes 1., 2. un Kaujas atbalsta bataljons, kā arī 1. Zemessardzes novada karavīri un zemessargi.

Dalies ar šo ziņu