Atklātas mācības " Sudraba bulta 2014"

Militārās mācības
Sargs.lv
Vējonis
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

29. septembrī Ādažu bāzē ar aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa un Nacionālo bruņoto spēku komandiera ģenerālleitnanta Raimonda Graubes atbalstu tika atklātas starptautiskās mācības “Silver Arrow 2014”, kas norisināsies Ādažu poligonā un tam pieguļošajās teritorijās no 29. septembra līdz 6. oktobrim.

Atklātas mācības " Sudraba bulta 2014"

„Silver Arrow 2014” ir Latvijas organizētas un vadītas starptautiskās mācības, kurās piedalās vairāk nekā 2100 karavīru no Latvijas, ASV, Grieķijas, Igaunijas, Lielbritānijas un Norvēģijas. No Latvijas mācībās piedalīsies Sauszemes spēku kājnieku brigādes 1., 2. un Kaujas atbalsta bataljons, kā arī 1. Zemessardzes novada karavīri un zemessargi. Mācību vadītājs – Sauszemes spēku kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Mārtiņš Liberts.

“Esmu gandarīts, ka Latvija spēj nodrošināt ne tikai tik lielu mācību uzņemšanu, bet arī organizēšanu un vadīšanu. Šīs mācības ir izaugušas no nacionāla līmeņa par starptautiskām mācībām, kurās mūsu sabiedrotie pierāda savu iesaisti reģionālās drošības stiprināšanā, kā tika nolemts NATO Velsa samitā šā gada septembrī,” mācību atklāšanas runā sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis. “Mācības ir viens no labākajiem veidiem, kā pierādīt pasaulei, ka mums ir kopīgas vērtības un mēs esam gatavi tās aizstāvēt.”

“Svarīgākais šajās mācībās ir iespēja uzlabot sadarbību, gatavība kopā strādāt, profesionālas, vienotas komandas izveide. Ārzemju karavīriem novēlu ne tikai veiksmīgas mācības un uzlabot savietojamību, bet arī iepazīt Rīgu, jo tā ir daļa no iespējas uzlabot sapratni un veicināt uzticību,” uzsver ģenerālleitnants R. Graube.

Mācību dalībnieki pilnveidos iemaņas konvencionālu operāciju veikšanā, bataljona sastāvā veicot uzbrukuma, aizsardzības un aizkavēšanas operācijas.

Mācību vadītājs pulkvedis Mārtiņš Liberts atzīst, ka mācības tika sāktas plānot vēl pirms Ukrainas krīzes, bet šo ģeopolitisko notikumu izmaiņu rezultātā mācību scenārijs, iesaistīto valstu skaits un uzdevumi ir mainījušies. “Mēs esam iekļāvuši scenārijā arī atsevišķus elementus, kas saistīti ar paramilitāru spēku aktivitātēm un bēgļu krīzēm, kas ir kļuvis aktuāli Ukrainas kara un Krimas aneksijas rezultātā,” norāda pulkvedis M. Liberts.

Mācības atbalstīs Norvēģijas bruņojumā esošās kājnieku kaujas mašīnas „CV90”, ASV kaujas helikopteri "Apache", transporta helikopteri "BlackHawk" un "Chinook", Igaunijas bruņumašīnas “SISU”.

Mācību aktīvā fāze norisināsies no 3. līdz 5. oktobrim.

Dalies ar šo ziņu