Ādažos atklāj Bruņojuma remonta centru

NBS
Sargs.lv
Bruņojuma centrs
Foto: Foto: Normunds Mežiņš

12. septembrī Ādažos atklāja Bruņojuma remonta centru (BRC). Centra atklāšanā piedalījās aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, bruņoto spēku veidu komandieri un bruņojuma remonta centra personāls.

Ādažos atklāj Bruņojuma remonta centru

Līdz šim bruņojuma remonts tika veikt pielāgotās telpās militārās bāzes teritorijā, un materiāltehniskā bāze tika izveidota, balstoties uz Zviedrijas dāvināto aprīkojumu un iekārtām.

Šobrīd Bruņojuma remonta centrs ir izvietots speciāli paredzētās telpās, kas papildinātas ar atbilstošu materiāltehnisko bāzi un iekārtām. Tajā darbojas 12 speciālisti - seši karavīri un seši civilie darbinieki, no kuriem astoņi ir ieroču meistari. Visiem ieroču meistariem ir vairākas papildu profesijas un iemaņas citās nozarēs (metāla un citu materiālu apstrādē, optikā, elektronikā, iekšējā un ārējā ballistikā, iekārtu projektēšanā u.c.), kas būtiski atvieglo bruņojuma un ar to saistītā ekipējuma remontu un nestandarta iekārtu un ierīču izgatavošanu.

 Ģenerālleitnants R. Graube centra izveidošanu raksturoja kā valstiski svarīgu projektu. „Jaunu ieroču un bruņojuma ieviešana un izmantošana liecina par bruņoto spēku tehniskās bāzes izaugsmi, savukārt māksla ir tos uzturēt augstā kvalitātē. Personālsastāvs pilnveido savas zināšanas, tiek nodrošināta profesionālā izaugsme. Bruņojuma remonta centrā dien augstas klases speciālisti, kuru zināšanas ļauj veikt optikas un nakts redzamības iekārtas remontu, kas ir ļoti dārgs process, un šādi tiek taupīti valsts līdzekļi,” bruņojuma remonta centra izveidošanu raksturoja NBS komandieris.

Notikumi Ukrainā liecina, ka ir būtiska valsts iestāžu savstarpējā sadarbība. Latvijas Iekšlietu ministrijas Robežsardzes pārstāvji jau ir interesējušies par iespēju savus dienesta ieročus remontēt NBS Bruņojuma remonta centrā, šāda veidā ietaupot gan finanšu līdzekļus, gan personālam ļaujot uzkrāt pieredzi.

Bruņojuma remonta centra personāls kopš dibināšanas ir paaugstinājis ne tikai savu profesionalitāti, bet arī pilnveidojis sadarbību ar bruņoto spēku vienībām. Centra uzdevums ir veikt ieroču remontu un tas iespējams arī ieroču meistaram, dodoties uz apakšvienībām, kur nepieciešams veikt vairāku bojātu ieroču remontu.

Bruņotajos spēkos katrs karavīrs ir vērtība, un viņu zināšanas tiek novērtētas arī pēc atvaļināšanās no aktīvā dienesta. Karavīri, kuri ilglaicīgi ir dienējuši kaujas apakšvienībās un paši ir izrādījuši vēlmi arī turpmāk pielietot savas zināšanas, dien arī Bruņojuma remonta centrā.

 Bruņojuma remonta centrs tika izveidots 2012. gada 1. janvārī, un tā galvenie uzdevumi ir NBS rīcībā esošo ieroču remonts, to regulāras pārbaudes, ieroču pirmsmisiju pārbaudes, munīcijas un ieroču testēšana. Tāpat centra uzdevumi ir atbalstīt un piedalīties negadījumu, saistītu ar ieročiem,  izmeklēšanā - gadījumos, kuros nav cietušie -, kā arī ieroču bojājumu statistikas apkopošana un analīze.

Dalies ar šo ziņu