Ģenerālis Ozoliņš: Visi mācību „Saber Strike 2014” mērķi ir sasniegti

Militārās mācības
Sargs.lv
Ainārs Ozoliņš
Foto: Foto: Normunds Mežiņš

20. jūnijā Ādažu bāzē ar svinīgu ceremoniju noslēdzās starptautiskās militārās mācības „Saber Strike 2014”. Tajā piedalījās mācību vadītāji brigādes ģenerālis Ainārs Ozoliņš un ģenerālmajors Marks Makvīns.

Ģenerālis Ozoliņš: Visi mācību „Saber Strike 2014” mērķi ir sasniegti

„Esmu ļoti gandarīts, ka mēs esam izpildījuši visus mācību uzdevumus un sasnieguši savus mērķus gan lauka taktiskajās mācībās, gan komandvadības mācībās,” sacīja mācību vadītājs no Latvijas puses brigādes ģenerālis Ainārs Ozoliņš. Viņš pateicās karavīriem par dalību mācībās un uzaicināja viņus atgriezties Rīgā.

„Paldies jums visiem par to, ka piedalījāties šajās mācībās un parādījāt pasaulei, ka mēs spējam stāvēt plecu pie pleca, demonstrējot izcilu savietojamību un sadarbību,” sacīja ģenerālmajors Marks Makvīns, mācību vadītājs no ASV puses. „Jūs esat iestājušies par brīvību un drošību pasaulē, un šajās mācībās jūs esat godam pārstāvējuši savu valsti. Man un ģenerālim Ozoliņam ir bijis liels gods nodrošināt jums mācību vidi, kurā jūs varētu izaicināt sevi un uzlabot savas spējas. Jūs esat veiksmīgi izpildījuši visus uzdevumus un guvuši noderīgu pieredzi. Labs darbs, biedri!”

Ģenerālis A.Ozoliņš apliecināja, ka visi mācību mērķi ir tikuši sasniegti un tas visiem ir liels gandarījums. Mācību vadītājs atzīst, ka ir arī lietas, kas jāuzlabo, un tas tiks izdarīts līdz mācībām „Saber Strike 2015”, kuru plānošana sāksies jau pavisam drīz. Nepieciešams noskaidrot, ko vajadzīgs uzlabot, arī no nodrošinājuma jomas, un uz nākamajām mācībām būs iespējams uzaicināt vēl vairāk valstu.

No 9. līdz 20. jūnijam Baltijas valstīs notika ASV Eiropas spēku vadītās starptautiskās militārās mācības „Saber Strike 2014”.

Sauszemes un gaisa spēku mācībās „Saber Strike 2014”, kuru uzņemošā valsts rotācijas kārtībā šogad ir Latvija, piedalījās karavīri no Kanādas, Dānijas, Igaunijas, Somijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Norvēģijas, Lielbritānijas un ASV, kļūstot par līdz šim plašākajām „Saber Strike” mācībām. Tajās kopumā piedalās aptuveni 4700 karavīru, tostarp vairāk nekā 500 Latvijas karavīru.

Visās trijās Baltijas valstīs – Tartu, Igaunijā, Rīgā, Latvijā, un Nemienčīnē, Lietuvā - vienlaicīgi norisinājās brigādes līmeņa štāba mācības, bet Latvijā un Lietuvā - arī lauka taktiskās mācības. Latvijā tās notika Ādažu poligonā.

Gaisa operāciju nodrošināšanai tika izmantota aviācijas bāze Emari, Igaunijā, un Lielvārdē, Latvijā.

ASV Sauszemes spēku organizētās ikgadējās mācības „Saber Strike” notiek Baltijas valstīs jau ceturto reizi ar mērķi uzlabot militāro vienību sadarbību, kaujas spējas un gatavību aizsardzības un uzbrukuma operācijām, kā arī trenēties pildīt uzņemošās valsts lomu

Dalies ar šo ziņu