Mācībās „Saber Strike 2014” noslēdzies lauka taktiskais vingrinājums

Militārās mācības
Sargs.lv
mācības Saber Strike
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

18. jūnija vakarā un 19. jūnija rītā mācībās „Saber Strike 2014” norisinājās lauka taktiskā vingrinājuma pēdējā kauja. Tajā Igaunijas aizsardzības spēku majora Andrusa Merilo komandētais Baltijas bataljons, kurā ietilpa Latvijas, Lietuvas un Igaunijas rotas kopā ar ASV 173. desanta brigādes karavīriem un Kanādas karavīriem, cīnījās pret Starptautisko bataljonu Norvēģijas bruņoto spēku pulkvežleitnanta Markusa Eriksona vadībā, kurā ietilpa Norvēģijas, ASV un Lielbritānijas karavīru rotas.

Mācībās „Saber Strike 2014” noslēdzies lauka taktiskais vingrinājums

Baltijas bataljons izpildīja viņiem doto uzdevumu - veikt uzbrukumu un ieņemt pārceltuves pār Puskas upi; šī operācija dotu iespēju galvenajiem spēkiem doties tālāk pār upi un atsist ienaidnieku tālāk.

Baltijas bataljona uzdevums bija ieņemt pārceltuves pār Puskas upi un radīt tādus apstākļus, lai pārējie spēki varētu turpināt pretuzbrukumu Lilastes virzienā. Karavīri sāka izvirzīties vakar plkst.17, galvenā kauja notika naktī, izmantojot tumsas aizsegu. Karavīriem izdevās šķērsot upi un izvērsās nikna cīņa ar pretinieku, kas vēlējās atgūt zaudētās pozīcijas. Pretiniekiem bija smagā bruņutehnika, bet baltiešiem izdevās noturēt pārejas līdz mācību beigām, kas nozīmē, ka viņi izpildīja doto uzdevumu.

Pēc veiktā uzdevuma komandieris majors A. Merilo uzrunāja karavīrus, apsveica ar paveikto uzdevumu un veiksmīgajām mācībām.

„Mēs nezinājām pretinieku plānus – citādi tas būtu ļoti garlaicīgi, īpaši bataljona komandierim – bet mēs veicām izlūkošanu un uzzinājām, ka pretinieks, kas mūs izspieda no pozīcijām pirmdien, vairs neturpina uzbrukumu un ir apņēmies aizsargāt pārejas pār Puskas upi. Mēs izvēlējāmies uzbrukt no Rietumu flanga, nosūtījām turp spēkus un mums izdevās pārraut ienaidnieka aizsardzības līniju,” par spēli pret Starptautisko bataljonu stāsta komandieris.

Viņš atzīst, ka sākotnējie plāni bija nedaudz jāmaina, bet beigās viss izdevās, kā plānots.

„Mēs esam veiksmīgi izpildījuši savus uzdevumus šajās mācībās, tomēr mums jāatceras, ka šeit pats svarīgākais ir mācīties, jo katru reizi ikvienam no mums ir gan izdošanās, gan kļūdas. Svarīgākais ir, lai mēs pēc mācībām savā dienestā izmantotu tās atziņas, ko esam ieguvuši, un mācītos no savām kļūdām,” uzsver Baltijas bataljona komandieris.

„Mēs zinām, ka Baltijas bataljons atkal tiks atjaunots, un mācībās mēs mēģinām vienmēr trenēties kopā. Šogad latvieši jau piedalījās „Kevadtorm” mācībās, un mēs piedalāmies mācībās šeit. Ir svarīgi izmantot starptautiskās mācības, lai uzlabotu sadarbību,” atzīst majors A.Merilo.

Arī Latvijas rotas komandieris virsleitnants Arnis Mežals piekrīt, ka Baltijas valstīm ir ļoti nozīmīgi sadarboties, jo mēs visi esam vienas militārās alianses dalībvalstis. „Mums visiem jātrenējas kopā, jo tas atmaksājas. Ideāli būtu, ja mēs varētu sajaukt vienības, piemēram, es varētu komandēt igauņus, igauņi – mūs, un tamlīdzīgi, lai vēl vairāk uzlabotu sadarbību,” uzsver virsleitnants A. Mežals. „Mēs varam cits no cita mācīties un uzlabot mūsu kaujas spējas.”

Rotas komandieris atzina, ka bijām gatavi mācībās izpildāmajiem uzdevumiem un izpildīja bataljona komandiera dotos uzdevumus.

Dalies ar šo ziņu