Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē pirmo reizi nolaižas trīs transporta lidmašīnas „C-130”

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
ASV lidmašīna
Foto: Foto: Armīns Janiks

17. jūnijā Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē nolaidās trīs ASV transporta lidmašīnas „C-130”, kas atveda uz Latviju 120 karavīrus no 435.krīzes reaģēšanas vienības no Ramšteinas Gaisa spēku bāzes Vācijā. Šī ir pirmā reize, kad aviācijas bāzē Lielvārdē  nolaižas transporta lidmašīnas. Tas iespējams, pateicoties bāzē veiktajiem atjaunošanas darbiem. Karavīri mācību „Saber Strike 2014” ietvaros trenēsies šeit veikt savus uzdevumus.

Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē pirmo reizi nolaižas trīs transporta lidmašīnas „C-130”

„Šorīt mēs izlidojām no Ramšteinas Gaisa spēku bāzes. Lidojums ilga trīs stundas, un, lai gan laika apstākļi nebija tie labākie, mēs sekmīgi veicām nolaišanos,” stāsta kapteinis Džoijs Labers (Joey Lubber), pirmais pilots, kas ar lidmašīnu „C-130” nolaidies Lielvārdē. „Man ir prieks sadarboties ar Gaisa spēku aviācijas bāzi Lielvārdē - te ir ļoti labs skrejceļš, un mums tika sniegts viss nepieciešamais atbalsts. Es esmu gandarīts, ka varu piedalīties mācībās „Saber Strike 2014”.”

Lidmašīnas „C-130” Lielvārdē atbalstīs 435. krīzes reaģēšanas vienību - veiks personāla desantēšanu un kravas izmešanu.  Tāpat piloti un apkalpe uzlabos savietojamību ar Latvijas Gaisa spēku aviācijas bāzes karavīriem.

Gaisa spēku aviācijas bāzes personālsastāvam šī ir lieliska iespēja pilnveidot prasmes, uzņemot bāzē gaisa kuģus, un tas ir solis pretim tālākai bāzes attīstībai ne tikai infrastruktūras, bet arī operacionālā ziņā.

Trīs lidmašīnas „C-130”, kas ieradās Lielvārdē, pieder 37.  Gaisa eskadras 86. eskadriļai no Ramšteinas Gaisa spēku bāzes Vācijā. Šie lidaparāti ir izgatavoti 2007. gadā. Tie var pārvadāt līdz 19 000 kilogramu kravas, kā arī no tās var izlēkt 92 desantnieki. Šī lidmašīna īpaši specializējas nolaisties un pacelties no salīdzinoši īsa skrejceļa, turklāt skrejceļam  nav nepieciešams asfalta segums.

Dalies ar šo ziņu