Ģenerālleitnants Steisijs: Esmu gandarīts par tik daudzu valstu izcilu sadarbību mācībās

Militārās mācības
Sargs.lv
ģenerālis Steisijs
Foto: Foto: Armīns Janiks

16. jūnijā Latvijā ieradās NATO Apvienoto spēku pavēlniecības Brunsumā komandiera vietnieks, ģenerālleitnants Greiems Steisijs (Graham Stacey), lai iepazītos ar mācību „Saber Strike 2014” norisi. Viņš tikās ar vienu no mācību vadītājiem  brigādes ģenerāli Aināru Ozoliņu, apmeklēja lauka taktisko vingrinājumu, iepazīstoties ar starptautiskā bataljona štābu Ādažu poligonā un štāba vingrinājumu.

Ģenerālleitnants Steisijs: Esmu gandarīts par tik daudzu valstu izcilu sadarbību mācībās "Saber Strike"

„Es esmu gandarīts par mācībās „Saber Strike 2014” redzēto. Mēs Apvienoto spēku pavēlniecībā daudz plānojam un diskutējam, kā uzlabot savietojamību, un kā stiprināt sadarbību starp sabiedrotajiem. Un ir patiešām lieliski ierasties šeit, Latvijā, un redzēt, kā tik daudzas valstis sadarbojas, apvieno savas spējas un prasmes kopīgam mērķim,” uzsvēra ģenerālleitnants Grems Steisijs.

Jautāts par vizītes mērķi ģenerālleitnants Steisijs uzsvēra, ka Apvienoto spēku pavēlniecībai Brunsumā ir īpaša sadarbība ar Baltijas jūras reģiona valstīm. „Notikumi, kas pašlaik norisinās pasaulē, piešķir šai sadarbībai jaunu nozīmi,” sacīja komandiera vietnieks.

Tāpat komandiera vietnieks uzsvēra, ka, domājot par turpmāko sadarbību, svarīgi turpināt kopīgas mācības, bet nozīmīgākais ir nevis mācību daudzums, bet to kvalitāte un ziņa, kas ar šīm mācībām tiek dota gan NATO valstu draugiem, gan iespējamajiem pretiniekiem.

Tāpat ģenerālleitnants Steisijs tikās ar NBS Apvienotā štāba priekšnieku brigādes ģenerāli Juri Zeibārtu. Tikšanās laikā brigādes ģenerālis J.Zeibārts izteica atzinību par  iespēju ģenerālleitnantam apmeklēt Latviju un novērot militāro mācību „Saber Strike” norisi. Viņš īpaši uzsvēra NATO Apvienoto spēku pavēlniecības Brunsumā koordinācijas grupas uzdevumu nozīmi turpmākās sadarbības veicināšanā.

Brigādes ģenerālis Zeibārts izteica nepieciešamību arī turpmāk attīstīt ciešu sadarbību starp sabiedrotajiem: “Ņemot vērā situācijas izmaiņas mūsu reģionā, ir svarīgi uzsvērt kolektīvās aizsardzības un partnerības principus, kā arī demonstrēt NATO sadarbības mehānismus.” Zeibārts uzsvēra, ka visas Baltijas valstis un Polija saskata līdzīgus riskus un novērtē NATO pastiprināto klātbūtni reģionā.

Ģenerālleitnanta Steisijs norādīja: „Sabiedrotajiem arī turpmāk ir ļoti daudz jāstrādā kopā un jāveicina partnerattiecības. Tieši tādēļ Apvienoto spēku pavēlniecības Brunsumā koordinēšanas grupa ir šeit, lai iegūtu būtisku pieredzi par operacionālām spējām un savietojamību starp sabiedrotajiem un partneriem.”

Mācības „Saber Strike 2014” norisinās Latvijā, Lietuvā un Igaunijā no 9. līdz 20. jūnijam, šīs ir plašākās „Saber Strike” mācības visā šo mācību vēsturē.
 

Dalies ar šo ziņu