„Saber Strike 2014” viesu dienā demonstrē mācību dalībnieku spējas un tehniku

Militārās mācības
Sargs.lv
bruņutehnika
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

12. jūnijā notika mācību „Saber Strike 2014” viesu un preses diena, kurā piedalījās Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, ASV armijas Eiropā komandieris ģenerālleitnants Donalds M.Kembels (Donald M.Campbell, jr.), ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala (Mark Pekkala) un abi mācību vadītāji brigādes ģenerālis Ainārs Ozoliņš un brigādes ģenerālis Marks Makvīns (Mark McQueen).

„Saber Strike 2014” viesu dienā demonstrē mācību dalībnieku spējas un tehniku

„No gada uz gadu mācības „Saber Strike” kļūst plašākas, arvien vairāk valstu izsaka vēlmi kopā ar mums trenēties. 2010. gadā šīs mācības sākās kā ASV un Baltijas valstu sadarbība, šogad mums jau ir desmit dalībvalstis,” uzsver brigādes ģenerālis A.Ozoliņš. „Mācības ir sasniegušas augstu līmeni, un citas valstis secina, ka šeit viņu karavīri var sasniegt savus apmācību mērķus. Mācību kvalitāte ir ļoti augsta, mūsu karavīri ir profesionāli. Piemēram, viens no Latvijas karavīriem mācībās komandēs starptautisko bataljonu, kurā būs četras rotas no dažādām valstīm. Divdesmit gadu laikā mums ir izauguši ļoti profesionāli virsnieki.”

No rīta mediji un viesi apmeklēja Ādažu poligonu, kur no ASV transporta lidmašīnām „C-130” desantējās Latvijā izvietotās ASV 173.kājnieku brigādes, Latvijas karavīri un mācībās „Saber Strike” iesaistītie Kanādas karavīri. Pēc izpletņlēkšanas karavīri svinīgi apmainījās ar izpletņlēcēju nozīmītēm. Katrs šāds lēciens, kurā piedalās vairāku valstu karavīri, ir kā kvalitātes zīme, kas apliecina karavīru profesionalitāti.

Tāpat viesi novērtēja ASV un Latvijas inženieru renovēto operacionālo priekšposteni, kur iepazinās ar bezpilota lidmašīnu un tuvā uguns atbalsta kontrolieru darbu. Mičiganas Nacionālās gvardes bezpilota lidaparāti pirmo gadu piedalās mācībās „Saber Strike”, lai nodrošinātu izlūkošanas spējas, kādu Latvijas armijai nav.

Tāpat klātesošie iepazinās ar Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, kā arī ASV, Lielbritānijas un Norvēģijas bruņojumu un militāro tehniku, tai skaitā bruņumašīnām „Bradley” un „SISU”, UNIMOG kravas mašīnām, „Javelin” prettanku ieroču sistēmu un pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmu „RBS-70”, kā arī citi.

Interesentiem bija iespēja arī šaut pa mērķiem, lai redzētu,  kā darbojas MILES sistēma, ar kuru aprīkoti visi 2000 „Saber Strike” mācību dalībnieki.

No 9.  līdz 20. jūnijam Baltijas valstīs, kā arī Vācijā notiek ASV Eiropas spēku vadītās starptautiskās militārās mācības „Saber Strike 2014”.

Dalies ar šo ziņu