Svinīgi atklātas mācības „Saber Strike 2014”

Militārās mācības
Sargs.lv
Saber Strike 2014
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

9. jūnijā ar svinīgu ceremoniju Ādažu bāzē atklāja starptautiskās militārās mācības „Saber Strike 2014”, kuras šogad notiek vienlaikus ar uzņemošās valsts atbalsta mācībām „Baltic Host 2014” un jūras spēku mācībām „Baltops 2014”.

Svinīgi atklātas mācības „Saber Strike 2014”

Atklāšanas ceremonijā piedalījās aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, mācību vadītāji brigādes ģenerālis Ainārs Ozoliņš un ģenerālmajors Marks Makvīns, un deviņu mācību dalībvalstu vienību pārstāvji.

„Man ir liels prieks sveikt jūs visus Latvija, mums ir liels gods un atbildība uzņemt tik lielas mācības, kas pierāda mūsu lielisko reģionālo sadarbību, uzlabo mūsu spēku savietojamību. Īpaši nozīmīgas šīs mācības ir esošajā drošības situācijā, kas pēc Ukrainas krīzes ir fundamentāli mainījusies,” mācību atklāšanā sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis. „Mūsu dižais dzejnieks Rainis ir teicis „Pastāvēs, kas pārvērtīsies”, un es esmu pārliecināts, ka tas ideāli atspoguļo NATO nākotnes uzdevumus. Mums jāpielāgojas šai jaunajai situācijai, jāstiprina reģionālā drošība ilgtermiņā. Mācības reģionā ir viena no iespējām, kā parādīt sabiedroto klātesamību.”

„Mācības „Saber Strike” ir ļoti nozīmīgas, lai veidotu labāku sadarbību un savietojamību. Krievijas radītā krīze Ukrainā ir mainījusi pasaules drošības vidi, un tas jāņem vērā mūsu aizsardzības plānos un mācībās,” sacīja ģenerālleitnants Raimonds Graube. „Liels paldies Dānijai un Norvēģijai, kas piedalās mācībās pirmo gadu un ar lielu mācību dalībnieku skaitu, kā arī Kanādai, kas izteikusi apņēmību stiprināt NATO klātesamību reģionā. NATO sabiedroto klātesamība Baltijā ir ļoti nozīmīga, un es vēlos jums visiem pateikties par ieguldījumu mūsu drošības stiprināšanā. Esmu pārliecināts, ka šodien mēs atveram jaunu lappusi mūsu sadarbībā un spēju attīstībā.”

Mācību vadītājs no ASV ģenerālmajors Marks Makvīns pateicās Latvijai par mācību organizēšanu. „Spēcīgā partnerība, kas tiks izveidota šo mācību laikā, būs nenovērtējama, veidojot savietojamību posmā, kad noslēdzas starptautiskā operācijas Afganistānā. Par spīti neskaidrajai drošības situācijai, esmu pārliecināts, ka ASV vienmēr iestāsies par drošību un brīvību, un mēs vienmēr iestāsimies par saviem sabiedrotajiem. Stāvot šeit, plecu pie pleca, es esmu pagodināts dienēt kopā ar jums, lai aizstāvētu mūsu valstis,” viņš uzsvēra.

No 9. līdz 20. jūnijam Baltijas valstīs, kā arī Vācijā notiek ASV Eiropas spēku vadītās starptautiskās militārās mācības „Saber Strike 2014”.

Dalies ar šo ziņu