Mācībās „Namejs” sākusies aktīvā fāze, veiksmīgi pārbaudītas sakaru sistēmas un izvērsti štābi

Militārās mācības
Sargs.lv
mācības Namejs 2014
Foto: Foto: Normunds Mežiņš

23. maijā Latvijas teritoriālajos ūdeņos un daudzviet valsts teritorijā sākās Nacionālo bruņoto spēku apvienoto mācību „Namejs 2014” aktīvā fāze, tai skaitā vienību komandpunktu mācības, kuras ievadīja četru dienu sagatavošanās posms.

Mācībās „Namejs” sākusies aktīvā fāze, veiksmīgi pārbaudītas sakaru sistēmas un izvērsti štābi

„Sagatavošanās noritēja ļoti veiksmīgi, tika pārbaudītas sakaru sistēmas, un mēs secinājām, ka tās ļoti labi darbojas. Pašlaik mācībās ir sākusies aktīvā fāze, un divi brigādes štābi izvietoti ārpus dislokācijas vietām, turklāt nevis Ādažu poligonā, bet privātās vai pašvaldību zemēs. Esmu ļoti gandarīts par sadarbību ar pašvaldībām un vietējiem iedzīvotājiem, kas izturas ļoti saprotoši un atbalstoši,” uzsver brigādes ģenerālis Ainārs Ozoliņā, Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks operacionālajos jautājumos. „Namejā” viņš ir mācību vadītājs un – atbilstoši scenārijam – divīzijas komandieris.

„Brigādes štābam galvenais uzdevums ir veikt operācijas plānošanu un dot pavēles apakšvienībām, kas tālāk veic savu plānošanas darbu, lai veiktu kaujas uzdevumus konkrētā scenārija apstākļos.  Apvienotā štāba uzdevums ir virsvaldīt šo operāciju un pārraudzīt, kā notiek brigādes štāba darbība, kā arī dot uzdevumus, kas saistīti ar nosacītā pretinieka vai mūsu spēku pārvietošanos,” par mācību norisi paskaidro brigādes ģenerālis A. Ozoliņš.

Tāpat mācību komandieris uzsver, ka ļoti nozīmīga šajās mācībās ir sadarbība ar Valsts robežsardzi, kas iesaistījās jau mācību sākumā, kad scenārijā tika izspēlēta nosacīta robežas šķērsošana.

„Manuprāt, sadarbība ar robežsargiem mācībās būtu jāturpina un jāattīsta, lai uzlabotu savstarpējo koordināciju un sakaru procedūras, kas ir nozīmīgi mūsu visu drošībai,” viņš norādīja.

„Pirmo reizi Valsts robežsardze ir iesaistīta tik plaša mēroga bruņoto spēku mācībās, un mums tā ir lieliska iespēja uzlabot savietojamību. Mēs esam uzlabojuši savstarpējo izpratni gan par komunikācijas, gan apgādes, gan nodrošinājuma jautājumiem, lai vajadzības gadījumā bruņotie spēki varētu sniegt atbalstu robežsardzei un robežsardze – bruņotajiem spēkiem,” norāda pulkvežleitnants Agris Čubars, Valsts robežsardzes galvenās pārvaldes Robežuzraudzības nodaļas priekšnieks. Viņš atzīst, ka mācības tikušas ilgi un rūpīgi plānotas un viss noris ļoti augstā līmenī, turklāt ļoti noderīgi turpmākajā darbā ir mācību laikā iegūtie kontakti.

Pašlaik štābi veic plānošanu un sagatavo pavēles bataljoniem, kas savukārt sagatavo pavēles rotām izpildei. Sākot ar 24. maiju, sāksies vienību pārvietošanās Ādažu poligonā un citās vietās, kur tiks pildīti mācību uzdevumi. Lauka taktiskajā vingrinājumā būs iesaistīti Sauszemes spēku kājnieku brigādes, Gaisa spēku aviācijas bāzes un Jūras spēku flotiles karavīri, kā arī Zemessardze. Gaisa spēku aviācijas bāze, piemēram, atbalstīt kājniekus, sniedzot tuvā gaisa atbalstu uzdevumu izpildē.

Mācībās tiek izspēlēts fiktīvs scenārijs, kurā uzbrukumu un aizstāvību veic izdomātas valstis. Latvijas bruņotie spēki šajā scenārijā izspēlē aizstāvības operāciju ar pretuzbrukuma elementiem, ja tas nepieciešams, lai veiksmīgi aizstāvētos vai kavētu pretinieka virzību. „Mācībās liels uzsvars ir likts uz komandvadības spēju attīstīšanu, kā arī koordinēšanu, turklāt ne tikai uzdevumu koordinēšanu starp komandieriem, bet arī speciālistu vidū, lai uzlabotu sinhronizāciju dažādu vienību starpā. Tā ir arī lieliska iespēja citam no cita mācīties,” norāda brigādes ģenerālis A.Ozoliņš.

Mācības norit divās daļās. Tās sākās ar komandvadības štāba mācībām un noslēgsies ar lauka taktiskais vingrinājumu, kas 24. maijā un 25. maijā galvenokārt norisināsies Ādažu poligonā. Savukārt jūras taktiskās grupas mācības noritēs pie Liepājas.

Ādažu, Garkalnes, Ropažu, Siguldas un Lielvārdes apkaimē mācību laikā notiks helikopteru un lidmašīnu, tostarp bezpilota lidmašīnu, lidojumi, bet uz valsts un vietējiem autoceļiem nelielu militārā transporta līdzekļu kolonnu kustība, netraucējot kopējo satiksmes plūsmu.

Militāro transporta līdzekļu pārvietošanās notiks arī Smiltenes, Apes, Alūksnes, Zeltiņu, Gulbenes, Lubānas, Madonas, Cesvaines, Varakļānu, Līvānu, Krustpils, Pļaviņu, Kokneses, Aizkraukles, Ērgļu, Jaunpiebalgas un Vecpiebalgas, kā arī Skrundas, Kuldīgas, Dobeles, Aizputes un Nīcas apkaimē apkaimē.

Šajos novados iepriekš saskaņotās militāro mācību norises vietās saistībā ar mācību munīcijas šāvienu un spridzināšanas darbu radīto troksni iespējama īslaicīgi paaugstināta trokšņu intensitāte. Tikmēr Pierīgā mācību vietās ārpus Ādažu poligona mācību munīcija netiks izmantota - karavīri un zemessargi galvenokārt izvērsīs komandpunktus un iekārtos pozīcijas.

Nacionālie bruņotie spēki atvainojas par iespējamām neērtībām, kā arī lūdz ar izpratni izturēties pret iespējamajiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem. 

Dalies ar šo ziņu