Mācībās „Open Spirit” šogad atrastas un iznīcinātas 95 mīnas un 2 torpēdas

Militārās mācības
Sargs.lv
Open Spirit 2014
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

22. maijā ar mediju un viesu dienu, kurā piedalījās aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, noslēdzās Latvijas teritoriālajos ūdeņos notiekošās starptautiskās Jūras spēku mācības „Open Spirit 2014”, kuru mērķis ir meklēt un iznīcināt Baltijas jūras dzelmē no Pirmā un Otrā pasaules kara saglabājušos sprādzienbīstamos priekšmetus. Mācības sākās 9. maijā, tajās piedalījās 1000 jūrnieku un ūdenslīdēju – atmīnētāju.

Mācībās „Open Spirit” šogad atrastas un iznīcinātas 95 mīnas un 2 torpēdas

Šogad iznīcināti 12 dažādu veidu sprādzienbīstamu priekšmetu, to skaitā 95 mīnas un 2 torpēdas. Jūrnieki mācību laikā pārbaudījuši vairāk nekā 1240 priekšmetus un vairāk nekā 200 kvadrātkilometrus Latvijas teritoriālos ūdeņus. Ne visi identificētie un atrastie priekšmeti ir sprādzienbīstami, bet aplēses liecina, ka kopumā Irbes jūras šaurumā ir ap 17 000 mīnu un vēl vairāk līdz šim neidentificētu cita veida sprādzienbīstamo priekšmetu. Kopš 1995.gada, kad šāda veida mācības tika uzsāktas, iznīcināts jau vairāk nekā 750 sprādzienbīstamu priekšmetu.

„Šogad mācībās „Open Spirit” piedalās lielāks skaits kuģu un ir labāks rezultāts – iznicināti 97 sprādzienbīstami priekšmeti; līdzīgs rezultāts bija 2009.gadā,” uzsver mācību „Open Spirit” kuģu grupas komandieris komandkapteinis Valdis Stanka. „Sadarbība mācību laikā ar partnervalstu un sabiedroto jūrniekiem bija ļoti laba, nebija nekādu nesaprašanos, kas nozīmē, ka visas valstis spēj efektīvi strādāt saskaņā ar vienotajām NATO procedūrām.”

Runājot par ūdenslīdēju - atmīnētāju darbu, komandkapteinis V. Stanka uzsvēra, ka šis bija viena no plašākajiem ūdenslīdēju - atmīnētāju treniņiem, kas vispār notikuši Latvijā, tajos piedalījās jūrnieki no Igaunijas, Zviedrijas, ASV, Polijas un Kanādas. „Mīnas tiek atrastas ar mīnu kuģu palīdzību, bet var tikt identificētas un iznīcinātas ar ūdenslīdēju - atmīnētāju palīdzību, kā arī ar sonoru un robotu palīdzību” par mācību gaitu pastāstīja mācību kuģu grupas komandieris. 

„Ukrainas krīze ir motivējusi NATO valstis vairāk domāt par reģionālo drošību un mobilizējusi arī Alianses Jūras spēkus uzlabot savas spējas un iesaistīties starptautiskajās mācībās. Šādas mācības kā „Open Spirit” ļauj mums uzlabot savietojamību un sadarbību, un paaugstina karavīru profesionalitāti. Tā kā šajās mācībās piedalījās 15 valstis – mūsu sabiedrotās un partnervalstis – mūsu Jūras spēku flotilei ir izveidojusies daudz labāka savietojamība ar visu šo valstu Jūras spēkiem. Tomēr pats būtiskākais ir tas, ka šo mācībās mums ir iespēja iznīcināt vēsturisko piesārņojumu Irbes jūras šaurumā, tādējādi garantējot drošāku kuģošanu un glābjot ekosistēmu,” uzsver aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis. „Esmu gandarīts, ka mūsu karavīri, to skaitā jūras nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti, ir ļoti profesionāli un ka mums Liepājā ir apmācību centrs, kur varam mācīties paši un izmantot mūsu zināšanas un infrastruktūru, lai apmācītu arī citu valstu karavīrus, ja tas ir nepieciešams.”

Tāpat ministrs norādīja, ka sabiedroto valstu karavīri izrāda arvien lielāku interesi piedalīties Latvija un Baltijā notiekošajās mācībās, tāpēc ir jādomā par to, kā nodrošināt iespējas viņus šeit uzņemt gan Jūras spēku flotiles, gan Sauszemes spēku kājnieku brigādes mācībās.

Mācību dalībnieki atzīst, ka visus sprādzienbīstamos priekšmetus, protams, atrast un neitralizēt neizdosies, jo to ir pārāk daudz, tomēr pamazam tiek attīrīti kuģu ceļi. Lai gan mīnas nogulējušas jūras dzelmē daudzus gadus, tās tik un tā ir bīstamas. Protams, ka vecās vācu un padomju Jūras spēku kartes, kurās atzīmēts, kā mīnas Otrā pasaules kara laikā Baltijas jūrā izvietotas, mīnu meklēšanā būtu ļoti noderīgas, diemžēl pie padomju kartēm mums pieejas nav.

Gadskārtējo mācību, kuras rotācijas kārtībā notiek kādā no Baltijas valstīm, uzdevums ir attīrīt kuģošanas ceļus un zvejošanas rajonus no jūras dzelmēs palikušajiem sprādzienbīstamajiem priekšmetiem, tādējādi samazinot iespējamos riskus. Starptautiskā operācija palīdz pilnveidot štābu, mīnu kuģu un to ūdenslīdēju – atmīnētāju komandu sadarbību un savietojamību, taktiku un procedūras.

Latvijas Jūras spēku flotiles vadītajās mācībās piedalījās 26 kuģi, piecas ūdenslīdēju komandas un štābu personāls no 15 valstīm, kā arī divām mīnu kuģu vienībām - Baltijas valstu mīnu kuģu eskadras (BALTRON) un NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas (SNMCMG1). Mācības atbalstīja četri apgādes kuģi un viens patruļkuģis. Mācību norisei sekoja arī militārie novērotāji Turcijas un Ķīnas.

Mācību uzdevumus kuģi veica vairākās grupās.

SNMCMG1 grupā iekļauts Norvēģijas Jūras spēku štāba un apgādes kuģis “Valkyrien”, kam ir pakļauts Nīderlandes mīnu kuģis “Makkum”, Beļģijas mīnu kuģis “Bellis”, Norvēgijas mīnu kuģis “Otra” un Igaunijas mīnu kuģis “Admiral Cowan”, Fracijas mīnu kuģis „Cassiopee” un „L’Aigle”, Polijas kuģis „Flaming” un Latvijas Jūras spēku flotiles kuģis „Tālivaldis”.

Ziemeļvalstu kuģu grupā darbojās Zviedrijas Jūras spēku kuģis „Trossoe”, „Vinga”, „Ulvoen”, „Sturkoe”, kā arī Norvēģijas kuģis „Hinnoey”.

Savukārt Vācijas – Polijas kuģu grupā mācību uzdevumus veica Vācijas Jūras spēku kuģis „Elbe”, „Homburg”, „Datteln”, „Bad Bevenssen” un „Dillingen”, kuģis no Beļģijas „Crocus” un Dānijas kuģis „Thetis” ar divām pretmīnu dronām, kā arī BALTRON sastāvā esošie „Skalvis” no Lietuvas un Jūras spēku Flotiles kuģis „Viesturs”.

Mācību kuģu ūdenslīdēju – atminētāju grupu, kas izvietojās Liepājā, veidoja Latvijas, Igaunijas, ASV, Kanādas un Polijas ūdenslīdēji, kurus atbalstīja Jūras Spēku Flotiles kuģis „Jelgava”.

„Open Spirit 2014” aktīvā – jūras – fāze noritēja no 12. līdz 22. maijam Irbes jūras šaurumā, kā arī Latvijas rietumu piekrastē netālu no Liepājas, kur darbojās kuģu ūdenslīdēju – atmīnētāju grupa.

Mācības “Open Spirit” ir gadskārtējā Alianses programmas “Partnerattiecības mieram” operācija jūras mīnu un citu sprādzienbīstamo priekšmetu iznīcināšanai.

Pēdējo reizi mācības “Open Spirit” Latvijas teritoriālajos ūdeņos notika 2011.gadā, kad tajās piedalījās vairāk nekā 20 kuģu un 800 jūrnieku no 11 valstīm, atrodot un iznīcinot 45 jūras mīnas un divas torpēdas. Šogad plānotās mācības Latvijas vadībā notiks jau septīto reizi.

Dalies ar šo ziņu