ASV un Latvijas karavīri kopā trenējas, soļo parādē un sporto

NBS
Sargs.lv
ASV un Latvijas karavīri
Foto: Foto: Normunds Mežiņš

150 gaisa desanta karavīru no ASV armijas 173. kājnieku brigādes kaujas vienības, kas 24. aprīlī ieradās Rīgā, iekārtojušies kazarmās un jau otro nedēļu trenējas kopā ar Latvijas bruņoto spēku karavīriem.

ASV un Latvijas karavīri kopā trenējas, soļo parādē un sporto

7. maijā ASV un latviešu karavīri trenējās šaut ar ložmetējiem un prettanku ieročiem, veicinot sadarbību un savietojamību. Amerikāņi mācījās šaut ar latviešu ieročiem, bet latvieši treniņos izmantoja amerikāņu ieročus.

„Es esmu ložmetējnieks, un šeit, Latvijā, es daru to pašu, ko darītu Itālijā – trenējos. Ir patiešām interesanti izmēģināt šaut ar Latvijas karavīru ekipējumā esošajiem ieročiem, savukārt viņi trenējas šaut ar mūsējiem. Tas lieliski uzlabo savietojamību,” uzsver speciālists Stīvens Freizers. „Latvieši ir profesionāli ļoti labā līmenī, līdz šim es ar jūsējiem vēl nekad nebiju kopā trenējies, bet esmu patīkami pārsteigts.”

„Mūsu apmācības sistēmā nekas nemainās, klāt nāk papildus uzdevumi – saprast, ko zina mūsu amerikāņu kolēģi, un mācīties no viņu pieredzes, kādu taktiku mēs varam izmantot, iemācoties no viņiem, lai nebūtu jāizgudro jauns divritenis,„ uzsver virsleitnants Eduards Šinkūns. „Mēs šobrīd strādājam ar pamatuzdevumiem - mācāmies, kā apieties viens otra ieroču sistēmām; pēc tam mēs integrēsim savas nodaļas viņu vada sastāvā un bataljona uzdevumos.”

Latvijas bruņoto spēku vienība, kas trenējas kopā ar amerikāņiem, gatavojas dežūrai Ziemeļvalstu kaujas grupā.

„ASV karavīru pieredze ir ļoti dažāda, bet viņi visi labprāt piedalās apmācībā, sadarbojas un dalās savā pieredzē, kas ir ļoti pozitīvs aspekts Latvijas karavīriem, jo arī turpmāk – gan Eiropas Savienības kaujas grupā, gan starptautiskajās operācijās – mums būs jāsadarbojas ar citu valstu karavīriem,” norāda virsleitnants E.Šinkūns.

173. kājnieku brigāde ir bijusi iesaistīta gan starptautiskajā operācijā Irākā, gan Afganistānā.

„Manuprāt, latvieši ir ļoti elastīgi, viņi par mūsu ierašanos uzzināja tikai dažas dienas iepriekš, bet bija spējīgi ļoti ātrā laikā pārplānot visus savus treniņu plānus, lai iekļautu tajos arī mūs,” uzsver virsleitnants Ādams Keisijs. „Jūsu karavīri ir labi organizēti, ar viņiem ir viegli kopā trenēties.”

34 ASV karavīri piedalījās militārajā parādē Valmierā – atrodoties Itālijā, viņi militārajās parādēs nepiedalās, bet, atsaucoties uz Latvijas bruņoto spēku vadības ierosinājumu, piekrita soļot Valmierā kopā ar latviešiem. „Tā bija interesanta pieredze, parāde bija labi organizēta. Mēs satikām daudzus latviešus, mums bija iespēja redzēt valmieriešus, kas bija draudzīgi un mūs atbalstīja,” sacīja virsleitnants Ā.Keisijs.

 ASV karavīri piedalījās arī „Stipro skrējienā”, ko atzina par izaicinājumiem pilnu uzdevumu, kurā visi šķēršļi tika pārvarēti un finišs sasniegts par spīti skarbajiem laika apstākļiem. „Tas ir lielisks komandas veidošanas pasākums, kur visi kopā piedalāms vienā sportiskā pasākumā un, cerams, arī finišē – kas izdevās arī mums,” stāsta speciālists S.Freižers. ”Viens no nepatīkamākajiem šķēršļiem bija līšana uz elkoņiem pa auksto ūdeni.”

ASV karavīri izmitināti kazarmās, par kurām atzīst, ka dzīvošanas apstākļi ir ļoti labi, piebilstot, ka viņi ir pieraduši arī pie skarbākiem dzīves apstākļiem, gulēšanas teltīs vai pat mežā vai uz lauka. Amerikāņiem ir gan vasaras, gan ziemas formastērpi, tāpēc arī pirmajās aukstajās maija dienās viņi, lai gan ielidojuši no Itālijas, varēja piedalīties mācībās poligonā kopā ar latviešiem.

Dalies ar šo ziņu