Ar koncertu Valmierā atzīmes Latvijas armijas pirmā kara orķestra dibināšanas gadadienu

Kultūra
Sargs.lv
NBS orķestris
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

1919. gada 6. februārī Jaunformējamo spēku komandieris kapteinis Ludvigs Bolšteins izdeva pavēli Nr.11, kurā uzdeva brīvprātīgo 11. rotai formēt muzikantu komandu. Saskaņā ar šo pavēli Liepājā tika nodibināts pirmais Latvijas armijas kara orķestris.

Ar koncertu Valmierā atzīmes Latvijas armijas pirmā kara orķestra dibināšanas gadadienu

Atzīmējot šo notikumu un turpinot Latvijas armijas tradīcijas, katru gadu Nacionālo bruņoto spēku orķestris koncertē kādā no Latvijas pilsētām.

8. aprīlī plkst. 19 pirmā kara orķestra 95. dzimšanas diena tiks atzīmēta ar koncertu Valmieras kultūras centra zālē.

Šāds divdaļīgs koncerts Nacionālo bruņoto spēku orķestrim ir kā radošā atskaite, kurā vienreiz gadā klausītājiem tiek piedāvāts labākais un savdabīgākais orķestra radošajā izpausmē.

Koncerta 1. daļu bruņoto spēku orķestris atklās ar Latvijas armijas 6.Rīgas kājnieku pulka kapelmeistara leitnanta Alfrēda Segliņa maršu „Līdumnieks”, kura trio daļā iekļautas abas labi zināmās latviešu tautas dziesmas „Pūt, vējiņi” tēmas.

Mūsdienu koncertrepertuārs pūšaminstrumentu orķestrim būs pārstāvēts ar amerikāņu komponista Samuela Hazo skaņdarbu „Minesotas portreti”. Skaņdarba tēma - brauciens un triki ar sniega dēli no viena kalna uz nākamo.

Katrā no koncertiem bruņoto spēku orķestris cenšas parādīt savus solistus. Obojas solo dzirdēsim argentīniešu tango krusttēva Astoras Piacollas skaņdarbā „Aizmirstība”, kuru izpildīs orķestra solists Dmitrijs Maksimovs.

Latviešu mūsdienu komponista Sergeja Austra Universa svīta „Kurzeme” pārstāv programmatisko pūtēju orķestra oriģinālmūzikas žanru.

Kurzeme kā ķīlis. Ķīlis Eiropas jūrā. Dīvaina ir Latvija. Tajā daži nes smagumu, citi - vieglumu, daži tiecas uz priekšu, daži kārto, citi jauc. Un Kurzemes vieta ir būt Latvijas kuģa priekšā, kas puto un šķeļ Baltijas jūru. Kurzeme savā dīvainībā, bezkaunībā un naivitātē tāda ir bijusi vienmēr. Arī tad, kad airēja uz Gotlandi karot, līdz svensonu labieši Dievu lūdzās tiem brīvi no kuršiem reiz būt. Nu gluži vai latvju vikingi...

Un ikviens novads ir daļa no kuģa, ko sauc par Latviju. Uz tā ir Rīga - komandtiltiņš, uz kura cik dažādi kapteiņi ir stāvējuši! Tajā ir Latgale – vistuvāk zemei, tieša un sālīta. Tajā ir bagātās tilpnes - Zemgale un Vidzeme. Tāds tas kuģis, kura priekšgals šķeļ mūsu jūras viļņus.

Svītā ir piecas daļas: „Jūras vārti”, „Svētmežs”, „Kāzas”, „Alsungas lauki”, „Ķēniņkalns”. Saskaņā ar komponista ieceri, svītas atskaņojuma laikā tiks demonstrētas Kurzemes dabas, tautas tradīcijas atainojošas fotogrāfijas.

Koncerta otrajā daļā skanēs izklaides mūzika. Nacionālo bruņoto spēku bigbendam šis gads ir īpašs, jo šoruden apritēs pieci gadi, kopš tā pastāvēšanas sākuma. Lai radītu svētku sajūtu, bruņoto spēku bigbends šo koncertu  Valmieras kultūras centrā aizvadīs kā jubilārs.  Pastāvēšanas laikā tas ir apguvis žanriski plašu un daudzveidīgu repertuāru.

Koncerta 2.daļas kodolu veidos skaņdarbi, kuri ieguvuši stabilu vērtību gan klausītāju, gan bigbenda mūziķu vērtējumā. Izskanēs vairāki topošā jaunā kompaktdiska opusi.

Klausītājiem būs iespēja dzirdēt solistu improvizācijas visās instrumentu grupās, apspēlējot Džordža Geršvina, Henrija Mančini, Saja Olivera, Arturo Sandovala un citu pasaulslavenu džeza komponistu tēmas, iepazīt kādu mūsu mūziķi, kuram instrumenta spēle nav vienīgais talants, un, protams, pārsteigums jeb pirmatskaņojums visiem mūsu izpildītās džeza mūzikas mīļotajiem, kuri būs atnākuši uz koncertu 8.aprīļa vakarā Valmieras kultūras centrā.

Turpinot līdzšinējo Latvijas armijas tradīciju, ieeja koncertā būs bez maksas.

Dalies ar šo ziņu