Bruņotie spēki sāk pāreju uz vienotu kaujas formas tērpu

NBS
Sargs.lv
formastērps
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Līdz šā gada beigām 4500 zemessargu līdzšinējā lauka formas tērpa vietā saņems kaujas formas tērpu, kādu jau vairākus gadus nēsā regulāro spēku karavīri. Tādējādi bruņotie spēki sāks pāreju uz vienotu kaujas formas tērpu. To plānots pabeigt 2016. gadā, un šajā laikā kaujas formas tērpu saņems arī pārējie zemessargi.

Bruņotie spēki sāk pāreju uz vienotu kaujas formas tērpu

21. martā svinīgā ceremonijā, kas notika bruņoto spēku Apgādes un pakalpojumu centrā Rīgā, jaunos kaujas formas tērpa komplektus saņēma pirmie zemessargi.

Šajā pasākumā piedalījās arī aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, Zemessardzes komandieris pulkvedis Leonīds Kalniņš, kā arī Zemessardzes novadu un nodrošinājuma bataljonu komandieri, kā arī nodrošinājuma speciālisti.

„Šis ir pirmais solis Zemessardzes attīstības procesa realizēšanā un ciešākā Zemessardzes integrēšanā bruņotajos spēkos, kas ir viena no manām prioritātēm,” uzrunā sacīja aizsardzības ministrs, norādot, ka process turpināsies, lai izveidotu spēcīgu, labi ekipētu, bruņotu un apmācītu Zemessardzi.

Viņš atzina, ka sakarā ar krīzi Ukrainā Aizsardzības ministrija lūgs tuvākajā laikā valdībai piešķirt papildu finansējumu Zemessardzes attīstībai. "Tā liek pārvērtēt prioritātes, un Zemessardze jāstiprina, lai varētu attiecīgi ekipēt zemessargus," norādīja ministrs.

Viņš norādīja, ka tiek veikts plānošanas darbs arī pie augstas gatavības vienību izveidošanas Zemessardzē, kas paaugstinās tās kaujas spējas un gatavību reaģēt.

Savukārt bruņoto spēku komandieris uzsvēra, ka, neskatoties uz ierobežotiem finanšu resursiem, ir atrastas iekšējās rezerves, lai kaujas formas tērpu, ko atzinīgi ir novērtējuši regulāro spēku karavīri, varētu izsniegt arī zemessargiem. „Mums jābūt vienotiem ne tikai sagatavotības līmenī, bet arī vizuāli vienotiem,” bruņotajiem spēkiem nozīmīgo datumu raksturoja ģenerālleitnants Raimonds Graube.

„Zemessardze ir ļoti nozīmīgs spēks valsts aizsardzībai, jo regulāro spēku karavīru skaits nav pietiekams, lai nodrošinātu valsts aizsardzības spējas,” uzsvēra bruņoto spēku komandieris.

„Esam vienoti ar augsto patriotismu, esam vienoti pēc sagatavotības līmeņa, un mēs būsim vienoti vizuāli,” sacīja Zemessardzes komandieris.

„Lai arī finansējums nav atbilstošs un valdībai vēl tikai papildu nauda tiks lūgta, 23 gadu pastāvēšanas laikā Zemessardze ir konsekventi atjaunojusi un uzturējusi skaitlisko sastāvu. Zemessardzē dien vidēji astoņus gadus un regulāri katru gadu tiek uzņemts aptuveni pustūkstotis jaunu zemessargu,” pastāstīja pulkvedis Leonīds Kalniņš, atzīstot, ka pēdējā laika notikumi pasaulē ir palielinājuši sabiedrības interesi par iespēju brīvprātīgi apgūt militārās iemaņas Zemessardzē.

"Mūsu pilsoņu patriotiskā izpausme nav saistīta tikai ar Ukrainas apdraudējumu, un tas tikai parāda, ka organizācija ir stipra," uzsvēra Zemessardzes komandieris, piebilstot, ka, lai arī finansējums nav atbilstošs un valdībai vēl tikai papildu nauda tiks lūgta, potenciāliem zemessargu kandidātiem netiek atteikts.

Līdzšinējā zemessargu ASV parauga lauka forma, kuru izmanto kopš 1995.gada, nenodrošina operacionāli taktiskās vajadzības. Savukārt pirms vairākiem gadiem bruņotajos spēkos ieviestais jaunā parauga kaujas formas tērps nodrošina plaša spektra operacionāli taktiskās prasības – tam ir mazāka masa, modelējot sastāvdaļu komplektāciju, tas nodrošina karavīra kaujas spēju temperatūras diapazonā no -30 grādiem līdz +50 grādiem, kā arī gandrīz visās klimatiskajās zonās un reljefos.

Kaujas formas tērpā izmantotas jaunākās militārās tekstilrūpniecības tehnoloģijas, patentēti materiāli un furnitūra, kādu izmanto arī citu NATO dalībvalstu bruņotie spēki.

Viss nepieciešamais - materiāls, furnitūra, kā arī daļa no jau gatavām komplekta sastāvdaļām tiek piegādāta pa tiešo no ražotāja. Savukārt tās komplekta daļas, kuras nepieciešams šūt, tiek šūtas pie Latvijas ražotāja un to veic stigrā režīmā cietumā „Brasa”.

Kaujas formas tērpam ir radīts unikāls maskēšanas raksts (LATPAT), ar nolūku vizuāli maskēt karavīru pilsētas vidē un starptautisko operāciju reģionos dienā un naktī, kā arī noteikta līmeņa vizuālo maskēšanu mežainā teritorijā. Tas nodrošina arī infrasarkanam diapazonam tuva diapazona maskēšanu.
2015.gadā bruņotie spēki plāno ieviest arī otra veida kaujas formas tērpta maskēšanas rakstu (MultiLATPAT), kurā dominēs brūna, zaļa un haki krāsa.

Kaujas formas tērpa komplekts ir daļa no karavīra individuālās aizsardzības sistēmas, kuru veido arī bruņu/uzkabes sistēma „Bear II”, kaujas formas tērpa zābaki un bruņu cepure.

Savukārt kaujas formas tērpa komplekts sastāv no triju līmeņu apakšveļas, vēsā laika kostīma, formas tērpa jakas un biksēm, lietus kostīma, ziemas virsjakas, īpaši auksta laika kostīma, vēsa/auksta laika cimdiem un cepures.

Dalies ar šo ziņu